Συνέδριο για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην μονή Μυρτιάς
Οι εργασίες του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Στα βήματα του πατρο-Κοσμά: ανακαλύπτοντας τα ίχνη της Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας, ιχνηλατώντας την ιστορία της Ιεράς Μονής Μυρτιάς», που διοργανώνεται από την μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλίας ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου.
Οι εργασίες του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Στα βήματα του πατρο-Κοσμά: ανακαλύπτοντας τα ίχνη της Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας, ιχνηλατώντας την ιστορία της Ιεράς Μονής Μυρτιάς», που διοργανώνεται από την μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλίας ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με την τέλεση αγιασμού από τον μητροπολίτη Αιτωλίας κ. Κοσμά. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και το σκοπό του συνεδρίου που δεν είναι άλλος από την προβολή της ιστορίας της μονής Μυρτιάς.
Ο μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ιστορία και την παρουσία της μονής Μυρτιάς, λέγοντας ότι «Η ιστορία της μονής Μυρτιάς δεν είναι ούτε μικρή, ούτε μικράς σημασίας και σπουδαιότητος. Η Ιερά Μονή Μυρτιάς είναι το σέμνωμα της Μητροπόλεώς μας, η εφέστιος Μονή μας».
Ο κ. Κοσμάς συμπλήρωσε ότι «Πέρασαν από το Καθολικό της και από τα ταπεινά κελιά της άγιοι Πατέρες, όπως ο άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και τόσοι άλλοι. Είναι ποτισμένη με ιδρώτες και δάκρυα νήψεως και ασκήσεως αγίων Γερόντων, οι οποίοι έλαμψαν και εφώτισαν τους χριστιανούς της περιοχής μας».
Ακόμη, ο μητροπολίτης Αιτωλίας επεσήμανε ότι «Το Συνέδριο αυτό πιστεύω ότι θα φέρει στο φως ωραίες, αγιασμένες και φωτεινές σελίδες της ιστορίας της Μονής. Θα μας διδάξει όλους μας και θα προβάλλει την Μονή. Μαζί θα τιμηθεί και ο πολιούχος μας άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και ο μεγάλος Καθηγητής, ο αείμνηστος Αθανάσιος Παλιούρας που τόσο πολύ αγαπούσε και προέβαλλε την Ιερά Μονή».
Ακολούθησε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος», υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Δακαλάκη, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους, τόσο της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, όσο και του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Βασικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».
Ο π. Βασίλειος παρουσίασε την κοινωνική διδασκαλία του αγίου. Μίλησε για την κοινωνική ευθύνη του αγίου Κοσμά που ήταν απόρροια της πνευματικής του καλλιέργειας.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της κοινωνικής του διδασκαλίας, τόνισε ότι ο άγιος Κοσμάς ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία σε κάθε εποχή.
Ο Πατροκοσμάς, στις Διδαχές του, δεν περιορίζεται στην καταδίκη της κλοπής και της αδικίας, αλλά αναφέρεται συχνά και στην αξία του κόπου, του μόχθου και της τίμιας εργασίας, η οποία μπορεί να γίνει πηγή χαράς για τον άνθρωπο. Παράλληλα ασχολείται με τις σχέσεις αρχόντων και αρχομένων.
Ο ομιλητής έκανε επίσης αναφορά και στις κατηγορίες που προσάπτονται στο πρόσωπο του Αγίου Κοσμά για εθνοφυλετισμό και αντισημιτισμό, τονίζοντας, πως πάντα ως βάση συνδιαλλαγής με τους ανθρώπους, έθετε την αγάπη του Χριστού, και το ανυποχώρητο σε θέματα πίστης και λατρείας (αν και αυτό δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των αλλοθρήσκων).
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια αγιορείτικη φωνή για την Ιερά Μονή Μυρτιάς». Στο βίντεο που προβλήθηκε, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ζουμής, Καθηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους μίλησε για τις ημέρες που έζησε στην Μονή Μυρτιάς, κατά τα έτη που εγκαταβίωσε με τη συνοδεία του σε αυτήν (1970- 1973).
Την ευθύνη συντονισμού της Α΄ Συνεδρίας είχε ο θεολόγος κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Παναγία της Μυρτιάς».