Dogma

Στη Βιέννη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του «Κέντρου Βασιλιά Αμπντουλάχ για το Διαθρησκευτικό Διάλογο», που εγκαινιάζεται αύριο βράδυ στη Βιέννη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν και με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων των παγκοσμίων Εκκλησιών και της πολιτικής.

 

Ομιλίες θα εκφωνήσουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ραβίνων, Πίντσας Γκόλντσμιντ, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου, Αμπντουλάχ Αλ Τούρκι και ο καρδινάλιος του Βατικανού, Ζαν-Λουί Τουράν, ενώ στην τελετή θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ιδρυτικών χωρών του Κέντρου Διαθρησκευτικού Διαλόγου, Αυστρίας, Ισπανίας και Σαουδικής Αραβίας. Το «Διεθνές Κέντρο Βασιλιάς Αμπνουλάχ Μπιν Αμπντουλασίζ για Διαθρησκευτικό και Διαπολιτιστικό Διάλογο» (KAICIID), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, θα έχει το καθεστώς ενός διεθνούς οργανισμού και θα αποτελεί ένα παγκόσμιο φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες του κόσμου.

 

Η εγκατάσταση του Κέντρου στη Βιέννη, βασίζεται σε μια σύμβαση διεθνούς δικαίου ανάμεσα στην Αυστρία, την Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία, από τον ηγέτη της οποίας, βασιλιά Αμπντουλάχ, προέρχεται η σχετική πρωτοβουλία και από την οποία εξασφαλίζεται, με ένα κονδύλιο ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η λειτουργία του Κέντρου για τα πρώτα τρία χρόνια.

 

«Μηδέν πολιτική, μηδέν επιρροή, είμαστε ένα κέντρο διαλόγου», τόνισε κατά την παρουσίαση των στόχων του Κέντρου, στους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του, Σαουδάραβας πρώην υφυπουργός Παιδείας, Φαϊζάλ Μπιν Μουααμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Σαουδική Αραβία, ως χρηματοδότης του, δεν θα ασκεί καμία επιρροή στο έργο του Κέντρου.

 

Το Κέντρο θα διοικείται από ένα εννεαμελές εποπτικό συμβούλιο με εκπροσώπους των πέντε παγκόσμιων θρησκειών, χριστιανικής, ισλαμικής, εβραϊκής, βουδιστικής και ινδουικής, οι οποίοι, όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Κέντρου, η Αυστριακή πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κλαούντια Μπάντιον-Ορτνερ, επισήμανε τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στη Βιέννη ως πόλη του διαλόγου, ο οποίος, όπως σημείωσε, σήμερα είναι σημαντικότερος όσο ποτέ, εξαιτίας της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης με διεθνείς διαστάσεις και της εντεινόμενης βίας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε βρεθεί πριν ένα χρόνο στη Βιέννη, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχε συμμετάσχει στη «Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής» στην οποία είχε απευθύνει ομιλία με θέμα «Η Ευρώπη ως εργαστήριον διά την παγκόσμιον Κυβερνητικήν» και στην οποία είχαν πάρει μέρος 150 κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες και 300 προσκεκλημένοι, που συζήτησαν θέματα που αποτελούν τις επίκαιρες προκλήσεις για τις πολιτικές ηγεσίες του κόσμου.