Dogma

Στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Κορίνθου ο Φθιώτιδος Συμεών

Με Εκκλησιαστική σεμνότητα εορτάστηκαν εφέτος τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου στην Κόρινθο. Λόγω της προγραμματισμένης Συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από πρωΐας της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου δεν ετελέσθη η από ετών καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών, του οποίου το τίμιο όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος.

Αντ’ αυτής το εσπέρας του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2021, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου εκ των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και με την παρουσία του συμπροσευχομένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. Στην ομιλία του  επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα δοκιμάζοντας τους ανθρώπους όχι μόνον σωματικά αλλά και πνευματικά. Η πίστη μας επιδέχεται δοκιμασίας φανερώνοντας αυτούς που είναι δόκιμοι, δηλαδή, αυτούς που αντέχουν και ξεπερνούν τις δοκιμασίες.

Εμείς οι Χριστιανοί έχοντας πίστη στον Θεό, στην χάρη Του και στις πρεσβείες των Αγίων, αντέχουμε και ξεπερνούμε τις δοκιμασίες, καθώς «τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλ. ιε΄, γ) και δια των Αγίων πολλά θαύματα ενεργούνται και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Επομένως, όλοι οι κατέχοντες Χριστιανικό όνομα οφείλουμε να τιμούμε τους Αγίους, που φέρουμε το όνομά τους, καθώς Αυτοί με την βιωτή, τα έργα και τα μαρτύριά Τους απέδειξαν την πίστη Τους, ανεδείχθησαν «δόκιμοι» και Άγιοι και απετέλεσαν φωτεινό παράδειγμα για εμάς. Μ’αυτό τον παραλληλισμό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αποστολικού Πατρός και Ιερομάρτυρος Διονυσίου και κατέληξε ευχαριστώντας τον άγιο Χαλκίδος ως και όλους τους Ιερείς και τους Πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο.

Την επομένη το πρωΐ Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τελέσθηκε ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και στην συνέχεια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, ως και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρέστησαν δε συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Σύρου κ. Δωρόθεος και Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος.

Από νωρίς πιστοί από όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια συνέρρεαν στον Ι. Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα και το απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που είχαν τεθεί σε προσκύνηση, και να λάβουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου. Ανάμεσά τους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, η σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Χωροταξίας κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου και κ. Γεώργιος Πιέτρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης. Τους ιεροψαλτικούς χορούς εκόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Αναστάσιος Γκιούλης, ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Λιούντρης και μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Κορινθίων Ιεροψαλτών «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας ομίλησε περί της αγάπης και της ανταποδόσεως αυτής που είναι το χάρισμα της «υιοθεσίας» κατά τους λόγους του Κυρίου μας «ἔσεσθαι υἱοί τοῦ Ὑψίστου», που όμως δεν παρέχει αυτή (η υιοθεσία) ούτε καταπληκτική δύναμη, ούτε άτρωτη προστασία στον υιοθετούμενο, αφού ο τίτλος «Υιός του Υψίστου» στον ένα και μοναδικό «Υιό του Θεού», που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δεν εξασφαλίζει ένα πεπρωμένο επίγειας δόξας αλλά ο Ιησούς θα αποθάνει για να εισέλθει στην δόξα Του.

Του χαρίσματος της υιοθεσίας αξιώθηκε και ο εορταζόμενος Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης με το να πιστέψει στο κήρυγμα του Απ. Παύλου και να καταστεί Επίσκοπος της Εκκλησίας, θέσις που χαρακτηρίζεται από τον θεολόγο του στ΄ αιώνος, που κρύβεται πίσω από το όνομά του, «τελειωτική και τελεσιουργός», και μαρτυρικώς τελειώνει την επίγεια ζωή του πάσχων όπως ο διδάσκαλός του Απ. Παύλος ή μάλλον πάσχων με τον Διδάσκαλό μας και Σωτήρα Ιησού, ο Οποίος αποθνήσκει για να εισέλθει στην δόξα Του και την ώρα του θανάτου Του ομολογείται υπό του Εκατοντάρχου Λογγίνου: «ἀληθῶς ὁ ἄνθρωπος οὗτος υἱὸς ἦν Θεοῦ» ( Μαρκ. ιε,’39). Το χάρισμα της υιοθεσίας, του οποίου αξιώνεται ο Χριστιανός σύμφωνα με την Παύλειο θεολογία, είναι όντως υψίστη τιμή για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται για ένα τίτλο που δείχνει την αγάπη του Θεού στα πλάσματα Του : Ο άνθρωπος γίνεται «κοινωνός θείας φύσεως» (Β’ Πετρ. α ‘4).

Αναφερόμενος στα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει δεκαπενταετία από της αναδείξεως του σε Μητροπολίτη Κορίνθου, τόνισε ότι η παρουσία πλήθος Αρχιερέων κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη και να συγχαρούν φανερώνει ην εκτίμηση τους στα Αρχιερατικά και ποιμαντορικά του προσόντα και στις αρετές του, η δε παρουσία Αρχόντων και Λαού, που προσήλθαν για να δοξολογήσουν τον Θεό, δηλώνει ότι αυτοί επί δεκαπενταετία όλη απολαμβάνουν την πατρική εύνοια και μέριμνα του και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία δεν δίδει «ύπνον τοις οφθαλμοίς του και τοις βλεφάροις του νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του» υψώνων καθημερινώς ικέτιδας χείρας «υπέρ υγείας και σωτηρίας και αφέσεως των αμαρτιών αυτών», ενισχύων ένα έκαστον δια του κηρύγματος του. Ομίλησε επίσης και για το ανακαινιστικό έργο του Σεβασμιωτάτου στην Ι. Μητρόπολη λέγων χαρακτηριστικά ότι «με το ένα χέρι ευλογεί και με το άλλο κτίζει», ώστε επάξια δύναται να του αποδοθεί ο τίτλος του «ανακαινιστού Δεσπότου».

Στον σύντομο ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κορίνθου ευχαρίστησε άπαντες τους παρισταμένους για την τιμητική και υποστηρικτική προς το πρόσωπο του παρουσία τους, ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς αδελφούς του, αλλά και όλους τους υπολοίπους, ενώ στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλλη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αοιδίμου Ασπασίας Γ. Μαντάλου, μητρός του Σεβασμιωτάτου , επί τη συμπληρώσει τριών ετών από της εις Κύριον εκδημίας της, του πατρός του Γεωργίου και της κοιμηθείσης Ηγουμένης του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Γερόντισσας Μεθοδίας.