Dogma Newsdesk
Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές των εκκλησιαστικών ακαδημιών και οι οικογένειές τους έρχεται να φωτίσει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Θεόδωρος Μπουλιέρης.
Ο κ. Μπουλιέρης τονίζει: «Οι φοιτητές εδώ και χρόνια, όπως και στα άλλα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζουν αρχικά το πρόβλημα της φοίτησής τους και ύστερα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης».
«Βέβαια, όλες οι εκκλησιαστικές ακαδημίες παράγουν κληρικούς έτσι ώστε να βγουν στελέχη της Εκκλησίας θεολογικά καταρτισμένα και να προσφέρουν ως ιερείς. Μετά την οικονομική κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, δημιουργήθηκε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο ανταποκρίνεται σε μια άλλη πραγματικότητα».
«Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών θα πρέπει να απορροφηθούν ως κληρικοί, όμως το κράτος με τον νόμο 3833 του 2010 έβαλε ένα βέτο στον διορισμό των κληρικών και είπε ότι κατ’ αναλογία ένας προς πέντε θα μπορούν να διορίζονται».
« Ηρθε ύστερα ο νόμος 3986 του 2011 και είπε ότι θα αυξήσουμε την αναλογία με μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Αυτοί οι νόμοι θεωρούνται ότι δεν εξυπηρετούν καθόλου την Εκκλησία και το έργο της, αντιθέτως κάνουν ζημιά. Αυτοί οι νόμοι αντιβαίνουν σε παλαιότερους νόμους, όπου η Πολιτεία είχε τη συμβατική υποχρέωση να διορίζει τους κληρικούς ως δημόσιους λειτουργούς και να τους μισθοδοτεί».
« Η Πολιτεία πέρασε αυτόν τον νόμο παραγνωρίζοντας την υποχρέωση που έχει απέναντι στην Εκκλησία. Αρα οι φοιτητές αυτών των σχολών έχουν ένα ουσιαστικό πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης».
Ο πρόεδρος των φοιτητών της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε και στον τρόπο αντίδρασής τους απέναντι στο νομοθετικό πλαίσιο επισημαίνοντας:
«Εμείς οι φοιτητές έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και ακόμη έχουμε εμπιστοσύνη στα διοικητικά στελέχη της Ακαδημίας. Οσο για την αντίδρασή μας αυτή, θα κατευθυνθεί προς την Πολιτεία με επισκέψεις και υπομνήματα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία του 1 προς 10, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία είναι πνευματικά και υλικά άστεγη».
«Εκείνος που θα σταθεί δίπλα στην ελληνική κοινωνία αυτές τις δύσκολες ώρες δεν θα είναι κανείς άλλος παρά ο ιερέας μέσα από την ενορία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ουσιαστικότερο κύτταρο που διατηρεί ακόμα την κοινωνία είναι η ενορία».
Ο κ. Μπουλιέρης μίλησε ακόμα και για τη γνωστοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών των εκκλησιαστικών ακαδημιών στη διοικούσα Εκκλησία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Η Εκκλησία βρίσκεται δυστυχώς και αυτή από την πλευρά της λόγω οικονομικής αδυναμίας σε δύσκολη θέση. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έχει δώσει, όπως είναι φυσικό, προτεραιότητα στην ελληνική κοινωνία στηρίζοντας με πολλούς τρόπους τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αυτήν την ώρα δεν έχει να φάει ο ίδιος με τα παιδιά του».
«Εμείς θα ήμασταν αχάριστοι και θα είχαμε τελείως αντιχριστιανικό πνεύμα εάν απαιτούσαμε από τη διοίκηση της Εκκλησίας να αφήσει τους χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας, και να κοιτάξει τους φοιτητές. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, είμαστε ευχαριστημένοι από τη διοίκηση της Εκκλησίας».
«Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις σχολές λίγο πιο παραγωγικές με τα πενιχρά μέσα που διατίθενται. Πρέπει να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις προς όφελος της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης ώστε και η Πολιτεία να ωφεληθεί περισσότερο από την ενορία και κατ’ επέκτασιν από την Εκκλησία».
Ο κ. Μπουλιέρης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα συμφοιτητές του οι οποίοι αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους:
«Ο φοιτητής που βλέπει να απολύεται ο πατέρας ή η μάνα του ή και οι δύο και η οικογένειά του στηρίζεται στα συσσίτια αδυνατεί πλέον να φοιτήσει, αφού αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής του στην πρωτεύουσα. Γνωρίζω ανθρώπους που σταμάτησαν να φοιτούν μετά το πρώτο δεύτερο έτος λόγω οικονομικής αδυναμίας. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ιδιαίτερα την ανάγκη διατήρησης των εκκλησιαστικών εστιών. Είναι κομβικής σημασίας η λειτουργία τους. Αν πάψουν να λειτουργούν οι εστίες, θα πάψει και η εκκλησιαστική εκπαίδευση. Αδυνατεί ο φοιτητής σήμερα να μείνει εκτός και να κάνει νοικοκυριό».
«Εκπέμπουμε SOS»
Ο κ. Μπουλιέρης καταλήγει: «Εμείς ζητάμε να στηριχθούν τα παιδιά που επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της ιεροσύνης και εκπέμπουμε SOS για να συνεχίσουν να σπουδάζουν».
Ως πρόεδρος των φοιτητών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα “δημοκρατία”, η οποία στέκεται ουσιαστικά σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και εμείς τα παιδιά, οι φοιτητές».
Στέκεστε ουσιαστικά στο πρόβλημά μας και θέτετε το θέμα με μια ευαισθησία και μια διάκριση η οποία είναι ζηλευτή. Ετσι μας βοηθάτε να βγούμε από το αδιέξοδο. Θέλω να πω τελειώνοντας ότι η λύση λουκέτο παντού δεν είναι λύση».
*Το ρεπορτάζ έγινε από τον Κώστα Παππά και δημοσιεύθηκε στο ένθετο της εφημερίδας Δημοκρατία, για την Ορθοδοξία