Συγκομιδή καρπών του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι εξετάστηκαν ενώπιον επιτροπής ορισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την τιμητική παρουσία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Πτυχιακές, Διπλωματικές και Προαγωγικές Εξετάσεις του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023
Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προαγωγικές, πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις λήξης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος 600 μαθητές των 11 Σχολών του Ωδείου, οι οποίοι ανάλογα με την πρόοδό τους είτε προήχθησαν στο επόμενο έτος σπουδών, είτε παρέμειναν στο ίδιο έτος προκειμένου να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη από το πρόγραμμα σπουδών ύλη τους.
Οι διδάσκοντες καθηγητές παρουσίασαν στην εξεταστική επιτροπή την πορεία του κάθε μαθητή κατά το ολοκληρωθέν ακαδημαϊκό έτος και έδωσαν συμβουλές στους μαθητές τους για τον τρόπο μελέτης καθώς και για την μουσική ερμηνεία και την περαιτέρω εξέλιξή τους.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν προαγωγικές εξετάσεις και στα δέκα παραρτήματα του Ωδείου σε όλη την Φθιώτιδα.
Ιδιαίτερη τιμή και χαρά έδωσε στους μαθητές η συνεχής παρουσία του ίδιου του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας κ. Συμεών κατά την εξέλιξη των εξετάσεων, ο οποίος με τον πατρικό του λόγο ενθάρρυνε τα παιδιά και τους προέτρεψε να ομιλούν και να ψυχαγωγούνται μέσω της μουσικής, για να εκφράζουν τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο και μέσω της μουσικής αυτής έκφρασης να πλημμυρίζουν καθημερινά όλο το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως με μελωδίες.
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι εξετάστηκαν ενώπιον επιτροπής ορισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την τιμητική παρουσία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Οι επιτροπές απαρτιζόταν από τον Διευθυντή του Ωδείου κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τους Αρχιμ. π. Επιφάνιο Οικονόμου Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρωτ. π. Λάμπρο Ανδρεάκη Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Γλυφάδος, κ. Αναστάσιο Ηλιόπουλο καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καρπενησίου, κ. Ιωάννη Μαυρομάτη, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Πολύκαρπο Τύμπα καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, κ. Δεμελή Γεώργιο καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Ευθύμιο Τσούμα, κ. Ανάργυρο Βλάχο και κ. Σεραφείμ Κυρίτση καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου μας και την κ. Μαρία Σπυράκη, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Λαμίας ως εκπρόσωπο του Υπουργείου.
Η επιτροπή συνεχάρη τους μαθητές για την άρτια ψαλτική απόδοση και την μελετημένη παρουσία τους και ταυτόχρονα εξήρε το έργο του Ωδείου, το οποίο χαρακτήρισαν ως καρποφόρο και υποδειγματικό.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η ανακοίνωση από τον Διευθυντή του Ωδείου για τα 5 Βραβεία – Υποτροφίες «Βασίλης Γιαννίτσης», τα οποία δόθηκαν από τον κ. Γεώργιο Γιαννίτση, Πρόεδρο της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας εις μνήμην του αδερφού του Βασιλείου σε πέντε από τους Διπλωματούχους του Ωδείου μας.
Στο τέλος των εξετάσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ωδείου, στην πατρική του προσλαλιά, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς παρισταμένους καθηγητές της επιτροπής για την τιμητική παρουσία τους, αλλά και για τους αδελφικούς δεσμούς αγάπης και συνεργασίας που αναπτύσσουν μεταξύ των Ιερών Μητροπόλεων, χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ο μήνας Ιούνιος για το Ωδείο της Μητροπόλεως μας και όχι μόνο, είναι μήνας συγκομιδής, είναι ο μήνας που μαζεύουμε τους καρπούς και αυτοί οι καρποί είναι πάρα πολύ σημαντικοί.
Αυτές οι δομές, αν θέλαμε να τις εντάξουμε σε ένα θεματικό τομέα, θα είχαμε μεγάλη δυσκολία.
Αν λέγαμε ότι το Ωδείο μας είναι εκπαιδευτική δομή θα ήταν μεν αληθές, αλλά δεν θα ήταν πλήρες. Αν λέγαμε ότι είναι πολιτιστική δομή, θα ήταν αληθές, αλλά δεν θα ήταν πλήρες. Αν λέγαμε ότι είναι κοινωνικοπρονοιακή δομή, θα ήταν πάλι αληθές, αλλά πάλι δεν θα ήταν πλήρες. Αν λέγαμε ότι είναι κομμάτι της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας, πάλι θα ήταν αληθές, αλλά πάλι δεν θα ήταν πλήρες. Αν λέγαμε ότι είναι δομή θεραπευτική, ιαματική, πάλι θα ήταν αληθές, αλλά πάλι δεν θα ήταν πλήρες.
Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής και ιδιαίτερα της μουσικής, η οποία διακονεί την αγάπη και διακονείται από την αγάπη, εμπνέει την αγάπη και εμπνέεται από την αγάπη, και όχι από οποιαδήποτε αγάπη, αλλά από την εν Χριστώ αγάπη. Η εν Χριστώ αγάπη είναι το πλήρωμα της ζωής και γι’ αυτό βλέπουμε ότι το Ωδείο προσελκύει ανθρώπους της προσφοράς, ανθρώπους ευαίσθητους και φιλότιμους.
Χαίρομαι που στο Ωδείο μας διακονούν όχι απλώς καλοί και καταρτισμένοι δάσκαλοι, αλλά διακονούν άνθρωποι με φόβο Θεού και με αγάπη Θεού, παιδαγωγοί γνήσιοι και αυθεντικοί».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε και προσεκάλεσε όλους στα εξ αναβολής επίσημα εγκαίνια του 10ου Παραρτήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» στην περιοχή της Λοκρίδας, με έδρα την Παραλία Λιβανατών, τα οποία και θα τελέσει την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 το απόγευμα, μετά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών.
Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος και απέκτησαν Δίπλωμα και Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, οι παρακάτω μαθητές:
ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Αλέξανδρος Λεμονής, Αναστάσιος Λεμονής, Κωνσταντίνος Λεμονής, Αναστασία Κρυσταλλόγιαννη, Χρήστος Τσιλιμάγκος, π. Δημήτριος Ατματζίδης.
ΠΤΥΧΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μαγδαληνή Μελισσουργού, π. Κωνσταντίνος Βάγιας, Ειρήνη Ξενοκώστα, Ελένη Σωτηρίου, Γεώργιος Σιλεβίστας, Παναγιώτα Κατσαρού, π. Δημήτριος Ντάλλας.
Φωτογραφίες:
Δημήτριος Ανάγνου – Πολυξένη Κίσσα – Βάσω Μιχοπούλου – Λάμπρος Χαραλάμπους