Πειραιώς Σεραφείμ: Ο Προφήτης Ηλίας ενώνει την ιστορία του κόσμου

  • Dogma
πειραιώς

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλίου, που βρίσκεται στον πανέμορφο λόφο της Καστέλλας, χοροστάτησε χθες Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος καθιέρωσε το νέο Κιβώριο της Αγίας Τραπέζης και απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ναού, π.Χαράλαμπο Κολτουκτσόγλου.

Ατενίζοντας τον Προφήτη Ηλία «αντικρίζουμε τον αληθινό άνθρωπο, αντικρίζουμε και βλέπουμε τον άνθρωπο στο μεγαλείο του, στην υπέρβασή του, στην απολυτότητά του», είπε αρχικά κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. «Μόνο ο άνθρωπος έχει, όπως ακριβώς είναι ο Τριαδικός Θεός, νου, λόγο και πνεύμα που ζωοποιεί το σώμα του», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως το μεγαλείο του ανθρώπου δεν είναι απλά να ζήσει κάποια γήινα χρόνια, «αλλά να χρησιμοποιήσει την κτήση ως εφαλτήριο προκειμένου να κατορθώσει να φτάσει στον Άκτιστο. Να ομοιωθεί με τον Άκτιστο, να γίνει κοινωνός Θείας Φύσεως, μέτοχος της Θείας Ζωής». «Αυτό επέτυχε ο Θεσβίτης Ηλίας», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, «γι’ αυτό και συνομιλούσε με τον Θεό όπως μιλούν δύο φίλοι, γιατί ο αληθινός Θεός είναι φίλος, είναι οικείος, είναι εραστής, είναι κοινωνός, είναι μέτοχος της ανθρωπίνης υπάρξεως».

«Καλείται ο άνθρωπος να ανέβει προς Εκείνον που κατεβαίνει και να συναντηθεί μαζί Του σε μία μεγαλειώδη συνάντηση, σε μία κοινωνία καρδίας και υπάρξεως», σημείωσε στη συνέχεια, τονίζοντας πως «ο Ηλίας απέδειξε με τον ένθεο βίο του, ποιος πρέπει να είναι ο άνθρωπος, πόσο πρέπει να φτάσει ο άνθρωπος ψηλά, πως θα γίνει μέτοχος της ζωής του Θεού». «Αυτός ο άνθρωπος ο αληθινός, που πραγμάτωσε στη ζωή του το όραμα του Θεού για τον άνθρωπο», «δεν ήτο δυνατόν να μη δώσει και την οριστική μαρτυρία», είπε, αναφέροντας παράλληλα πως «καταγράφεται στο βιβλίο της ζωής, στην Αγία Γραφή, όλη αυτή ιστορία αυτού του μεγαλειώδους ανδρός, ο οποίος ενώνει την Παλαιά Διαθήκη με την Καινή Διαθήκη και με τα έσχατα της ιστορίας, την οριακή Αποκάλυψη. Όλο αυτό το μήκος των αιώνων τα συνενώνει αυτός ο άνθρωπος στο δικό του πρόσωπο».

«Αναλαμβάνετε στους ουρανούς ένσαρκος, με το σώμα του, χωρίς να γευθεί του θανάτου, χωρίς να εισέλθει ακόμη στην πνευματική διάσταση της υπάρξεως. Αναλαμβάνετε για ένα συγκεκριμένο, φοβερό και ιστορικό σκοπό και λόγο», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και αναφέροντας την παρουσία του Προφήτου στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, συμπλήρωσε: «Θα παρουσιαστεί στα έσχατα, στην ώρα εκείνη την κατακλυσμιαία που προετοιμάζεται» «για να καταδείξει την πλάνη των ανθρώπων του σκότους», «να υποστεί το μαρτύριο» «και έτσι να σηματοδοτήσει το τέλος της ιστορίας του κόσμου».

Αναφερόμενος στην καταγραφή πως το θάνατο του Ηλία θα τον δει όλος ο πλανήτης γη και στο πόσο παραληρηματικό και απίθανο φαινόταν αυτό την εποχή που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης το έγραφε, κάνοντας λόγο για την εξέλιξη της τεχνολογίας υπογράμμισε πως «ο λόγος του Θεού ποτέ δεν διαψεύδεται και πάντοτε είναι εναργής και αληθής», «Ότι λέγει ο λόγος του Θεού, είναι αλήθεια και ζωή», πρόσθεσε.

«Ο Ηλίας ενώνει την ιστορία του κόσμου, είναι πρότυπο ενθέου βίου», είπε ολοκληρώνοντας του κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας πως και εμείς «τον ικετεύουμε να προσεύχεται για όλους εμάς. Βρίσκεται σε μία ειδική θέση και έχει το προνόμιο αυτό: να αντιλαμβάνεται τους πειρασμούς μας, τα βάσανά μας, τις δυσκολίες μας, όλη την μανία των δαιμονικών δυνάμεων εναντίον μας και με τις δεήσεις και τις προσευχές του να γίνεται για όλους μας ασπίδα και δύναμη και ευλογία και αγιασμός».

«Εύχομαι αυτό το υπεροχικό πρόσωπο, το γεμάτο ανδρεία, ευψυχία, γενναιότητα, πιστότητα, αλήθεια, ελευθερία και δικαιοσύνη, να εμπνέει τον αγώνα μας και να ευλογεί τη ζωή μας», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ιερού Ναού π.Χαράλαμπο Κολτουκτσόγλου, ο οποίος προσφάτως έλαβε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, ευχόμενος να έχει καρποφόρα Ιεροσύνη.

Στην συνέχεια καθιέρωσε το νέο Κιβώριο της Αγίας Τραπέζης το οποίο κοσμεί πλέον τον Ναό και δωρίσθηκε εις μνήμην του μακαριστού Ιωάννου Χιωτέλλη, δωρεά την οποία επιτέλεσε ο αδελφός του Κομνηνός Χιωτέλλης. Ο Σεβασμιώτατος προσφέροντας στον δωρητή αναμνηστική πλακέτα, του ευχήθηκε να έχει πάντα στη ζωή του «ειρήνη, δύναμη και να κάνει πάντα αγαθά έργα».

Τέλος ο Μητροπολίτης Πειραιώς, μετά την περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Προφήτου Ηλιού, αναφέρθηκε στον «ευτελισμό και την τραγικότητα των ανθρώπων που βάζουν φωτιά για να χτίσουν ένα σπίτι, καίγοντας τα σπίτια των άλλων», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σημειώνοντας την «δυστυχία ψυχής που κρύβουν μέσα τους», προέτρεψε όλους να προσεύχονται για τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές.

Να σημειώσουμε ότι το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισαν μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό τον Διευθυντή του Ωδείου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Καστέλλας κ.Νίκου Αμοριανού.

TOP NEWS