Στο Μαρούσι η Παναγία Σουμελά

  • Dogma

Την Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα φτάνει στο Μαρούσι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο. Η εικόνα θα βρίσκεται στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίαου μέχρι την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα φτάνει στο Μαρούσι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο. Η εικόνα θα βρίσκεται στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίαου μέχρι την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Νεραντζιωτίσσης, στο Μαρούσι και κλήρος και λαός με πομπή θα κατευθυνθούν προς το ναό του Αγίου Κοσμά.
Οι ιερείς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Ποντιακός Σύλλογος Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» απευθύνουν πρόσκληση προς όλους να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του ιερού προσκυνήματος .
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στη μία το μεσημέρι θα γίνει το ποντιακό πανοΐρ, γλέντι με τραγούδι και χορό παραπλεύρως του ναού (οδός Βυζαντίου), ενώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το πρωί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα αναχωρήσει μετά τη Θεία Λειτουργία για το όρος Βέρμιο, όπου φυλάσσεται.
Ο ναός θα είναι καθημερινά ανοιχτός από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ και καθημερινά θα τελούνται στις 7:00 το πρωί Θεία Λειτουργία, στις 12:00 με Παράκληση στην Παναγία και στις 5:00 το απόγευμα Εσπερινός.
Ο ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βυζαντίου και Μαραθωνοδρόμων με πρόσβαση και μέσω ΗΣΑΠ – Προαστιακού, στάση Νεραντζιώτισσα.

Η Παναγία Σουμελά φρουρός των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο ποντιακού ελληνισμού, εκφράζει την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την θέληση για ένα κόσμο αδελφωμένο που θα διδάσκεται όμως από την ιστορία.
Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Η ονομασία Σουμελά ετυμολογείται από το όρος Μελά και το ποντιακό ιδίωμα «σου», που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά, «εις του Μελά». Την εικόνα έφερε στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Λουκά, ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά είχε ονομαστεί Παναγία η Αθηνιώτισσα. Το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου έως τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές.

TOP NEWS