Dogma

Πειραιώς: “Μπορούμε να γίνουμε όλοι μας Διαπρύσιοι Κήρυκες της Ειρήνης”.

Την Ακολουθία του Αγιασμού και τα Θυρανοίξια του ναΰδρίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης που βρίσκεται στον πολυχώρο των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, τέλεσε χθες Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παρουσία του πρώην Υπουργού κ.Γιάννη Ραγκούση, της Βουλευτού κας Ειρήνης Κασιμάτη, του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ.Χρήστου Βρεττάκου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και λοιπών φορέων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς συνεχάρη τον Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ.Χρήστο Βρεττάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού «ένα όνειρο ζωής, ένα όνειρο αγάπης, ένα όνειρο στοργής», «γίνεται πραγματικότητα στον όμορφο χώρο της Πειραϊκής ακτής», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επισημαίνοντας πως η ειρήνη του Θεού και της Αγάπης Του, «στο πρόσωπο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, αποκτά έναν χώρο λατρείας, έναν χώρο τιμής, έναν χώρο αγάπης και προσφοράς», υπογράμμισε ότι αυτό το ιερό εφαλτήριο της πίστεώς μας «έρχεται να σκεπάσει τους φόβους, τις αγωνίες, τις αμφιβολίες, τα βάσανα, τις πίκρες σε έναν κόσμο ταραγμένο» «που συνεχίζει στην ίδια ατραπό των αντινομιών, των συγχύσεων και των προβληματισμών».

Κάνοντας αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τόνισε πως «εμείς αντιστεκόμαστε» από αυτές τις πόλεις που οι άνθρωποι με τον τίμιο ιδρώτα τους «συνεχίζουν τον πολιτισμό του φωτός, της αγάπης, της ανοχής, της ανεκτικότητας, της αποδοχής της ετερότητας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης». Η Αγία Ειρήνη που θυσίασε τη ζωή της από Θείο Έρωτα «είναι το πιο δυνατό σύμβολο», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια σημείωσε πως όσοι επισκέπτονται την περιοχή και τον υπέροχο αυτό χώρο «θα έχουν και έναν  χώρο πνευματικής περισυλλογής, πνευματικής ανατάσεως» και «θα παίρνουν και ένα μήνυμα στην καθημερινότητά τους για αυτή την πολυπόθητη ειρήνη που είναι το πιο ουσιώδες στοιχείο κάθε ανθρώπινης ύπαρξης».

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ.Βρεττάκο και το Δημοτικό Συμβούλιο «για αυτή την πρωτοπόρο ενέργεια που δείχνει τον σεβασμό στην παράδοσή μας, στον πολιτισμό μας, στην πίστη μας, αλλά ταυτόχρονα και στα διανθρώπινα και πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αλληλοπεριχώρησης, της κοινωνικοποίησης όλων μας».

«Κρίμα που ακούγονται οι κλαγγές του πολέμου», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας ότι από το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, «την εργατούπολη που είναι μεγαλούπολη και χώρος αληθινής προσφοράς και κοινωνικής μέριμνας, στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο: απέναντι στα όπλα, στη διαμάχη, στην διαπάλη, στον ανταγωνισμό, στην ευτέλεια της ανθρώπινης ζωής, η ειρήνη να επικρατήσει παντού. Η ειρήνη του Θεού, η ειρήνη της αγάπης».

Υπενθυμίζοντας πως η Εκκλησία μας προσεύχεται διαρκώς για αυτή την ειρήνη η οποία «γίνεται κτήμα μας εάν εμείς το θελήσουμε ελεύθερα», επεσήμανε ότι «εάν το θέλουμε, μπορούμε να γίνουμε όλοι μας διαπρύσιοι κήρυκες της ειρήνης και αυτή την ειρήνη να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στις διάδοχες γενιές για να γίνει μια παγκόσμια, αληθινή και αιώνια πραγματικότητα». «Σε αυτό το σκοπό αφιερώνουμε αυτό το ναΰδριο της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης», υπογράμμισε.

Τέλος, συνεχάρη για μία ακόμη φορά τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις παρατάξεις, γιατί  – όπως χαρακτηριστικά είπε – «όλοι είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον κοινό σκοπό της πανανθρώπινης ειρήνης. Δημοκρατία, ισότητα, αδελφοσύνη, αγάπη, αλληλοπεριχώρηση, κοινωνικοποίηση, κοινωνική ένταξη όλων. Δεν υπάρχει κανείς που να αποκλείεται. Όλοι είμαστε ένας άνθρωπος με μια καρδιά και μια ψυχή».

Μετά τα Θυρανοίξια τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού, όπου ο Σεβασμιώτατος αφού ανέφερε επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία από τον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Ειρήνης τόνισε ότι «οι αξίες και τα ιδεώδη της Αγίας Ειρήνης θα ζουν πάντοτε, γιατί τα εμπνέει ο Πανάγιος Θεός».

«Εύχομαι να επικρατήσουν αυτά τα ιδεώδη στη γη μας», είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «καλούμαστε όλοι σε αντίσταση πνευματική, ο καθένας στο μετερίζι της ψυχής του και της υπάρξεώς του».