Η εκδήλωση-ομιλία διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια ήταν η κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη, φιλόλογος και συγγραφέας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Το παιδί και το βιβλίο στην εποχή της διαδικτυακής επικοινωνίας και πληροφόρησης».
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρεσβυτέρα Μαρία Κυτιλή-Μουρτζανού, εκπαιδευτικός, με μια μικρή παρουσίαση του τελευταίου στη σειρά παιδικού βιβλίου της κ. Μητσιάλη που τίτλο έχει «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα».Η Πρεσβυτέρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα» είναι ένα παραμύθι που δεν είναι παραμύθι, αλλά μια ιστορία που αναφέρεται στην Μικρασιατική καταστροφή, προσαρμοσμένο για παιδιά με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνουν γνωστά τα γεγονότα και τα παιδιά μας να αντιληφθούν, να κατανοήσουν, να διαχειριστούν και να αποφευχθούν τα άκρα. Ο πόνος, ο καημός, η προσφυγιά, ο θάνατος δεν είναι προνόμιο ενός μόνο λαού. Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε την ταυτότητά μας, τι κουβαλάμε, πώς φθάσαμε ως εδώ, ποια είναι τα σωστά και τα λάθη μας, πώς βιώνουμε την διαφορετικότητά μας και δεν φοβόμαστε τον άλλο. Με την ανάγνωση τέτοιων βιβλίων τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν να πάνε μπροστά σε προσωπικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ομιλήτρια κ. Μητσιάλη, Στην ομιλία της η συγγραφέας μίλησε για τη σχέση του βιβλίου, του λογοτεχνικού κυρίως, με την ανάπτυξη της φαντασίας, τονίζοντας ότι αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σκέψη του παιδιού, για τη δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως έναν ορίζοντα δυνατοτήτων, να λύνει προβλήματα, να εμπιστεύεται τη δημιουργική του δύναμη.
Μίλησε επίσης για την ανυπολόγιστη συμβολή της ανάγνωσης στην καλλιέργεια της γλώσσας, της κριτικής σκέψης αλλά και στην καλλιέργεια της σχέσης γονέα και παιδιού. Επεσήμανε ότι η φιλαναγνωσία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από την επαφή του παιδιού με το βιβλίο από την πολύ μικρή ηλικία, με σταθερότητα, έτσι ώστε η ανάγνωση να γίνει μία όμορφη συνήθεια. Μπορεί επίσης να υποβοηθηθεί με τις σταθερές επισκέψεις της οικογένειας σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, με τους γονείς να διαβάζουν στο παιδί, αλλά να διαβάζουν και οι ίδιοι και να εμπλέκονται σε διάφορες φιλαναγνωστικές δραστηριότητες. Και βέβαια, από έναν λογικό περιορισμό της έκθεσης του παιδιού στις ηλεκτρονικές οθόνες, σύμφωνα με τον «Κανόνα 3-6-9-12» που πρότεινε ο Γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος Τισερόν, πρόταση που το 2011 έγινε δεκτή από την Ένωση Παιδιάτρων της Γαλλίας.
Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος που συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων π. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, καθώς και τις ευχαριστίες του προς την εξαιρετική ομιλήτρια κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η οποία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τους υπευθύνους της Σχολής για την πρόσκληση.