Dogma

Πέτρας Γεράσιμος: Ο Εσταυρωμένος Χριστός προσμένει στη ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά Του όλους τους ανθρώπους

Με θρησκευτική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στη Μητρόπολη Πέτρας - Ο Εσταυρωμένος Χριστός προσμένει στη ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά Του όλους τους ανθρώπους, τόνισε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος μιλώντας σχετικά.

Το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Έξω Ποτάμων.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Ποιμενάρχης Πέτρας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, τη μνήμη των οποίων η Αγία μας Εκκλησία τιμά κατά την Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που προεξάρχει στο μέσο του μηνός Σεπτεμβρίου: «Μετά την Μ. Παρασκευή, όταν ο Χριστός υψώθηκε στο Γολγοθά επάνω στο Σταυρό για να δωρίσει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και σε όλους όσοι Τον πιστεύσουν την σωτηρία, εορτάζουμε δύο ακόμα Υψώσεις του Τιμίου Σταυρού.

Η πρώτη έλαβε χώρα το έτος 326, όταν η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα για να χτίσει το ναό της Αναστάσεως και να αναζητήσει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στο Γολγοθά όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος τον ύψωσε, ευλογώντας και αγιάζοντας το συγκεντρωμένο πλήθος που έσπευσε να Τον προσκυνήσει.

Το έτος 626 ο Πατριάρχης Ζαχαρίας υψώνει για δεύτερη φορά τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό μετά την ανακατάληψή του από τα χέρια των Αράβων, την ελευθέρωση και την επαναφορά του από την Περσία στα Ιεροσόλυμα διά της εκστρατείας που οργάνωσε ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος. Ο Πατριάρχης ευλόγησε και πάλι τον περιεστώτα λαό και τα πλήθη που συνέρρευσαν και τότε εψάλη για πρώτη φορά το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Πέτρας τόνισε: «Σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας η εόρτιος ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού φέρει τα ίσα της Μ. Παρασκευής, γι’ αυτό και είναι ημέρα αυστηράς νηστείας. Διότι η Εκκλησία θέλει να μας θυμίσει ότι ο Χριστός ανέβηκε επάνω στο Σταυρό για να μας δείξει πόσο πολύ μας αγαπάει.

Αν δούμε μια εικόνα της Σταυρώσεως, θα παρατηρήσουμε ότι ο Χριστός βρίσκεται επάνω στο Σταυρό με ανοιχτά τα χέρια, γιατί θέλει να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους –και αγκαλιάζει έτσι όλους τους ανθρώπους. Για να ολοκληρωθεί όμως μια αγκαλιά δεν αρκεί να ανοίξει τα χέρια του μόνο ο ένας αλλά και ο άλλος άνθρωπος. Για να μπορέσουμε λοιπόν να αγκαλιάσουμε τον Χριστό θα πρέπει κι εμείς να ανοίξουμε τα δικά μας χέρια, να πλησιάσουμε και να Τον αγκαλιάσουμε.

Αυτό θα το πετύχουμε όταν προσπαθήσουμε να Του μοιάσουμε, όταν προσπαθήσουμε να σταυρώσουμε τα πάθη, τη μιζέρια, τις αδυναμίες, τις αμαρτίες μας, καθετί που μας απομακρύνει από τον Θεό, καθετί που στέκεται ενάντια στο Θέλημά Του.

Αν λοιπόν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, είναι σαν να ανοίγουμε τα χέρια μας και να αγκαλιάζουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό, διότι όταν πραγματοποιηθεί αυτή η ένωση, αυτό το αγκάλιασμα με τον Θεό, τότε βρισκόμαστε όπως και ο Ληστής κατευθείαν στη Βασιλεία των Ουρανών, βρισκόμαστε κατευθείαν στον Παράδεισο».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Νοφαλιά, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Πέτρας κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Αρχιερεύς προέτρεψε τους ευσεβείς χριστιανούς πάντοτε να επικαλούνται την χάρη και την αήττητο δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, διότι «είναι ο φύλακας άγγελός μας, είναι η δόξα της Εκκλησίας, είναι το καύχημα των αγγέλων, είναι αυτός που τραυματίζει και απομακρύνει τον δαίμονα», όπως υπεγράμμισε.

Στη συνέχεια του κατηχητήριου λόγου του προς τους πιστούς, ανέφερε: «Πάντοτε να κάνουμε σωστά το σημείο του σταυρού τοποθετώντας τα τρία δάχτυλα, ενωμένα, πρώτα στο μέτωπο, ύστερα στην κοιλία και έπειτα στον δεξιό και τον αριστερό ώμο. Αυτό το σημείο του σταυρού δηλώνει ότι Ένας είναι ο Κύριος που κατέβηκε από τον ουρανό εις την γην, εισήλθε στη γαστέρα της Παναγίας Μητρός Του και έλαβε ανθρώπινη σάρκα και μορφή για την δική μας σωτηρία. Και Τον παρακαλούμε, τοποθετώντας το χέρι μας στον δεξιό ώμο, να μας συντάξει δεξιοίς προβάτοις και να μη μας κατατάξει στα αριστερά του, με όλους εκείνους που δεν Τον πίστεψαν και δεν τήρησαν το Ευαγγέλιό Του.

Να παρακαλούμε τον Κύριό μας διά της χάριτος του Τιμίου και Ζωοποιού Του Σταυρού, να μας δίδει τη σωτηρία γιατί είμαστε δικά του παιδιά, είμαστε η κληρονομία Του, είμαστε βαπτισμένοι χριστιανοί στο Όνομα της Αγίας Τριάδος. Να Τον παρακαλούμε να μας συγχωρεί και να μας δίδει δύναμη να σηκώνουμε τους σταυρούς που είναι απαραίτητοι στη ζωή μας γιατί μας κάνουν καλύτερους, γιατί δι’ αυτών αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή του χριστιανού δεν είναι μόνο άνεση και καλοπέραση αλλά και δοκιμασία».