Στην Κοιλάδα Αχελώου Σχοινάς και Στυλιανίδης: Nα στηριχθεί η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου που κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και o Χρήστος Στυλιανίδης μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στην Κοιλάδα του Αχελώου δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν σε παρεμβάσεις στην εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου – Κοιλάδα Αχελώου».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου που κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη. Ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο «Μανδηλώματα» και η ηθοποιός Αλεξία Πετροπούλου απήγγειλε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Θανάση Πόραβου «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα».
Για το διοργανωτές η μικρογραφία της ιστορικής γέφυρας Κοράκου θα αποτελέσει μια «Γέφυρα προς το Μέλλον» μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου.
Το μήνυμα πως πρέπει «να αναστηλωθεί η ιστορική Γέφυρα Κοράκου, στην Κοιλάδα του Αχελώου, και να στηριχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της», έστειλαν κάτοικοι, αυτοδιοικhτικοί, φορείς και πολιτικοί από την Κοιλάδα Αχελώου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε την Κυριακή (17/7).
«Μια Γέφυρα προς το Μέλλον θα αποτελέσει η μικρογραφία της ιστορικής γέφυρας Κοράκου μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου», αναφέρουν χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, που διοργάνωσαν την εκδήλωση, δίπλα στα απομεινάρια του ιστορικού γεφυριού. Στην εκδήλωση παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου έκαναν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Σχοινάς: Οι προσπάθειες που κάνετε για την αναστήλωση της Γέφυρας του Κοράκου συμβατές με την ευρωπαϊκή οπτική
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους, τους διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει την πολιτιστική και αναπτυξιακή τους προσπάθεια. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με χαρά συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να τονισθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Κοιλάδας του Αχελώου και η ανεκτίμητη ιστορική της πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να στηριχθεί, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι προσπάθειες που κάνετε για την αναστήλωση της γέφυρας του Κοράκου, είναι κάτι που είναι συμβατό και με την ευρωπαϊκή οπτική του να χτίζουμε γέφυρες, όχι τοίχους. Και χαίρομαι πολύ, που έστω από απόσταση, δεν μπορώ να είμαι κοντά σας, μου δίνεται την ευκαιρία να χαιρετίζω τις προσπάθειές σας και να διακηρύξω με κάθε βεβαιότητα ότι θα είμαι στο πλευρό σας σε αυτή την πολύ ωραία πολιτιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια».
Στυλιανίδης: Η Κοιλάδα του Αχελώου και τα μνημεία της συνδέονται με την εξέλιξη της παρουσίας του ελληνισμού
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει επισκεφτεί την περιοχή, δήλωσε πως παρακολουθεί και στηρίζει όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών για την προστασία, την αναστήλωση του γεφυριού και των άλλων πολιτιστικών μνημείων και την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου. Μάλιστα, τόνισε πως η Κοιλάδα και τα μνημεία της, συνδέονται με την εξέλιξη της παρουσίας του ελληνισμού, αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Ελλάδας και επισήμανε: «Πρέπει να κάνουμε το παν για να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα στην εξέλιξη των πραγμάτων και στην εξέλιξη του πληθυσμού, που θα ζήσει στην Κοιλάδα».
Ο Μαρκ Ταραμπέλλα, Βέλγος ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, είπε: «Υπάρχουν κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που βοηθούν μαζί με συγχρηματοδότηση εθνικών και περιφερειακών κονδυλίων… Όταν πρόκειται για ένα σχέδιο αποκατάστασης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να το στηρίξουμε γιατί είναι η μνήμη των προγόνων μας, η τεχνογνωσία των περασμένων γενιών που πρέπει να αναστηλώσουμε και να είναι ελκυστική για να προσελκύσουμε τουρίστες που θα έρθουν και έχουν ανάγκη να πάνε σε όμορφες περιοχές και να ξεκουραστούν επίσης αλλά και να ζωντανεύουν τις περιοχές αυτές και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη με τον τρόπο τους ώστε η ύπαιθρος να μην ερημώνει. Κουράγιο σε εσάς. Είμαι μαζί σας. Έχετε ένα καταπληκτικό σχέδιο και ελπίζω να πραγματοποιηθεί».
