Πρώτη επίσημη πανήγυρις Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτου
Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, ετελέσθη η πρώτη επίσημη πανήγυρις του νέου Ευβοέως Οσίου, Δανιήλ του Κατουνακιώτου (1846-1929), τον οποίο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κατέταξε στο Αγιολόγιό της Εκκλησίας στις 9 Μαρτίου 2020.
Το πρωί της Τρίτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κομίζοντας στον Ι. Ναό και απότμημα εκ των ιερών λειψάνων του Οσίου Δανιήλ, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τους Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου-Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως και προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάν. Θεολόγου Μαντουδίου, Νικόλαο Βερνέζο-Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος, τους Οικον. Νικόλαο Μάρκου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Ιωάν. Θεολόγου Μαντουδίου, Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάν. Προδρόμου Χαλκίδος, Δημήτριο Πατεράκη-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου Ν. Προκοπίου, Ιωάννη Γκέκα-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τριάδος Βλαχιάς, Ευστάθιο Αναγνώστου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Αγριοβοτάνου, τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο και με την συμμετοχή των ευλαβών προσκυνητών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, περιγράφοντας τον αγιασμένο χαρακτήρα του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, αναφέρθηκε στην εξ Ιστιαίας καταγωγή του, στην θεόπνευστη σύνθεση του Παρακλητικού Κανόνος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και την φιλοτέχνηση των ιερών εικόνων του εικονοστασίου-τέμπλου του Ι. Ναού του Οσίου Ιωάννου στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Νέο Προκόπιο από τους πρόσφυγες προπάτορές μας, μαζί με το ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην πνευματική παρακαταθήκη του συνδέσμου των κατοπινών υποτακτικών του Οσίου Δανιήλ με τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και τον καρπό αυτού του συνδέσμου, τους Χαιρετισμούς προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου, τους οποίους συνέταξε ο υποτακτικός του Οσίου Δανιήλ, Μοναχός Ιωάννης Δανιηλίδης και το Ιερό Προσκύνημα εξέδωσε προσφάτως. Αλλά και στον επίσης στενό πνευματικό σύνδεσμό του με τους συγχρόνους του, Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και τον Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρο (κατόπιν Μοναχό Ανδρόνικο) Μωραϊτίδη.