Dogma

Πέτρας Γεράσιμος: Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της Αγίας Μαρίνας για να αξιωθούμε της ευλογίας του Θεού

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στην Πανήγυρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Μαρίνης, η μνήμη της οποίας εορτάσθηκε κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα.

Το εσπέρας του Σαββάτου 16 Ιουλίου ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Λιμνών, χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Ποιμενάρχης Πέτρας ανέφερε στο κήρυγμά του προς το πλήθος του περιεστώτος λαού: «Η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί και πάλι να εορτάσουμε πανενδόξως και πανευφροσύνως την Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Μαρίνα. Όλοι εμείς, ο φιλόχριστος και φιλομάρτυς λαός του Κυρίου, συγκεντρωθήκαμε σήμερα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο όπου αιώνες τιμάται η μνήμη της και φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της, για να την υμνήσουμε κατά χρέος, με ύμνους και ωδές πνευματικές.

Ήρθαμε απόψε να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στον Πανάγαθο Θεό και να επικαλεστούμε τις πρεσβείες της Αγίας Μαρίνας αλλά και των 630 θεοφόρων Πατέρων που φέτος εορτάζονται μαζί με την Αγία Μαρίνα, οι οποίοι συνεκάλεσαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα και δογμάτισαν ορθοδόξως ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έχει δύο φύσεις, την ανθρώπινη και τη θεία. Αυτή είναι η Ορθόδοξη Πίστη, αυτήν ομολόγησε και η Αγία Μαρίνα και έδωσε ακόμα και το αίμα της.

Είναι μια λαοφίλητη Αγία που τιμάται ιδιαίτερα στο νησί μας με πολλά προσκυνήματα, αλλά και με τις πολλές εκκλησίες που είναι χτισμένες από άκρη σε άκρη της Πατρίδος μας. Γεννήθηκε και έζησε στην Αντιόχεια της Πισιδίας στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Γεννήθηκε στον τόπο που κήρυξαν το Χριστό για πρώτη φορά οι μεγάλοι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας κατά την πρώτη αποστολική τους περιοδεία. Ζει σε μια κατείδωλο πόλη, όπου το 303 ο Διοκλητιανός κηρύσσει τον δεύτερο μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών.

Σε ηλικία δώδεκα ετών η Αγία Μαρίνα βαπτίσθηκε χριστιανή γιατί πίστεψε με όλη της την καρδιά και με όλη της την ψυχή στον Χριστό. Μαρτύρησε σε ηλικία δεκαπέντε ετών όταν φανέρωσε την χριστιανική της ιδιότητα μπροστά στους ιερείς των ειδώλων και τον έπαρχο Ολύμβριο που την συνέλαβε για ανάκριση».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε επειδή είχε γνωρίσει και πρωτίστως είχε αγαπήσει τον Κύριό μας. Με αυτή την αγάπη και την πύρωση του θείου έρωτος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις κολακείες και τις απειλές του πατέρα της Αιδέσιου και των υψηλά ισταμένων της εποχής της. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν κι εμείς το παράδειγμά της για να αξιωθούμε της χάριτος και της ευλογίας του Θεού».

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε εν πομπή η λιτάνευση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μαρίνας στα σοκάκια του χωρίου των Λιμνών, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

Παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίου Νικολάου, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών φορέων του τόπου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 17 Ιουλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας, στην Ανάληψη Πεδιάδος.

Ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης έγινε με την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων ενδόξων Οσιομαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου των εν τη Μονή του Οσίου Σάββα αναιρεθέντων και του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ακολούθησε η Τελετή των Εγκαινίων και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς το πολυπληθές εκκλησίασμα: «Η ανοικοδόμηση και ιδιαίτερα ο εγκαινισμός ενός ναού –όσο μικρός κι αν είναι αυτός– και η αφιέρωσή του στον Τριαδικό Θεό και στην ευχαριστιακή και λειτουργική λατρεία δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Πολλές φορές ανακύπτουν προβλήματα που είναι πειρασμικά, διότι ενοχλεί τα πονηρά πνεύματα η χάρις του Τριαδικού Θεού που παρέχεται διά της Θείας Λειτουργίας, του κεντρικού Μυστηρίου της Πίστεώς μας.

Τα εγκαίνια ενός ναού είναι ακριβώς όπως και η βάπτιση ενός ανθρώπου. Όπως βουτάμε ένα παιδί στην κολυμβήθρα για να το καθαρίσουμε σωματικώς, έτσι ακριβώς πλένουμε και την Αγία Τράπεζα αφού προηγουμένως τοποθετήσουμε στη βάση της, μία λειψανοθήκη με τρία τεμάχια λειψάνων Αγίων Μαρτύρων.

Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων γίνεται έπλυση της Αγίας Τραπέζης. Με σαπούνι και αγιασμένο ύδωρ πλένεται η Αγία Τράπεζα για να καθαριστεί και να καταστεί έμπλεη της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Έπειτα, όπως ο νεοβαπτισθείς, χρίεται διά του Αγίου Μύρου πάνω στο οποίο εγκαινιάζονται και τα αντιμήνσια. Τέλος, η εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα ενδύεται με καλύμματα και τελείται για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία και η αναίμακτος ιερουργία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Πάντοτε η Αγία μας Εκκλησία εγκαινιάζει όλους τους ναούς με μαρτυρικά λείψανα γιατί είναι θεμελιωμένη και εδραιωμένη στο Αίμα του Χριστού και στο αίμα των Αγίων Μαρτύρων –διότι αυτοί πότισαν το δένδρο της Εκκλησίας που σιγά-σιγά αναπτύχθηκε και σήμερα παρουσιάζεται σε εμάς εύκαρπο και ευσκιόφυλλο για να μας προσφέρει τη δροσιά και την αναψυχή του Αγίου Πνεύματος.

Εύχομαι η χάρις του Παναγάθου Θεού διά των Εγκαινίων που τελέσαμε σήμερα σε αυτό τον πανέμορφο χώρο επί του Κρητικού Πελάγους, να μας σκεπάζει, να μας φωτίζει, να μας ενδυναμώνει και να κατευθύνει τα διαβήματά μας στην πνευματική ζωή που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών. Και η Αγία Μαρίνα που η μετάφραση του ονόματός της είναι «θαλασσινή», να χαρίζει σε όλους την δροσιά και τον αερμό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Γεώργιο Μηλάκη, Εφημέριο της Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος Πεδιάδος για την άρτια οργάνωση της τελετής των Εγκαινίων, τον ευχαρίστησε δε για την σπουδαία και ακάματη προσφορά του στην Εκκλησία και την διαρκή μέριμνα που επιδεικνύει για την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό των ιερών ναών της Ενορίας.