«Ιστορική υποχρέωση όλων να βοηθήσουν για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το ιστορικό γεφύρι Κοράκου το γκρέμισε η μισαλλοδοξία και οι έχθρες την περίοδο του εμφυλίου, γι’ αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και ως τόπος εθνικής συμφιλίωσης. Όπως είπε, σε συζήτηση για το θέμα, με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη συμφώνησαν να γίνει ένα αίτημα, καθώς το γεφύρι δεν είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και χωρίς γραφειοκρατίες μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, τόνισε.
Ο κ. Κασαπίδης συμμετείχε στην εκδήλωση καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει πρακτικές και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των γεφυριών στην περιοχή. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η σοφία των προγόνων μας, τα τέχνη των μαστόρων της πέτρας πρέπει να διασωθεί, ενώ η αξιοποίηση των γεφυριών, ο πλούτος του πολιτισμού, όπως τόνισε στοχεύει στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.Αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες διάσωσης και αξιοποίησης των πέτρινων γεφυριών της περιοχής του προτείνοντας μάλιστα στο τέλος να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανακατασκευασμένων πέτρινων γεφυριών με την ευχή ότι την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, θα ακολουθήσουν η γέφυρα του Πασά στη Σιάτιστα και η γέφυρα του Κοράκου.
Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα επισήμανε: «Ως Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζουμε διαχρονικά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Κοιλάδα του Αχελώου για να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή διάσταση σε αυτή την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Συνάδει δε με τις αρχές, τις αξίες και την προοπτική που διαγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης. Συνάδει δηλαδή με μία αντίληψη ότι ο καθένας βρίσκει το κατάλληλο συμπεριληπτικό πράσινο και πολιτιστικό τρόπο ανάπτυξης στη δική του διαδρομή για τους στόχους που θέλει η τοπική κοινωνία. Θέλω να συγχαρώ για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, είναι βήματα που γίνονται χρόνια τώρα. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για αυτή την προσπάθεια και τον καλό μας συνάδελφο τον Αντώνη Κοσσυβάκη ο οποίος πρωτοστατεί τόσα χρόνια και μας έχει γνωρίσει την ομορφιά αυτού του τόπου, του τόπου του, της πατρίδας του, της πατρίδας ολονών μας για μια πορεία η οποία θα μπορέσει να δώσει προοπτική στους ανθρώπους που εξακολουθούν να φυλάνε αυτά τα όμορφα βουνά.
Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου, Αντώνης Κοσυβάκης, στη δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς εδώ την Κοιλάδα του Αχελώου. Παρουσιάσαμε ένα πιστό αντίγραφο της Γέφυρας Κοράκου το οποίο ελπίζουμε να γίνει πόλος έλξης για την περιοχή μας και θα αποτελέσει μια «Γέφυρα προς το Μέλλον» μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου. Εμείς ως πολίτες κάναμε το χρέος μας. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας να κάνει και αυτή το δικό της χρέος με την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά και έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε και αυτή και το φυσικό περιβάλλον γιατί δεν μας ανήκουν! Ανήκουν στις επόμενες γενιές! Ως περιοχή έχουμε το “ προνόμιο” της καθυστέρησης στην ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία. Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων και πάρουμε τα καλά τους. Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να γίνουμε η πλούσια περιοχή του αύριο».
