Dogma

Στα Δικαστήρια Κτηματολόγιο- Ι.Ναός Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Η άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ και του «Εθνικού Κτηματολογίου» να αποδεχθούν ότι οι προαύλιοι χώροι των ξωκλησιών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχουν νομική υπόσταση, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι δύο αυτές εκκλησίες είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνδεμένες με τον κόσμο και την ιστορία του Ναυπλίου.

Μπουγιώτης Βαγγέλης

Η άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ και του «Εθνικού Κτηματολογίου» να αποδεχθούν ότι οι προαύλιοι χώροι των ξωκλησιών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που ανήκουν στον ενοριακό ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου έχουν νομική υπόσταση, όπως σαφώς αναφέρει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου (1741/1980), δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι δύο αυτές εκκλησίες είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνδεμένες με τον κόσμο και την ιστορία του Ναυπλίου.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στα δικαστήρια Ναυπλίου και όπως χαρακτηριστικά λέει ο δικηγόρος του ενοριακού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου ,Παρασκευάς Αυγουστόπουλος ,ο Ναυπλιακός λαός και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ενοριακού ναού Ευαγγελιστρίας δεν θα αφήσει κανένα να πειράξει τα εξωκλήσια μας και τους ναούς μας ,η Ορθοδοξία για τους Έλληνες είναι πάνω από όλα.

Μάλιστα όπως ακούγεται Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης της Καραθώνας, από το ΤΑΙΠΕΔ ,στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι προαύλιοι χώροι των εκκλησιών του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ

Ένα εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί από το 1875 ίσως και παλαιότερα, μαζί με κάποια κελιά . Βάση κάποιον προφορικών μαρτυρίων ήταν μετοχή της Ιερής ανδρικής μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Ασίνης , στα κελιά φιλοξενούνταν άποροι κληρικοί της Μητροπόλεως Αργολίδος.

Εντός της εκκλησιάς υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής αξίας που φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας μιας και εκεί ανήκει εκκλησιαστικά το εκκλησάκι.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Φαίνεται το εκκλησάκι αυτό να είναι τουλάχιστον 350 ετών. Μάλιστα σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ,κάποτε ήταν και μετόχι της μονής Μεταμόρφωση του Σωτήρος Καραθώνας.

Το εκκλησάκι αυτό μετά την διάλυση του μοναστηριού έμεινε κι αυτό έρημο στην τύχη του, ώσπου το 1910 το πήραν οι Υποδηματοποιοί για να το προσέχουν και να το συντηρούν. Με το πέρας του χρόνου και αφού το επάγγελμα αυτό χάθηκε η εκκλησία πέρασε στην διοίκηση της ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου και ανήκει ως σήμερα.

Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι φέτος συντηρήθηκε, ιδιαίτερος ο εξωτερικός του χώρος , όπου φτιάχτηκε το προαύλιο του ναού και η κεραμοσκεπή του ,μπήκαν παγκάκια για να κάθεται ο κόσμος και καθαρίστηκε όλη η περιοχή.