Συνέρχεται η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος – Τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί
Οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Σύνοδος του Φεβρουαρίου
Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου
Συνέρχεται σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, μέσα στα πλαίσια των τακτικών εργασιών της. Οι συνεδριάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τόσο θέματα μητροπολιτικών δικαιοδοσιών όσο και εκτός των ελλαδικών συνόρων, με κυρίαρχο το ζήτημα της εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, πατριαρχική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ζήτημα που απειλεί ευθέως την ενότητα όλης της ορθόδοξης κοινότητας.
Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε την άρση της αυτοκεφαλίας της Ρωσικής Εκκλησίας για πέντε χρόνια και την άμεση σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου προκειμένου να διευθετηθεί το «ρωσικό σχίσμα», όπως το αποκάλεσε. Για τη σὐγκληση της Πανορθόδοξης ως μόνης λύσης αντιμετώπισης του προβλήματος είχε ταθχεί καταφατικά, προ ημερών, και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στη γενικότερη προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ρωσική εισπήδηση στα αλεξανδρινά γεωγραφικά όρια. Μένει να αποφανθούν και οι υπόλοιποι ιεράρχες επί του θέματος.
Είναι αλήθεια δε, ότι μια πιθανή σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία και προφανώς θα περιορίσει και θα καταδικάσει τις μονομερείς ρωσικές ενέργειες και, κυρίως, υπό τον γενικότερο πανορθόδοξο μανδύα της συνοδικότητας θα κατορθώσει, εν μέρει, να αμβλύνει τις ρωσικές αντδράσεις προς συγκεκριμένες αυτοκέφαλες Εκκλησίες, μιας και θα κυριαρχεί η «εν συνόλω» και συλλογική απόφαση της Συνόδου.
Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλεί στα μέλη της Συνόδου και στον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο η συζήτηση των τελευταίων ημερών περί πιθανής διχοτόμησης της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μια συζήτηση που αναφύεται μετά την εκδημία του εκάστοτε επιχώριου μητροπολίτη.
Προ ημερών, ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Λύρος, επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Αθήνα και πέραν άλλων υπηρεσιακών ζητημάτων, τού έθεσε την επιθυμία και αταλάντευτη απόφαση της Ιεράς Πόλεως να διατηρήσει την έδρα της μητροπόλεως στο Μεσολόγγι, ως έχει μέχρι σήμερα, προτάσσοντας την ιερότητα και συμβολικότητα του δήμου πανελλαδικά και παγκόσμια.
Καί το Αγρίνιο, όμως, μέσω συλλόγων, διεκδικεί τη μεταφορά της έδρας, κυρίως εστιάζοντας στην πληθυσμιακή υπεροχή του, περίπου 100.000 κάτοικοι, σε σχέση με το Μεσολόγγι, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος μεγάλος δήμος της Ελλάδος που δεν έχει δική του μητροπολιτική έδρα.
Ο τοποτηρητής της μητρόπολης Αιτωλίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διχοτόμησης, έσπευσε να τονίσει ότι αυτό θα συζητηθεί από την αρμόδια αρχή επί του θέματος και αυτή δεν είναι άλλη από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μια διχοτόμηση, που σε περίπτωση που υλοποιηθεί, θα επηρεάσει και άλλους γειτονικούς δήμους και μητροπόλεις, ως προς τα γεωγραφικά και μητροπολιτικά όρια, μεταξύ των οποίων και τη μητρόπολη Ναυπάκτου.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες ως προς τη γενικότερη συνοχή της ορθόδοξης κοινότητας, μια συνοχή που πολύ ταλαντεύεται μετά τη ρωσική εισπήδηση στην Αφρική και στα αλεξανδρινά πατριαρχικά όρια.
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης