Λουδάρος Ανδρέας
Νέα -επικίνδυνα θα μπορούσε να πει κάποιος- ήθη στις σχέσεις της ορθόδοξης πλειονότητας των Ελλήνων με τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας στη χώρα επιχειρεί να εισάγει ο προερχόμενος από την ΔΗΜ.ΑΡ, πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που με δήλωση του ζητά συμμετοχή Ρωμαιοκαθολικών στην διοίκηση του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου με πρόσχημα την ισότητα.
Το πλέον παράδοξο στην δήλωση του τ. Υφυπουργού είναι το οτι την ίδια στιγμή που θεωρεί λογικό να συμμετέχουν στις λήψεις των αποφάσεων οι Ρωμαιοκαθολικοί θεωρεί «συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου του Ιδρύματος» το δικαίωμα του εκάστοτε ορθόδοξου μητροπολίτη Σύρου, να έχει ψήφο.
Σε δήλωση του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τηνιακή» ο κ. Παπαθεοδώρου προαναγγέλλει παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας με στόχο να αλλάξει ο νόμος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κατά την γνώμη του με την χθεσινή της ανακοίνωση «μας γυρνάει ξαφνικά ένα αιώνα πίσω».
Εκτός από τα της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ο κ. Παπαθεοδώρου, βάλει και κατά της απόφασης να συμμετέχει ως μέλος στην επιλογή καθηγητών της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, ο εκάστοτε πρόεδρος του Ιδρύματος.
Η επιλογή των καθηγητών γίνεται από επιτροπή την οποία απαρτίζουν δυο καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δυο της Σχολής Καλών Τεχνών. Σε αυτήν την επιτροπή προστέθηκε ως πέμπτο μέλος ο πρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της συγκεκριμένης σχολής.
«Δεν θα μας το συγχωρήσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς αν το ανεχθούμε!!» σημειώνει με έμφαση ο τ. υφυπουργός που ξεχνά πως πριν από μερικά χρόνια πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, ήταν ένας μητροπολίτης, ο Περγάμου κ. Ιωάννης.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολίασαν στο dogma.gr την δήλωση του κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος προαναγγέλει πως θα παρέμβει στον υπουργό Παιδείας, την οποία χαρακτήρισαν επικίνδυνη και ακατανόητη.
Αξίζει να σημειωθεί πως έκπληξη έχει προκαλέσει η σιωπή του Ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Τήνου ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί στην παραμικρή δήλωση στήριξης του Ορθόδοξου μητροπολίτη.
Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του τ. υφυπουργού.
Προς τους φίλους μου Τηνιακούς, που είναι πολλοί, και με τους οποίους διατηρώ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αγάπης και σεβασμού:
Παρακολουθώ με ανησυχία την εξέλιξη του Π.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου γι αυτούς που δεν γνωρίζουν…) και δεν παρενέβην μέχρι σήμερα για λόγους που σε ορισμένους είναι κατανοητοί. Αν το κάνω σήμερα είναι γιατί, μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), οφείλω να αντιδράσω, γι αυτό που ήταν πάντα βαθιά πεποίθησή μου σχετικά με την ταυτότητα του Νησιού.
Το να ενδιαφέρεσαι για την εξέλιξη του Π.Ι.Ε.Τ. και τη συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου αυτού του Ιδρύματος με τον πρόσφατο νόμο του 2014, δεν έχει σχέση με το αν είσαι Ορθόδοξος ή Καθολικός.
Και με την προηγούμενη ιδιότητά μου του Υφυπουργού Παιδείας υποστήριξα την απόλυτη ισότητα των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων του Νησιού και την ανάπτυξη των προοπτικών τους στον εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό τομέα. Η ανακοίνωση της ΔΙΣ μας γυρνάει ξαφνικά ένα αιώνα πίσω και επιβεβαιώνει τις επιμέρους θρησκευτικές ταυτότητες ως στοιχεία διάκρισης και διαχωρισμού του λαού της Τήνου.
Δεν το θέλω αυτό για τη χώρα μου και για ένα Νησί που αγαπώ. Οποιαδήποτε διάκριση είναι λανθασμένη και διχαστική όπως και η τροπολογία που ψηφίστηκε για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Π.Ι.Ε.Τ. Η τελευταία απονομιμοποιήθηκε μέσα από «καλές και συμφέρουσες» διατάξεις για τη διπλοψηφία του Προέδρου του Π.Ι.Ε.Τ. και την αποδοκιμασία του λαού της Τήνου. Όχι του ορθόδοξου ή του καθολικού, αλλά τού συνόλου του λαού της Τήνου που δεν χρειάζεται κηδεμόνες για να καταλάβει πότε τον εμπαίζουν.
Δεν έχω κανένα προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον από τα παραπάνω. Υποστηρίζω απλά την νομιμότητα και το δικαίωμα των Τηνιακών να υποστηρίζουν το έργο των προγόνων τους χωρίς να απολογούνται για το αν ανήκουν στη μία ή στην άλλη θρησκευτική κοινότητα. Προσωπικά ενδιαφέρομαι, θερμά το ίδιο, για την υποστήριξη του έργου της ανακαίνισης στη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά, όσο και γι αυτό της Αγίας Αικατερίνης του Κάμπου.
Και πάντως, πέρα από όλα και να μου το συγχωρήσετε, βρίσκω τραγικό στον 21ο αιώνα να εμπλέκονται στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου άσχετοι με μία τροπολογία…. Δεν θα μας το συγχωρήσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς αν το ανεχθούμε!!
Για τα παραπάνω θα παρέμβω στον Υπουργό Παιδείας και πιστεύω ότι θα με ακούσει.
Στον ενδιάμεσο χρόνο, όπως και από την αρχή, για πολλούς λόγους που γνωρίζετε και κυρίως για λόγους του αυτονόητου νομικού πολιτισμού που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε, είμαι μαζί σας!