Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής στη Μητρόπολη Καλαβρύτων
H Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» συνδιοργάνωσαν μεγάλη συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής με τον πολύ γνωστό πρωτοψάλτη της πόλεως των Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και δημοτικό τραγουδιστή κ. Δημήτριο Γαλάνη και τη δημοτική – παραδοσιακή ορχήστρα «Καθ’ Ημάς».
Την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη συναυλία είχαν οι φιλόμουσοι συμπολίτες μας, που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Απόλλων».
H Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» συνδιοργάνωσαν μεγάλη συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής με τον πολύ γνωστό πρωτοψάλτη της πόλεως των Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και δημοτικό τραγουδιστή κ. Δημήτριο Γαλάνη και τη δημοτική – παραδοσιακή ορχήστρα «Καθ’ Ημάς».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Καραμάνος στον σύντομο πρόλογό του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση και συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματοποίησή της, παρουσίασε τον προσκεκλημένο καλλιτέχνη και την προσφορά του τόσο στη βυζαντινή, όσο και στην παραδοσιακή μας μουσική.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Γαλάνης και η ορχήστρα του καθήλωσαν το ακροατήριο, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο πρόγραμμα δημοτικών τραγουδιών από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά και των αλησμόνητων περιοχών της Μικράς Ασίας (Σμύρνης και Πόλης).
Με τις εξαιρετικές φωνητικές του ικανότητες και την εκφραστικότητά του, ο κ. Γαλάνης ταξίδεψε μουσικά το φιλόμουσο κοινό, κάνοντας ουσιαστικά ένα οδοιπορικό στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας και δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο «Άρωμα Ελλάδας», που είχε δοθεί στη μουσική παράσταση. Συνοδευόμενος από εξαιρετικούς μουσικούς και δεξιοτέχνες των παραδοσιακών οργάνων, έκανε πολλές φορές το ακροατήριο να ξεσπάσει σε αυθόρμητα χειροκροτήματα και να σιγοτραγουδήσει μαζί του γνωστά τραγούδια της παραδοσιακής μας μουσικής.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τον κ. Γαλάνη για την υπέροχη ερμηνεία του, με την οποία τόνωσε το χριστιανικό και πατριωτικό φρόνημα των ακροατών του. Συνεχάρη, επίσης, και τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και προσωπικά τον πρόεδρό του κ. Καραμάνο για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.
«Το Αίγιο, η Βοστίτσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, «η Αρχόντισσα του Κορινθιακού», όπως λένε τα τραγούδια μας με την «ωραία Αιγιώτισσα», είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μαζί με τα μαρτυρικά Καλάβρυτα διδάσκουν ιστορία, πολιτισμό, λεβεντιά, ηρωισμό, αξιοπρέπεια, εθνική περηφάνια, ελευθερία και αρχοντιά, καθώς προσέφεραν τα μέγιστα στον ελληνισμό.
Το Αίγιο με τη σταφίδα, «το μαύρο διαμάντι της Αιγιαλείας», σφράγισε την ιστορία της περιοχής και των ανθρώπων της, καθορίζοντας καταλυτικά μέχρι σήμερα την πορεία τους, ενώ συνέβαλλε στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας με σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό.
Βοστίτσα και Καλάβρυτα αγωνίστηκαν διά «του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν» όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την θυσιαστική προσφορά των ηρώων, των κληρικών και των μοναχών των Ιερών Προσκυνημάτων και των Μοναστηριών μας (Παναγία Τρυπητή, Μέγα Σπήλαιο, Αγία Λαύρα, Ταξιάρχες, Βερίνο), τα οποία κάθε χρόνο δέχονται χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και υμνήθηκαν από Έλληνες και ξένους περιηγητές, καθιστώντας την επαρχία μας γνωστή εντός και εκτός των συνόρων μας» .
Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος πρότεινε στον κ. Γαλάνη, σε συνεργασία και με τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», να συμμετάσχουν παρουσιάζοντας μουσικά έργα στο μεγάλο Διεθνές Συνέδριο, που θα διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κατά το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου 2024 στα Καλάβρυτα, το οποίο θα πραγματευτεί μέσα από τα ιερά κείμενα, τη δημιουργία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή Λουκά. Μία πρόταση, η οποία φυσικά βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση, με τη δέσμευση για τη συμμετοχή τόσο του κ. Γαλάνη και της ορχήστρας του, όσο και της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.