Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αποστόλου Παύλου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, πλαισιούμενος από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και των Μητροπολιτών Γουϊνέας κ. Γεωργίου, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, των Επισκόπων, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, και του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.
Τον Αρχιεπίσκοπος συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κληρικοί λαϊκοί.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, αναλύοντας την κατά Θεόν και Παύλον «μωρία του κηρύγματος». Ο Μητροπολίτης Καισαριανής εκκινώντας από την αναφορά στην σπουδαιότητα της «σεβασμίας μορφής» του Αποστόλου των Εθνών Παύλου για τους Κορινθίους, για τους Έλληνες, για τους Ευρωπαίους, για τους απανταχού Χριστιανούς, ακολούθως κατέδειξε την αγωνία του Αποστόλου, μέσω των Προς Κορινθίους Επιστολών του, «να διευθετήσει τα ζητήματα πού είχαν προκύψει μεταξύ των πιστών στην Εκκλησία πού εκείνος ίδρυσε», «να διεκδικήσει την πνευματική πατρότητά του και την κορυφαία σχέση του μαζί τους» και για «να υπερασπισθεί την αυθεντικότητα του αποστολικού αξιώματος του και τούς καρπούς της ιεραποστολικής διακονίας του». Ο Απόστολος Παύλος διακήρυττε ότι «Ὁ Θεός απέδειξε, ότι ἡ σοφία αυτού του κόσμου είναι μωρία, επειδή οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν με την σοφία τους ν’ αναγνωρίσουν τον Θεό μέσα από τα δημιουργήματά Του πού φανερώνουν την σοφία Του». Στην ιδεολογική σύγχυση του σύγχρονου κόσμου, ως διέξοδο στα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου, ως ελευθερία του πνεύματός του από την φυλακή των αισθήσεων και του ηδονισμού κατά τον Απόστολο Παύλο ἡ σοφία και η δύναμη του Θεού καλεί τον άνθρωπο να ζήσει διά της πίστεως «εν Χριστώ».
Αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κορίνθου, απένειμε τον Χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως του Απ. Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ευλογημένη, για την πόλη της Κορίνθου, συγκυρία της ταυτόχρονης παρουσίας τόσο του Πρώτου Πολίτου της χώρας όσο και του Πρώτου της Ελλαδικής Εκκλησίας, τους οποίους και καλωσόρισε με ένα θερμό και εγκάρδιο «ως ευ παρέστητε!». Όταν Πολιτεία και ποιμαίνουσα Εκκλησία συμπορεύονται, ανέφερε ο Μητροπολίτης Κορίνθου, τότε «οικοδομούν» προς τέρψη, αγαλλίαση και ευτυχία του Χριστωνύμου λαού και η συμπόρευση αυτή γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες, γεννά δύναμη και θάρρος για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει καθημερινώς.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεγάλη σπουδαιότητα για ολόκληρη την ανθρωπότητα των τριών πυλώνων: Αρχαίας Ελλάδας του πολιτισμού, Αρχαία Ρώμης των θεσμών και Χριστιανικής Διδασκαλίας. «Ο Απόστολος Παύλος κατέστη Απόστολος των Εθνών ακριβώς διότι κατάφερε μέσα από την διδασκαλία του και την ιεραποστολή του να ενώσει την Εβραϊκή Ανατολή με την Ελληνική Δύση» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε πως «η διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου παραδίδουν στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο την πιο σημαντική αρχή και αξία που μπορεί να θεμελιώσει την ειρήνη του κόσμου και το μέλλον της ανθρωπότητας και αυτή δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη, αυτήν την οποία εξέφρασε ο Απόστολος Παύλος με τη μορφή της αγάπης».
Αμέσως μετά αντιφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλώντας «άνοιγμα καρδιάς» την παρασημοφόρησή του, η οποία πάντοτε θα αποτελεί γι’ αυτόν ανακεφαλαίωση ιστορίας. Καθώς η σύνδεση του Παύλου με την Κόρινθο είναι παγκοσμίως γνωστή, για τον Αρχιεπίσκοπο η σημερινή ημέρα θα αποτελεί νότα αισιοδοξίας, που με την βοήθεια του Θεού θα μας βοηθήσει «να περάσουμε απέναντι, στην άλλη όχθη».
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων Παναγίας της Παραμυθίας, του Αποστόλου Παύλου, φερομένων επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των Μοναστηριών της Ι. Μητροπόλεώς Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου του και πολιούχου, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Μάρτυρος Λεωνίδου και των συν Αυτώ, Οσίων Παταπίου και Υπομονής και Νίκωνος του νέου, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των εν Κορινθία Αγίων.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας μετέδωσε απευθείας τον Μέγα πανηγυρικό εσπερινό από τον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, ενώ αύριο το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου.
Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη περιοδεία του (49-52 μ.Χ.) κατέληξε στην Κόρινθο όπου και έγινε φωτιστής της, αφήνοντας παρακαταθήκη στην τοπική Εκκλησία και δύο επιστολές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν είτε στη ρωμαϊκή είτε στη μεσαιωνική Κόρινθο υπήρξε ναός αφιερωμένος στον απόστολο Παύλο.Ο πρώτος τέτοιος ναός Αποστόλου Παύλου είναι συνδεδεμένος με τη νέα πόλη της Κορίνθου, η οποία δημιουργήθηκε όταν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης – ένα μικρό χωριό εκείνη την εποχή – καταστράφηκαν, από τον σεισμό το 1858. Η πόλη μεταφέρθηκε στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Ο τότε Μητροπολίτης Κορίνθου Αμφιλόχιος Γαρδέλλης (1854 – 1875) έκτισε Καθεδρικό ναό στη νέα πόλη και τον αφιέρωσε στον απόστολο Παύλο.
Με τον τρόπο αυτό ξεκινά η ιστορία του Καθεδρικού ναού του αποστόλου Παύλου. Ο ναός εκείνος, βασιλική με τρούλο και δύο πύργους για τις καμπάνες στη δυτική πρόσοψή του, υπέστη σοβαρές ζημιές, από τον σεισμό του 1928. Με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτου Κορίνθου Δαμασκηνού (1922 – 1938) – μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αντιβασιλέα – κτίστηκε σημερινός Καθεδρικός ναός Αποστόλου Παύλου, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1936 από τον Κορίνθου Δαμασκηνό, ενώ το δεξιό κλίτος – του Αγίου Τιμοθέου – καθιέρωσε ο τότε Μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων και το αριστερό κλίτος – του Αγίου Τίτου – καθιέρωσε ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Ιάκωβος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Φλωρίνης Βασιλείου και Ναυπακτίας Γερμανού.