Εκ μέρους των διοργανωτών έγιναν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, Χρήστο Καπερώνη, και τον εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, Μενέλαο Παπαδημητρίου, ο οποίος χαρακτήρισε ημέρα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης τη σημερινή για όλους, όσοι αγωνίζονται για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου, που αποτελεί όνειρο δεκαετιών αλλά και ευρύτερα της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της κοιλάδας του Αχελώου και τις δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό των στοχευμένων ενεργειών που προηγήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια, και ιδίως από το 2012 και μετά που αγκαλιάστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την βοήθεια του στελέχους της Ε.Ε. κ. Αντ. Κοσσυβάκη, ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο το αίτημα της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού να έχει ρεαλιστική στόχευση.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου που υπογράφτηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και η δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια του γεφυριού της Πλάκας ότι θα γίνει η αναστύλωση και της γέφυρας του Κοράκου δημιουργούν αισιοδοξία στα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, αλλά και σε όλους όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, ότι σύντομα το κράτος θα δρομολογήσει τη σύνταξη μελέτης-κατασκευής της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας και του περιβάλλοντος χώρου
Ο Χρήστος Καπερώνης επεσήμανε ότι «είναι ιστορική υποχρέωση όλων να βοηθήσουν για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και τις ιστορικές μνήμες . Εξ άλλου η πρωθυπουργική δέσμευση πριν από δύο χρόνια στη Γέφυρα της Πλάκας πρέπει να έχει και έμπρακτη επιβεβαίωση. Περιμένουμε την υλοποίησή της. Ήρθε ο καιρός να κλείσει επιτέλους και η τελευταία πληγή του αιματηρού εμφυλίου και να γίνει η Γέφυρα Κοράκου παράδειγμα ενότητας ομόνοιας και εθνικής συμφιλίωσης. Να πάψει το ποτάμι να ματώνει ακόμη,73 χρόνια μετά την καταστροφή της. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρωτομάστορα του Γεφυριού της Πλάκας τον Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη με την ομάδα του για την κατασκευή της καταπληκτικής αυτής μικρογραφίας. Για έναν επιπλέον λόγο αφού τα έξοδα του πρόσφατου βιβλίου του θα διατεθούν για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.
»Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αυτόν τον υπέροχο Άνθρωπο που συστρατεύθηκε μαζί μας στην προσπάθεια για την αναστήλωσή της. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων εκδηλώσεων και δράσεων ενημερωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου που έγιναν και γίνονται σε όλη την Κοιλάδα του Αχελώου τα τελευταία χρόνια. Μοναδικός γνώμονας η προσφορά στον τόπο των γονιών μας που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν με στερήσεις και φτώχεια. Χρέος όλων μας να προστατεύσουμε αυτή την πανέμορφη Κοιλάδα με κάθε τρόπο και να εμποδίσουμε την καταστροφή της. Είναι ένα Χρέος στον κτήτορά της Άγιο Βησσαρίωνα, στην Ιστορική μνήμη και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Έχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να την διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.»
Τοποθετήθηκαν επίσης οι πρόεδροι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Μάκης Κιάμος, και της Πανθεσσαλικής Στέγης, Στέφανος Κούτρας, οι οποίοι -όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας- έστειλαν μήνυμα συστράτευσης σε μια κοινή προσπάθεια αναστήλωσης του γεφυριού που ενώνει δύο ιστορικές περιοχές, την Θεσσαλίας και την Ήπειρο, πρωτοπόρες σε όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας, Χρήστος Γκόκας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι φορείς της περιοχής αξίζει να αγωνιστούν για την αναστήλωση της γέφυρας, αλλά και για σύγχρονες υποδομές που θα διασφαλίζουν μια ήπια φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη της κοιλάδας του Αχελώου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου του Αυλακίου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης οι: Περικλής Μίγδος, δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Άρτας και Βασίλης Ψαθάς, αντιπεριφερειάρχης Άρτας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στο τέλος υπήρξε αφιέρωμα στον αξέχαστο μουσικό της Κοιλάδας Αχελώου, Λάζαρο Τσιαμπά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του ΙΟΝΙΑΝ TV, Διονύσης Μήλεσης. Χορηγός στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν η βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου «Καράλης».
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/