Τελευταία μέρα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου στο Λαγκαδά
Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Ο Μακαριώτατος προέστη του επισήμου εορτασμού του συμπολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά Αγίου Νέστορος, καθώς και των εορτίων εκδηλώσεων επί τῇ επετείῳ τῆς συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση του Λαγκαδά εκ του Οθωμανικού ζυγού και 60 ετών από τον εγκαινισμό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.
Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του Καζάν η οποία φυλάσσεται στην ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, να ξεναγηθεί στους χώρους της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και κατόπιν να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας και της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης-Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίου καταγομένης τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης και Παμμεγίστων Ταξιαρχών αντιστοίχως. Κατόπιν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επεσκέφθη και ξεναγήθηκε στους χώρους του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως θαυμάζοντας ένα μέρος από σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια της επαρχίας μας.
Αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχείο Λαγκαδά όπου το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε και με ομόφωνη απόφαση του τον αναγόρευσε ως επίτιμο Δημότη Λαγκαδά και του επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλεως. Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης στην ομιλία του ανέφερε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή και χαρά που ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε την πόλη του Λαγκαδά για να συνεορτάσει την επέτειο της μεγάλης Εθνικής Εορτής εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Θεός της Ελλάδος που με το στιβαρό του χέρι καθοδήγησε την πορεία του γένους μας ανά τους αιώνες, να δείξει και πάλι στους σημερινούς μας ηγήτορες, το δρόμο της σωτηρίας για τη Χώρα.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθηυνε προκειμένου να μετάσχει στις εόρτιες εκδηλώσεις της περιοχής μας καθώς και τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη για την τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος Λαγκαδά, τονίζοντας ότι αισθάνεται πολλή συγκίνηση σήμερα αλλά και πολύ προβληματισμό. Συγκίνηση διότι έχουν περάσει δώδεκα περίπου μέρες από τότε που περιόδευσε στη Μακεδονία και έχουν συσσωρευτεί πολλές εντυπώσεις, συγκινήσεις, χαρές και προβληματισμοί καθώς άκουσε πολλές φωνές από όλες τις πλευρές που απαρτίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Βλέποντας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αυτόν το λαό και τον ενθουσιασμό του το ερώτημα που τον απασχολεί ήταν αυτοί οι άνθρωποι που για το κράτος είναι οι πολίτες και για την Εκκλησία είναι οι πιστοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι.
Πως θα μπορούσαμε λοιπόν αυτούς του ανθρώπους να τους χωρίσουμε και να πούμε ότι από εδώ είναι το κομμάτι της πολιτείας και από εκεί είναι το κομμάτι της Εκκλησίας; Χαρακτήρισε ουτοπία τη θέση περί χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος. Πιστεύω, όπως είπε, ότι αυτοί οι άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτή τη θέση δεν έχουν γνώση της Ιστορίας και των προβλημάτων και προκαλεί απορία το αίτημα χωρισμού από τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις αποβλέπουν σε ένα σκοπό, στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Και οι δύο χώροι έχουν κοινό σκοπό, να φανούν δηλαδή χρήσιμοι στους ανθρώπους. Οφείλουν λοιπόν και οι δυο φορείς να αγωνιστούν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά για την πρόοδο και την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους.
{gallery}36{/gallery}
Ο Αρχιεπίσκοπος όμως εξέφρασε και τη χαρά του καθώς διεπίστωσε ότι από όπου πέρασε αυτές τις μέρες παρατήρησε μια τάση, μια θέληση, μια επιθυμία για συνεργασία και είναι παρήγορο το θέμα, διότι μέσα στην κρίση που διερχόμεθα, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε αυτόν τον πυλώνα συνεργασίας.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν αποβλέπει σε τίποτα άλλο παρά μόνο στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Η Εκκλησία σήμερα, σε αυτή την κρίση, είναι ένα στήριγμα. Το 95% της εκκλησιαστικής περιουσίας σπαταλήθηκε και υπάρχει ένα 5% στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε αλλά όταν θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, δεν έχουμε κτηματολόγιο, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια του κράτους, εκφράζοντας έτσι την εύλογη απορία γιατί να καθόμαστε και να ζητάμε ευθύνες, η Εκκλησία από την Πολιτεία και η Πολιτεία από την Εκκλησία και όλοι μας να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις ατελέσφορες χωρίς να έχουμε τη δύναμη να χαράξουμε καινούργιες γραμμές κάνοντας κάτι το καινούργιο και ωφέλιμο;
Χρειάζεται, όπως υπογράμμισε, να βιαστούμε και όχι να περιμένουμε. Να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες συνεργασίας και ιδιαιτέρως συνεργασία τοπικής Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης ή γενικότερα της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Το βάρος το μεγάλο θα πέσει σε εμάς τους ίδιους. Οι ξένοι, που η βοήθεια τους χρειάζεται υπό τους όρους του σεβασμού της αξιοπρέπειάς μας και της ιστορίας μας, πρώτα διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους και μετά βάζουν την υπογραφή τους. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε όσο μπορούμε περισσότερο και το βάρος θα πέσει στη συνεργασία όλων μας.
Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την τιμή που έκανε στην Μητρόπολη μας, να παραστεί στις εόρτιες εκδηλώσεις της, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο τιμά τον τόπο και την ιστορία της Μακεδονίας.