Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον
Η έναρξη του πρώτου κύκλου μαθημάτων του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επιμόρφωσης κληρικών και στελεχών της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον», πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της 16ης Μαΐου 2017, εις την κεντρική αίθουσα «Κιβωτός Σωτηρίας», του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, με πρώτο εισηγητή τον Καθηγητή Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Χρήστο Αραμπατζή.
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», το οποίο θα έχει ως χρονική διάρκεια υλοποιήσεις τις 64 διδακτικές ώρες και είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες, 1) Χριστιανική Εκκλησία και εθνικός κόσμος. Το παράδειγμα των 5 πρώτων αιώνων, 2) Ο Χριστιανικός κόσμος από τον 6ο έως και τον 15ο αιώνα, 3) Ο Χριστιανικός κόσμος και η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας: 16ος-19ος αιώνας, και 4) Ενότητα και διάσπαση του Χριστιανικού κόσμου τον 20ο αιώνα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., με σκοπό την επιμόρφωση σε σχέση με τα πορίσματα της σύγχρονης θεολογικής έρευνας και τον προβληματισμό των κληρικών, των υποψηφίων κληρικών και των λαϊκών στελεχών που υπηρετούν στην Εκκλησία γύρω από θέματα που σχετίζονται με τα εξής:
A. Τη διαχρονική σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους εκτός χριστιανισμού λαούς και κοινωνίες, όπου οι αποδέκτες θα μυηθούν στον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία προσέγγιζε, μετέδιδε και μεταδίδει το μήνυμα του Ευαγγελίου στους εκάστοτε αρνητές ή αδιάφορους προς την πίστη της λαούς.
Β. Τους τρόπους και τη μεθοδολογία με την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετώπισε είτε συνοδικά, είτε δια των αγίων της, τα ζητήματα της διάσπασης της ενότητας (5ος – 15ος αι.), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες αποκατάστασης και θεραπείας των σχισμάτων, στους διαλόγους με τους σχισματικούς, τις συνοδικές διασκέψεις, καθώς και την καταγεγραμμένη μαρτυρία των αγίων, ενώ θα επισημανθούν οι σκοποί, οι αιτίες και οι αφορμές των διαλόγων, καθώς και τα αποτελέσματα τους.
Γ. Τη διάσπαση του χριστιανικού κόσμου μετά τον 16ο αι. και τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτή εκφράστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε συνεργασία και σύμπνοια με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις τοπικές Εκκλησίες, όπου θα αναλυθούν το περιεχόμενο της μαρτυρίας, η ανταλλαγή ομολογιών πίστεως, η συμπόρευση και οι αντιπαραθέσεις μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά δεδομένα, ενώ έμφαση θα δοθεί στις ποιμαντικές και δογματικές διακηρύξεις καθώς και στην πρακτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι των άλλων χριστιανικών ομολογιών.
Δ. Το αίτημα της ενότητας «εν τη αληθεία» που προτείνει συνεχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ανταπόκριση του υπολοίπου χριστιανικού κόσμου, όπου θα επισημανθούν τα βήματα προσέγγισης και αλληλοκατανόησης των διαφορών που δεν επιτρέπουν την κοινωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες καθώς και την αναγκαιότητα της συνεχούς επικοινωνίας και διατήρησης των διαλόγων ώστε να αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταγραφεί και να γίνει κατανοητός ο λόγος των αγίων του 20ου αιώνος, καθώς και η συνοδική έκφραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Πανορθόδοξες διασκέψεις της και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης (2016) για τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης», απευθύνονται προς όλους τους ενδιαφερομένους και θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη την χρονική περίοδο από τις 16-05-2017 έως και τις 20-06-2017, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρα 17:00-20:00, εις την κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κιβωτός Σωτηρίας» του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά, ενώ στο τέλος θα δοθούν και οι σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης προς όλους τους συμμετέχοντες.