Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθώς η περίσταση ήταν ιστορική. Όπως μαρτυρεί και η επιγραφή στην είσοδο του Ιερού Ναού των Αρχαγγέλων όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ο Ναός καθαγιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Καστορίας Χρύσανθο τον 18ο αιώνα. Άλλωστε οι κατάγραφοι Ναοί της περιοχής φέρουν παντού ελληνικές επιγραφές αλλά και οι αγιογραφίες ονοματίζουν τους Αγίους στην ελληνική γλώσσα.
Εμφανές λοιπόν ήταν σε όλο το Βιθκούκι το ελληνικό στοιχείο… Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα όρια της επαρχίας της Καστοριάς δεν έφθαναν όπως σήμερα μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, αλλά επεκτείνονταν και στο έδαφος της σημερινής Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου. Μάλιστα, από το χωριό Βιθκούκι καταγόταν ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόδημος ο εκ Βιθκουκίου ο οποίος μαρτύρησε στο Μπεράτι και τιμάται στην Μητρόπολη Καστοριάς.
Έτσι, οι εκδρομείς με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κληρικούς της Μητροπόλεως αλλά και 150 περίπου προσκυνητές, βρέθηκαν αρχικά στο Βιθκούκι προκειμένου να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία. Εκεί τους περίμενε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Καστοριάς και τους Κληρικούς ενώ η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αλβανικά.
Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία η οποία επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή των πιστών στο Ποτήριο της Ζωής, αλλά και με την ανταλλαγή ευχών και αντιφωνήσεων μεταξύ των δύο Μητροπολιτών.
Στη συνέχεια, οι εκδρομείς προσκύνησαν τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά και κατευθύνθηκαν στην όμορφη Μοσχόπολη, όπου κι εδώ το ελληνικό άρωμα ήταν έντονο προκειμένου να γευματίσουν.
Η εκδρομή έκλεισε με έναν σύντομο καφέ στην Κορυτσά και με τη βοήθεια του Θεού αργά το απόγευμα πήραν όλοι το δρόμο της επιστροφής, πλήρεις από τη χάρη των Αγίων αλλά και από τη συγκίνηση για την έκδηλη παρουσία του ελληνικού στοιχείου σε όλες αυτές τις περιοχές.