Dogma

Πτυχές της αγιορείτικης βιωτής σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Άθωνα

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αγιορείτικη παράδοση διοργάνωσε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η εταιρεία που στηρίζει την έκθεση προϊόντων του Αγίου Όρους.

Καρεκλά Σοφία

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αγιορείτικη παράδοση διοργάνωσε το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η εταιρεία που στηρίζει την έκθεση προϊόντων του Αγίου Όρους.

Επίτιμοι καλεσμένοι και κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς ήταν δύο αγιορείτες μοναχοί, ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός και ο γέροντας Παΐσιος από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους οι οποίοι ανέπτυξαν πτυχές της βιωτής και των διακονημάτων τους στον Άθωνα.

Ο μοναχός Επιφάνιος με ταπείνωση μίλησε για τον εαυτό του λέγοντας ότι, από μικρό παιδί στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη της μαγειρικής ως βοηθός στο πλευρό σπουδαίων Αγιορειτών μαγείρων.

Ως μοναχός, βέβαια, τόνισε ότι «η τροφή της ψυχής είναι η προσευχή και η μελέτη των γραφών. Όλα τα άλλα είναι πάρεργο».

Ο μοναχός Επιφάνιος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στα πολλά κρούσματα καρκίνου που εντοπίζονται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Για τον ίδιο, τα κρούσματα αυτά οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στις τροφές με τις οποίες σιτίζονται οι άνθρωποι.

Οι μοναχοί στο Όρος, ανέφερε ο πατήρ Επιφάνιος, τρώνε κυρίως λαχανικά, ψωμί, όσπρια, λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά φρούτα.

Ο μοναχός Επιφάνιος έκλεισε την ομιλία του με μία παραίνεση προς τους παρευρισκόμενους. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον συνάνθρωπο και κυρίως γι αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας, τον συγγενή, τον γείτονα. Να μην κοιτάμε πολύ μακριά. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας με ουσιαστικά προβλήματα», προέτρεψε ο αγιορείτης μοναχός.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, θέλοντας να ευχαριστήσει τους προσκεκλημένους του που τον τίμησαν με την παρουσία τους μιας και η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση- αφιέρωμα στην παράδοση του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε από την artionrate στο πλαίσιο διοργάνωσης σεμιναρίων για την τεχνική της αγιογραφίας από τον κ. Ξενόπουλο.

Ο κ. Ξενόπουλος έκανε μια μικρή αναφορά στη ζωή του στο Άγιο Όρος και κατόπιν προλόγισε τον «εν Χριστώ Αδελφό του πατέρα Παΐσιο».

«Στο Άγιο Όρος πήγα παιδάκι, 13 ετών και γνώρισα σπουδαίους γέροντες όλα τα χρόνια της εκεί παραμονής μου. Το Άγιο Όρος μου πρόσφερε πολλά και μου προσφέρει μέχρι και σήμερα. Η Νέα Σκήτη έχει πολλούς και αξιόλογους αγιογράφους. Μεταξύ αυτών είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τον μοναχό και γέροντα του κελιού αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, πατέρα Παΐσιο», είπε ο κ. Ξενόπουλος.

Ο Γέροντας Παΐσιος μίλησε για την αγιογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα για τη θεολογία της εικόνας και τη σημασία της.

«Η αξία της εικόνας βρίσκεται στην ομοιότητά της με το πρωτότυπο», ανέφερε ο πατήρ Παϊσιος ενώ συμπλήρωσε ότι «η εικόνα είναι αναπόσπαστο μέρος της λατρείας. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι όταν προσκυνούν τις εικόνες των αγίων νιώθουν την καρδιά τους να ξεχειλίζει από αγάπη. Η εικόνα μεταδίδει με οπτικό τρόπο το νόημά της. Γαληνεύει, φωτίζει το βλέμμα και είναι αναγκαία για την ηρεμία της ψυχής».

Τέλος, ο πατήρ Παΐσιος εξήγησε στο κοινό πότε λέμε ότι μια εικόνα είναι “αγιασμένη”. «Η εικόνα έγινε αγία είτε επειδή ο αγιογράφος που την εξιστόρησε ήταν άγιος είτε επειδή μπροστά στην εικόνα αγίασαν πολλοί άνθρωποι. Κλάματα, δάκρυα, μετάνοιες, πόνος πολύς, που αφέθηκε μπροστά στην εικόνα και αγίασε η εικόνα. Αυτές είναι οι αγιασμένες εικόνες», επεσήμανε ο αγιορείτης μοναχός.