Η ποιμαντική προσφύγων στην Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δημητριάδος
Η 6η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον ιεραποστολικό έτος, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.
Στην 6η Ιερατική Σύναξη ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Σωτήριος Κοσμόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου & Ικαρίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποιμαντική σε μια νησιωτική περιοχή – πρόκληση ιεραποστολής προσφύγων και μεταναστών».
Ο π. Σωτήριος ανέφερε ότι η ποιμαντική διακονία των προσφύγων – μεταναστών στην σύγχρονη εποχή λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις μέσα στους κόλπους μιας τοπικής Εκκλησίας. Από τη μια μεριά, η Τοπική Εκκλησία, ως μέρος της καθόλου Εκκλησίας, οφείλει να φροντίζει τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Χριστού, ιδίως τον εμπερίστατο, που ο ίδιος ο Χριστός απεκάλεσε ελάχιστο αδελφό Του (Βλ. Ματθ. 25,40) και από την άλλη, πρέπει να τηρεί τις ισορροπίες μεταξύ του εντοπίου πληρώματος, το οποίο, λόγω της πολυετούς κρίσης, δυσκολεύεται, καθώς τα πολλά προβλήματα και κυρίως τα οικονομικά, προκαλούν ένα είδος ανασφάλειας.
Άρα, όπως, τόνισε, η ποιμαντική διακονία ξεκινά από το εντόπιο ορθόδοξο πλήρωμα και εν συνεχεία αφορά και στους πρόσφυγες – μετανάστες και ιδίως σε εκείνους που είναι Χριστιανοί, όχι μόνον Ορθόδοξοι ή εκείνους που επιθυμούν να βαπτισθούν και να ενταχθούν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Πέρα από την υλική βοήθεια (είδη ρουχισμού, τρόφιμα, νοσήλια, ναύλα κ.λπ.), που παρέχονται προς όλους, ανεξαιρέτως έθνους, φυλής ή θρησκείας, αφ’ ης στιγμής είναι εμπερίστατοι, η Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες, που έχουν σχέση με την γλώσσα, το μορφωτικό επίπεδο, το πολιτισμικό υπόβαθρο, την συγκριτική θεώρηση θρησκειών, τις συνθήκες διαβίωσης, τον μελλοντικό προσανατολισμό προσφύγων – μεταναστών, έχοντας πάντα προ οφθαλμών την αδήριτη ανάγκη διαποίμανσής τους, κατά το πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη… (Ματθ. 28,19).
Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής επεσήμανε την παρήγορη και ελπιδοφόρα παρουσία του υγιούς εθελοντισμού, που δεν εξαντλήθηκε σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό ακτιβισμό, επιδοτούμενο και εν πολλοίς υποκινούμενο, αλλά συνεχίζει, ως έκφραση ευγένειας και αρχοντιάς και απόρροια πίστης στον Σωτήρα Χριστό. Ο π. Σωτήριος κατέληξε λέγοντας ότι, με την πολύτιμη στήριξη των εθελοντών μας, μετά την πολύμηνη κατήχηση, αρκετοί από τους πρόσφυγες – μετανάστες έγιναν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διά του Αγίου Βαπτίσματος.
Ακολούθησε συζήτηση και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Σεβ. Ποιμενάρχη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.