Λουδάρος Ανδρέας
Για ώρες συζητούσαν ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες για το μέλλον των μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διοίκηση τους εξαιτίας υπέργηρων ή ασθενών μητροπολιτών.
Μετά το κλείσιμο της υπόθεσης στη Μητρόπολη Κίτρους, ο μητροπολίτης της οποίας απομακρύνθηκε από την θέση του λόγω υγείας, στο εσωτερικό της Εκκλησίας έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν οι Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος και Φωκίδος, οι μητροπολίτες των οποίων καιρό τώρα θεωρείται πως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Τους δυο μητροπολίτες κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο οπότε και παρουσιάστηκαν ενώπιον της Δ.Ι.Σ..
Η εκτίμηση του συνόλου των μελών της Ι. Συνόδου ήταν πως η υπόθεση έχριζε άμεσης επίλυσης και ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναλάβει την αποστολή να μεταφέρει στους δυο ιεράρχες την επιθυμία της Ι. Συνόδου να «διευκολύνουν»την κατάσταση.
Οι δυο μητροπολίτες δεν έδειξαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τους θρόνους τους.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ληφθεί οριστικά πλέον η απόφαση να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη και μέσα στις επόμενες ημέρες υπουργείο Παιδείας και Συμβούλιο της Επικρατείας θα λάβουν επιστολή από την Ι.Σ. στην οποία θα ζητείται η ενεργοποίηση της επιτροπής.
Κοινή εκτίμηση στο συνοδικό μέγαρο είναι πως οι δυο μητροπολίτες δεν θα καταθέσουν εύκολα τα «όπλα»και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς τους ή ακόμη και από άτομα του περιβάλλοντος τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ιερά Σύνοδος είναι αποφασισμένη και όπως το ΔΟΓΜΑ είχε γράψει καιρό τώρα το ζητούμενο είναι να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι Μητροπόλεις δεν γίνεται να μένουν αποίμαντες ή στα χέρια συγγενών και συνεργατών.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν φωνές, όπως αυτή του μητροπολίτη Παροναξίας που σημείωσαν πως για λόγους δικαιοσύνης η Εκκλησία θα πρέπει να επιληφθεί και άλλων αντιστοίχων περιπτώσεων.