Σε συνέντευξή του, λίγο πριν το φεστιβάλ, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο τραγουδιστής είπε πως θα παρουσιάσει δημιουργίες από το 1968 έως σήμερα. «Τραγούδια που σημάδεψαν μια νέα κατεύθυνση ή βελτίωσαν μια προηγούμενη», όπως σημειώνει.
Μέσα σε αυτά που θα ακουστούν, θα είναι και κομμάτια από το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, το «The Zealot Gene», το πρώτο, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ο Ίαν Άντερσον, είχε κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια αρκετά σόλο άλμπουμ, αλλά κάποια στιγμή θέλησε, όπως λέει, να αναγνωρίσει τα μέλη της μπάντας που έπαιζαν στις συναυλίες ως μέρος των Jethro Tull για πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν ακόμη μπει σε ένα άλμπουμ.
Η έμπνευση των στίχων έρχεται από την Βίβλο
Το «The Zealot Gene» εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό στιχουρχικά από τη Βίβλο, καθώς όπως εξηγεί ο Ίαν Άντερσον «στη Βίβλο υπάρχουν πολλά ηθικά διδάγματα και κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς». Ο ίδιος δηλώνει υποστηρικτής του Χριστιανισμού, αλλά δε θεωρεί τον εαυτό του αληθινό, πιστό Χριστιανό.
«Η πίστη συνεπάγεται βεβαιότητα. Πιστεύω στις πιθανότητες και τις δυνατότητες. Είμαι μαθητής της συγκριτικής θρησκείας και αντλώ κάτι από πολλές θρησκείες. Μπορείς να με πεις Πανενθεϊστή», λέει.
Αναφέρεται συχνά στην πνευματική επίγνωση και την πνευματική υγεία, η οποία, ελπίζει, όπως σημειώνει, σε περιόδους απόγνωσης και κρίσης, όπως η σημερινή, «να αποτελέσει εργαλείο επιβίωσης», ενώ αναφερόμενος στον τίτλο του τελευταίου άλμπουμ των Jethro Tull, εξηγεί ότι παραπέμπει στο «εγγενές σε όλους μας να συγκινούμαστε, να θυμώνουμε με διαφορετικά θέματα και να νιώθουμε την ανάγκη να το φωνάξουμε, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Progressive rock με φλάουτο
Οι Jethro Tull ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από το Blackpool της Αγγλίας. Έχοντας στο ενεργητικό τους 60 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, περισσότερα από 21 άλμπουμ και περίπου 5000 συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά και εκκεντρικά progressive rock συγκροτήματα, με σήμα κατατεθέν το φλάουτο, το οποίο υιοθέτησε ο Ίαν Άντερσον από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος, θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τους άλλους.
Αντιλήφθηκε νωρίς, όπως έχει επανειλημμένα πει, ότι ως κιθαρίστας δε θα γινόταν ποτέ τόσο καλός όσο ο Eric Clapton και αποφάσισε να πουλήσει την κιθάρα του και να αγοράσει ένα φλάουτο, απλά και μόνο επειδή φαινόταν ωραίο και λαμπερό.
Μέσα στις δεκαετίες μάλιστα έχει χρησιμοποιήσει αναρίθμητα φλάουτα