Παρελθόν αποτελεί πλέον η 8η φορά που η ιερά εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» βρήκε από το Άγιο Όρος, ωστόσο βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων θα μείνει ευλογία της και το τεράστιο ενδιαφέρον των χιλιάδων πιστών που προσέλκυσε.
Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει και σήμερα (17/5) τη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσει το «Άξιο Εστί». Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη, αλλά και με τη συμμετοχή κληρικών και διακόνων της Αρχιεπισκοπής.
Ακολούθως, τέλεστηκε Ιερά Παράκληση κατά την οποία έψαλλαν πατέρες της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ενώ το παρών έδωσε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.
Χαρμόσυνα ηχούσαν οι καμπάνες, την ώρα που η ιερά εικόνα της Παναγίας αναχωρούε από τη Μητρόπολη Αθηνών συνοδευόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη, την αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, καθώς και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συγκινημένοι οι πιστοί έψελναν το “Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον”.
Υπενθυμίζεται ότι η ιερά εικόνα βρισκόταν στην Αθήνα από τις 3 Μαΐου και είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει την Δευτέρα 15 Μαΐου. Ωστόσο, λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί». Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και σήμερα το πρωί.
Η ιστορία της Παναγίας «Άξιον εστί» που φυλάσσεται στο Πρωτάτο των Καρυών
Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι’ αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία «Άξιον εστίν» λόγω του εξής θαύματος: Ενώ ο Γέροντας του Κελλιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελλί,κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο μάλιστα έψαλλε και την ακολουθία τουόρχου της της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν στην θ’ ωδή του κανόνα, ο μεν μοναχός του Κελιού έψαλλε «Την Τιμιωτέραν», το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή, που ψαλλόταν τότε όπως και σήμερα μαζί με τους θεομητορικούς στίχους της θ’ ωδής (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…»), ενώ ο ξένος μοναχός άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή του το μέχρι τότε άγνωστο προοίμιο «Άξιον εστίν ως αληθώς…», το οποίο τόσο Θαυμασμό προκάλεσε στον ντόπιο μοναχό, ώστε το ζήτησε και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός.Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος. Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, ενώ την εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάριο, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης