Dogma

Περιοδεία στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας γιαν τον Ναυπάκτου Ιερόθεο

Την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ξεκινώντας τις περιοδείες του στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, επισκέφθηκε την γραφική Άνω Χώρα Ναυπακτίας ή «Λομποτινά», στην οποία ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δίδαξε ως δάσκαλος.

Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι ένα όμορφο και τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ. και σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από την πόλη της Ναυπάκτου.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου τέλεσε την θεία Λειτουργία στον εμβληματικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Στο κήρυγμά του έλαβε αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα, που παρουσίαζε τον Χριστό να διδάσκη στις συναγωγές και να θεραπεύη τους δύο τυφλούς και τον δαιμονισμένο κωφό, και ομίλησε για τον σωματικό πόνο και πως αντιμετωπίζεται.

Είπε ότι, κατά τους ειδικούς, ο σωματικός πόνος διέρχεται τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το «σήμα» που λειτουργεί ωσάν συναγερμός στις απολήξεις των νεύρων, το δεύτερο στάδιο είναι η διαλογή που γίνεται στον νωτιαίο μυελό, για το ποιο σήμα θα σταλή στον εγκέφαλο, και το τρίτο στάδιο είναι η απάντηση που γίνεται στον φλοιό του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν σημασία στο πρώτο στάδιο του πόνου, αλλά το σημαντικό είναι η αντιμετώπιση του πόνου στο τρίτο στάδιο, στο οποίο δημιουργούνται δύο δυνατότητες. Η μία είναι, όταν ο άνθρωπος τροποποιή τον πόνο με καλούς λογισμούς, η άλλη, όταν τον μεγενθύνη με σκέψεις που λειτουργούν ως ενισχυτές του πόνου. Στην καλή αντιμετώπιση του πόνου συντελεί η διδασκαλία του Χριστού, η οποία μας μαθαίνει πως να εμπιστευόμαστε τον Θεό και να λύνουμε τα θέματα που παρουσιάζονται στην ζωή μας μέσα από το θέλημά Του.

Κατέληξε, ότι κάθε πρόβλημα, όπως και αυτό του καύσωνα των ημερών μας, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με καλούς λογισμούς, ώστε να μη βασανιζόμαστε, αλλά να κάνουμε πιο όμορφη την ζωή μας.

Στην απόλυση της θείας Λειτουργίας εξέφρασε την χαρά του που λειτούργησε στον Ιερό αυτό Ναό και είδε αγαπητούς του ανθρώπους, και εκτός των άλλων χάρηκε που οι εικόνες του Τέμπλου, όπως και η Ωραία Πύλη, αγιογραφήθηκαν από τον άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη, στις αρχές του 20ου αιώνα, και αποτελούν πνευματικό κειμήλιο του Ιερού Ναού, και ζήτησε τις πρεσβείες του.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος περπάτησε στον λιθόστρωτο δρόμο του χωριού, χαιρέτησε και ευλόγησε τους κατοίκους και τους παραθεριστές και παρακάθισε σε καφενείο του χωριού, όπου συζήτησε με τους ανθρώπους, αναφερόμενος κυρίως στο πως αντιμετώπιζε τους λογισμούς των ανθρώπων ο άγιος Παίσιος.

Κατά την αναχώρησή του, επισκέφθηκε το εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου Άνω Χώρας, το οποίο βρίσκεται στα 1300 μ. υψόμετρο και υπήρξε ο τόπος στον οποίο προσευχόταν ο τότε ασυρματιστής στρατιώτης Αρσένιος Εζνεπίδης, ο μετέπειτα αγιορείτης μοναχός άγιος Παίσιος, από τον Νοέμβριο του 1948 έως και τον Μάιο του 1949, το οποίο ιδιαιτέρως θυμόταν και ευλαβείτο.

Στο εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου ξεναγήθηκε από τον εφημέριο του χωριού, π. Γεώργιο Μούκα, και τον ιστορικό και βιβλιογράφο κ. Αθανάσιο Πατούχα.

Τέλος, διετύπωσε την επιθυμία του, εκφράζοντας και την επιθυμία των κατοίκων του χωριού, να κτισθή ένα καλαίσθητο ιερό Προσκυνητάρι του αγίου Παισίου στον χώρο αυτό.

Πηγή: agrinionews.gr