Πιο σημαντικό και από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών. Επίσης, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την ερχόμενη Άνοιξη στην Τουρκία προκειμένου να ανταποδώσει την επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη θα γίνει τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».
Αυτό αποτυπώθηκε και στα πρόσωπα των δυο ηγετών λίγο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης.
Όλο το χρονικό
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος νωρίτερα από όσο είχε προγραμματιστεί. Για τον λόγο αυτό περίμενε για αρκετή ώρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα VIP του αεροδρομίου προκειμένου να φτάσει στην ώρα που είχε προγραμματιστεί στο πρώτο του ραντεβού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από νωρίς φάνηκε η διάθεση να μην ανέβουν οι τόνοι. Ο διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν σε πολύ καλό κλίμα και ξεχώρισε η φράση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «Είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί και ο Ερντογάν έβαλε το χέρι στο μέρος της καρδιάς την ώρα που τον ξεπροβόδιζε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Προεδρικό Μέγαρο.
Το ραντεβού με Μητσοτάκη
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα από τις 12.15 που ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τον υποδέχθηκε κατεβαίνοντας τα σκαλιά και μέρος της εθιμοτυπίας ήταν και ο σκυλάκος Πίνατ. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά αλλά η ώρα περνούσε και οι δυο ηγέτες δεν έβγαιναν για τις κοινές δηλώσεις. Τελικά, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 13.30.
Οι δηλώσεις και η «παραφωνία» στο τέλος
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν από Μητσοτάκη και Ερντογάν έδειξαν διάθεση για συνέχιση του καλού κλίματος, για συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες σε θέματα που δεν θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» και για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ακόμα και η παρέμβαση – απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε δυο φορές σε «τουρκική μειονότητα» για την Θράκη ήταν τέτοια που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αντέδρασε και μάλιστα χειροκρότησε στο τέλος των δηλώσεων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Από νωρίς και μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχαν με τους ομολόγους τους, Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμμετάσχουν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί, υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και οι αξιωματούχοι των δυο χωρών μαζί με τους ηγέτες τους γεύτηκαν εδέσματα που είναι κοινά στις κουζίνες των δυο χωρών.
Η μετάβαση στην Τουρκική πρεσβεία
Λίγο πριν αναχωρήσει για την χώρα του ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην τουρκική πρεσβεία όπου τον περίμενε ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ με τον οποίο είχαν έναν απολαυστικό διάλογο. Εντός, ωστόσο ήταν Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές και άλλα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας την οποία ο Ερντογάν επιμένει να αποκαλεί Τουρκική.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και αφού είχε συμπληρώσει επτά ώρες παραμονής στην χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την τουρκική πρεσβεία. Λίγα λεπτά μετά τις 6 ο Ταγίπ Ερντογάν έφτανε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναχωρούσε για την Άγκυρα.
Φωτογραφίες: Eurokinissi/Reuters