Με την λαμπρότητα που αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.
Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο από ετών καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Ηλείας κ. Αθανασίου, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Ἀθηναγόρα, Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Ωρεών κ. Φιλοθέου Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.
Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφισαν κόπους και αποστάσεις ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΖ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε την ανάγκη του πανταχόθεν βαλλόμενου σημερινού ανθρώπου να αναζητεί ένα γνησιότερο λόγο και μια αυθεντικότερη μαρτυρία. Και για εμάς τους Χριστιανούς ο λόγος αυτός είναι ο Λόγος του Θεού που τόν προβάλουμε ως Λόγο σωστικό και παρήγορο, Λόγο Ευαγγελικό για τον κόσμο μας.
Σήμερα, αν υπάρχει κρίση αξιοπιστίας του Χριστιανικού λόγου, αυτό οφείλεται στό γεγονός οτι η Πίστη μας εμφανίζεται ως ιδεολόγημα. Η μαρτυρία μας εκδηλώνεται όχι ως κατάθεση ζωής και εμπειριών, αλλά ως ιδεολογική διακήρυξη που επιδιώκει να αντιπαρατεθεί στα πιστεύματα των άλλων. Και αυτό, ενώ δεν πείθει τους «εκτός» της Εκκλησίας, δυστυχώς δημιουργεί φατρίες και μερισμούς μέσα στην Εκκλησία που δυναμιτίζουν την ενότητα και αφανίζουν την ειρήνη Της, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται «ἔτι καί ἔτι» ο άνθρωπος της εποχής μας που αναζητά ασφάλεια, που επιζητεί, έστω και αν δεν το ομολογεί ευθαρσώς, την σωτηρία του!
Η παρουσία σας όμως σήμερα, εδώ στην Κόρινθο Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα, πολυσέβαστέ μοι Αρχιεπίσκοπε Αθηνῶν και πάσης Ελλάδος Κύριε μοι κύριε Ιερώνυμε Β’, μετά των αγίων Συνοδικών Συνέδρων και λοιπών Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Αρχιερέων, του ευαγούς Ι. Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεως μας, δηλώνει τόσο στους εντιμότατους Τοπικούς και Περιφερειακούς Άρχοντες, στους ενδοξότατους εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών κ.λ.π. Αρχών του Τόπου μας, όσο και στον Θεοφιλή Λαό της Κορινθίας την ευλογημένη Εκκλησιαστική μας ενότητα και φανερώνει σε ημέρες πονηρές ότι η Αγία μας Εκκλησία εν έργοις και λόγοις ακολουθεῖ την αδιάπτωτη προτροπή του Αποστολικού πατρός και μάρτυρος Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου: «Τήν ἕνωσιν ἀγαπᾶτε, τούς μερισμούς φεύγετε» (Φιλαδελφεῦσιν, VII, 2).
Ακολούθως, ο κ. Διονύσιος παρεχώρησε το βήμα στον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την διακονία του λόγου, που όλως τιμητικώς του εκχωρήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ι. Σύνοδο. Ο Σεβ. κ. Συμεών, ομίλησε για τον Παύλειο λόγο, ως λόγο ζωντανό και επίκαιρο, ως λόγο καίριο παρηγορητικό, παρακλητικό και επιστηρικτικό, ως πρόκληση, ενθάρρυνση, δείκτη και πλοηγό μετανοίας. Λόγο γραμμένο όχι από βελούδινο χέρι αλλά από χέρι με ιδρώτα, κόπο, αίμα και μαρτύρια. Ο Παύλος σήμερα φωτίζει την λύπη μας και μας προσφέρει μέσα στην φτώχεια μας τον θησαυρό της κατά Θεόν λύπης που καλλιεργείται μόνο με την εν Χριστώ ζωή. Ο τρόπος που ο Απόστολος βίωνε τις κακουχίες και παρουσιαζόταν χαρούμενος γι’ αυτές ενέπνευσε και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο που ομίλησε για την κατά Θεόν λύπη ως λύπη δημιουργική αλλά και αρκετούς ακόμη Πατέρες της Εκκλησίας μας. Όσο και αν το σύγχρονο life style απωθεί με βία την δημιουργική αυτογνωσία, την ειλικρινή αυτοκριτική και την διαρκή μετάνοια, τόσο το κάλεσμα του Αποστόλου «Μετανοείται» θα καθίσταται πιο επίκαιρο και σωστικό. Η πρόταση του Αποστόλου Παύλου να μετανοούμε κάθε μέρα, να επιστρέφουμε στην Εκκλησία και να επιλέγουμε την εν Χριστώ ζωή είναι και η πρόταση της Εκκλησίας μας σήμερα. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει από έδω, την Αποστολική Κόρινθο σήμερα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς πάσα κατεύθυνση.
Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου, της Παναγίας της «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντίγραφο εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου και των εν Κορινθία Αγίων φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄, Επισκόπου Κορίνθου, και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων, Μακαρίου Κορίνθου και Σεραφείμ Φαναρίου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως μας.