Τα πρώτα Θεοφάνεια του νέου μητροπολίτη Αργολίδος
Στη Νέα Κίο εορτάζονται με κάθε λαμπρότητα η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων στην παραλία της περιοχής.
Μπουγιώτης Βαγγέλης
Στη Νέα Κίο εορτάζονται με κάθε λαμπρότητα η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων στην παραλία της περιοχής. Από νωρίς το πρωί εψάλλει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στο Ναό της Αγίας Ειρήνης και μετά ο κλήρος και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στην παραλία για την καθιερωμένη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Την τελετή της κατάδυσης του Σταυρού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.
Μετά το πέρας της τελετής της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη Θάλασσα ακολούθησε το έθιμο του πυροβολισμού των τενεκέδων που έχουν τοποθετηθεί ανοικτά στην θάλασσα κι επιπλέουν, ένα έθιμο που τα τελευταία χρόνια είδε την αναβίωσή του κι έχει βαθιά τις ρίζες του στην Κίο της Μικράς Ασίας.
Ιδιαίτερο στοιχείο της κατάδυσης, όπως αυτό επίσης μεταφέρθηκε από την Κίο της Μ. Ασίας και τηρείται μέχρι σήμερα, είναι ότι ο Σταυρός που πέφτει στη θάλασσα φέρει βαρίδια, με αποτέλεσμα η ανάδυσή του να γίνεται με ιδιαίτερη προσπάθεια από το βυθό.
Είναι αυτό με τους γκαζοντενεκέδες για το οποίο διαβάζουμε στα «ΚΙΑΝΑ» του Ευρυσθένη Λασκαρίδη :
«Μετά την λήξιν της τελετής ετοποθετούντο περί τα 1500 – 2000 μέτρα από την παραλίαν ανοιχτά της θαλάσσης, αρκετοί άδειοι και σφραγισμένοι τενεκέδες του πετρελαίου δια να επιπλέουν και δι’ όλης της ημέρας εσυνεχίζετο η σκοποβολή με στόχον τους γκαζοτενεκέδες… Η Κίος την ημέρα των Φώτων εόρταζε την μεγαλυτέραν εθνικήν της εορτήν, δι’ αυτό και η μπαρούτη εκαίετο με τις οκάδες και το μολύβι πετιόταν με τους τόννους… Έτσι εορτάζοντο τα Φώτα στην Παλαιάν Κίον…»