Dogma

Μητρόπολη Δημητριάδος: Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2017

Στο λαϊκό πολιτισμό και συγκεκριμένα στις τέχνες που γίνονται με το χέρι, θα είναι αφιερωμένο το 2018, όπως ανέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της «Μαγνήτων Κιβωτός» που παραχωρήθηκε σήμερα, με αφορμή τις «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις», που συνεχίζονται για 4η συνεχή χρονιά από τον φορέα και ξεκινούν την 1η Αυγούστου.

Αναφερόμενος στο θεσμό, ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε ότι για τις εκδηλώσεις επιλέγονται χώροι και μέρη στη Μαγνησία και την Αγιά, ψάλλεται η Παράκληση της Παναγίας, γίνεται το κήρυγμα και στον περιβάλλοντα χώρο κάθε Ιερού Ναού ακολουθεί εορταστικό βραδινό, με παραδοσιακά τραγούδια και αναφορά στη Παναγία και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη μας, πρόκειται για θεσμό που καθιερώνεται χρόνο με το χρόνο και διασφαλίζει συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, ακόμη και ξένων, που αρέσκονται να παρακολουθήσουν μια τέτοια εκδήλωση. Τη μουσική επένδυση των παρακλήσεων έχουν αναλάβει για φέτος η ορχήστρα «Ιωνία», με ερμηνευτή τον Βασίλη Αγροκώστα, ένα παραδοσιακό σχήμα με τον Νίκο Κερασιώτη, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα, Κωνσταντίνο Μούτο και Αναστασία Λύτρα, καθώς και την ορχήστρα «Ραστωδία» με τους Ζήση Γεωργαλιό, Θάνο Δραγάνη, Στράτο Μεγκέ και Αχιλλέα Τίγκα.

Τρία χρόνια Μαγνήτων Κιβωτός

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των τριών χρόνων από τη λειτουργία του φορέα, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι η Εκκλησία σχετίζεται με τον πολιτισμό, «θέλοντας να αναδείξουμε το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου, που είναι πλούσιο και διαχρονικό».

Ο Μητροπολίτης μας δεσμεύτηκε ότι ο φορέας θα συνεχίσει να υπηρετεί, με συνεργασία και συνέργεια, διότι υπάρχει ενθάρρυνση και εμπειρία, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και δράσεις.

Τα πρώτα θεματικά έτη που ήταν αφιερωμένα στον πολιτισμό της θάλασσας και στον πολιτισμό των γεύσεων άφησαν  πίσω τους δράσεις που αποτελούν παρακαταθήκη για την περιοχή μας.

Ειδικότερα το πρώτο θεματικό έτος, το 2015, με τίτλο «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας»,υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της περιοχής μας. Σπουδαίες ήταν οι εκδηλώσεις, λόγου, εικόνας και πρότυπης φωτογραφικής έκθεσης, μουσικής και  απόδοσης τιμής σε πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει με καθοριστικό τρόπο στην υπόθεση του πολιτισμού. Στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων του 2015, υπήρξε και η έκδοση τριών βιβλίων και ενός Ημερολογίου, που καταδεικνύουν τους στόχους του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2015». Έκτοτε, καθιερώθηκε η έκδοση Ημερολογίου κάθε χρονιάς, αφιερωμένου στο θέμα που θα διεκπεραίωνε ο φορέας ολόκληρη τη χρονιά.

Ένας ακόμα θεσμός που αναβίωσε και κληροδότησε το θεματικό έτος 2015 ήταν η  «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο». Ξεκίνησε με συνεργάτες και συμπορευτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τις  Εφορείες Προσκόπων, τους Συλλόγους Ερασιτεχνών Αλιέων, τους Ναυτικούς, Αθλητικούς Ομίλους και τα Πολιτιστικά Σωματεία. Οι  πρώτες εκδηλώσεις, πλαισιώθηκαν από  τοπικές Χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα, την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, δράσεις και επιδείξεις των Ναυτοπροσκόπων και των Ναυταθλητικών Σωματείων. Πάντοτε παρουσιαζόταν ένα κορυφαίο συγκρότημα, με πρώτη την περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, για να ακολουθήσει η Μπάντα του Λιμενικού Σώματος και ο «Μάντζαρος» της Κέρκυρας και φέτος η Ρωσική παιδική χορωδία «Παραμυθία», οι Αsteria από την Κάτω Ιταλία και οι περίφημοι ENCARDIA. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια και συμμετείχε με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό.

Στο δεύτερο θεματικό έτος, το 2016  που παρατάθηκε και το 2017, είχε τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».  Εκτός από τις πολυποίκιλες θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις που ανέδειξαν κάθε πτυχή του γαστρονομικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ιδιαίτερη στόχευση υπήρξε στην ανάδειξη των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών, η προσπάθεια προβολής των Βοτάνων του Πηλίου και της Όθρυος και η συμμετοχή της Μαγνήτων Κιβωτού στους επετειακούς εορτασμούς για τα 100 χρόνια παράδοσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

Ο προγραμματισμός και οι δράσεις της «Μαγνήτων Κιβωτού» για τη συνέχεια αφορούν στη διοργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον πολιτισμό της διατροφής (Δεκέμβριος 2017), την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για το επόμενο θεματικό έτος 2018, και το επικείμενο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, με το οποίο πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας.

Έτος λαϊκού πολιτισμού

Το 2018, σύμφωνα, με τον κ. Ιγνάτιο, θα είναι θεματικό έτος, με έμφαση κυρίως στις τέχνες του λαϊκού πολιτισμού. Το πλήρες πρόγραμμα της νέας χρονιάς, το νέο καλεντάρι, όπως και το ημερολόγιο, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του φθινοπώρου. Τέλος, ο Μητροπολίτης μας δήλωσε ότι η προετοιμασία της Μαγνήτων Κιβωτός για το έτος σταθμό για την Ελλάδα το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους, ξεκίνησαν και θα περιλαμβάνουν συνέργειες με τοπικούς φορείς και όχι μόνο.

Το Πρόγραμμα

Ο Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», πιστός στις αρχικές του εξαγγελίες και δεσμεύσεις, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το θεσμό, πλέον, των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2017».

Ήταν το καλοκαίρι του 2014, ένα μήνα μετά την ίδρυση της «Μαγνήτων Κιβωτού», όταν με πρόταση του Σεβασμιωτάτου και προέδρου του φορέα, κ. Ιγνατίου, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις».        Τόση δε ήταν η ανταπόκριση του κοινού και η επιτυχία της οργάνωσης, που από τότε ακόμη άρχισαν οι προτάσεις για τις εκδηλώσεις του επόμενου έτους.                Το γεγονός αυτό ήταν και η αφορμή να δημιουργηθεί ο πρώτος θεσμός της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Φέτος οι Παρακλήσεις θα καλύψουν ολόκληρο το δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και βέβαια σε διαφορετικές περιοχές.