Oι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Μικρασίας, πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, τον οποίον ανήγειραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικρασιατικής, μαρτυρικής γης.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχε τοποθετηθεί η περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς, όπως είναι γνωστή στην Πάτρα, την οποία έσωσε η αείμνηστη Μικρασιάτισσα Φιλιώ Μανάρα, η οποία έπεσε μέσα στις φλόγες στην Αγία Φωτεινή, της αλησμόνητης Σμύρνης, πήρε στην αγκαλιά της το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και κατόρθωσε να βγει ζωντανή από τη φωτιά και να φθάσει μετά από πολλές περιπέτειες στην Πάτρα. «Παναγιά μου, σώσε με και θα ασημώσω την εικόνα σου», φώναξε η ευσεβής κυρά Φιλιώ. Όπερ και έπραξε.
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, φυλάσσεται και ο Σταυρός ευλογίας του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, τον οποίο έσωσε ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, χειροτονημένος από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και ο οποίος ήταν ο πρώτος Ιερεύς της Αγίας Φωτεινής Πατρών.
Στη συγκινητική ομιλία του ο Μητροπολίτης Πατρών, ανεφέρθη στα μαρτύρια και στις σφαγές, στις φρικτές καταστροφές, στους εξανδραποδισμούς και στη δεινή προσφυγιά που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικρασίας, της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών, από τους βαρβάρους Τούρκους. Μίλησε για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, τους άλλους Ιεράρχες, τους λοιπούς Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι φρικτοίς μαρτυρίοις ετελειώθησαν, για τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Πάτρα, για την ανοιχτή αγκαλιά της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών, την προσφορά της Μητροπόλεως και της Μονής Γηροκομείου σε γη και σε άλλες παροχές, για την πνευματική και υλική στήριξη των προσφύγων, ώστε να ορθοδοποδήσουν οι κατατρεγμένοι αυτοί αδελφοί μας.
Προσέφερε δέσμη από βασιλικό στην κόρη της αείμνηστης κυρά Φιλιώς Μανάρα, στην Αργυρώ και στην κόρη της Αργυρώς τη Φιλιώ η οποία φέρει το όνομά της μακαριστής Φιλιώς και στον δισέγγονό της Φιλιώς Ιωάννη και ένα κερί για να τα πάνε στον τάφο της αείμνηστης Μικρασιάτισσας.
Μετά τη Λειτουργία, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με τις εικόνες της Παναγίας της Σμυρνιάς και των Αγίων της Μικρασίας, η οποία έφθασε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου ενώπιον του ανδριάντος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης ανεπέμφθη δέησις, κατετέθησαν στέφανοι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Ο κ. Χρυσόστομος στο τέλος της Λιτανείας από τα πρόπυλα του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής ευχαρίστησε τους Άρχοντες, τον Στρατό, την Ασττυνομία, τους πατριωτικούς Συλλόγους και το πλήθος του λαού και έκλεισε την εορτή, λέγοντας: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων της Μικρασίας, απαντάμε με θάρρος και παρρησία στο θράσος και τις προκλήσεις των γειτόνων μας, αλλά και δεν λησμονούμε τα λάθη μας από τα οποία πρέπει να διδασκώμεθα».
Kατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προέβη στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ιωάννου Σταυροπούλου, στον οποίο τόνισε ότι, αν χρειασθεί, να είναι έτοιμος, όπως όλοι μας, να δώσει ακόμη και το αίμα του για την Ορθόδοξη πίστη μας και την πατρίδα μας, όπως έκαναν οι Ήρωες και Μάρτυρες του Γένους μας διαχρονικά.