Πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναίνεσης η σύσκεψη των θεσμικών φορέων που συγκάλεσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, με θέμα το ενδεχόμενο της εγκατάστασης προσφύγων στο κεντρικό κτίριο της ιστορικής μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, οι Βουλευτές Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος και Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Αστέριου Καστόρη, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενα Παπασταύρου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό Νίκος Παπαζιώγας και Νίκος Κατανάς, ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης Βαλάντης Θεοδώρου και ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μανιάτης.
Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων ήταν η ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους που παρατηρούνται τον χειμώνα στην ορεινή περιοχή όπου βρίσκεται ο υπαίθριος καταυλισμός. Παράλληλα, τόνισαν ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαζιώγας μετέφερε την απόφαση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με αυτήν, οι πρόσφυγες δεν θα εγκατασταθούν στο κεντρικό κτίριο της Ιεράς Μονής και μέσα σε διάστημα 30 ημερών θα μεταφερθούν σε άλλον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή του Κιλκίς.
Κατόπιν αυτού, και μέσα σε πνεύμα καταλλαγής και ενότητας, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση των αντιδράσεων που προέκυψαν μέχρι να υλοποιηθούν τα σχέδια εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού στη Μονή Πέτρας.
Όλοι οι Βουλευτές επεσήμαναν πως θα πρέπει να υπάρξει μία ορθολογική διαχείριση του πλήθους των προσφύγων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας και όλοι μαζί, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία, σύσσωμοι και ομόψυχοι, να συνεργαστούν έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.
«Η κατανομή των μεταναστών θα πρέπει να γίνεται στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας κι όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα. Αυτό που θέλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να δημιουργηθούν χώροι με συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν» σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ανέφερε ότι ο δήμος Κατερίνης σήκωσε τεράστιο φορτίο συγκριτικά με άλλες πόλεις, φθάνοντας να φιλοξενεί μέχρι και δυόμιση χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού συνέβαλαν στο προσφυγικό ζήτημα με κάθε μέσο προσφοράς (οικονομικής, υλικής, ανθρώπινου προσωπικού) και συνεισφοράς μαζί με τους δημότες και τους εθελοντές».
«Πραγματικά χρήσιμη για τον τόπο μας», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος. Τόνισε πώς όλοι μαζί οι φορείς εργάστηκαν πάνω σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ιστορική Μονή Πέτρας Ολύμπου και πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια της Πολιτείας θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε ορατά αποτελέσματα βελτίωσης της κατάστασης. Μόνο με σωστό προγραμματισμό μπορούν τα πράγματα να βελτιωθούν. Έχουμε ένα ανοιχτό διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να βοηθήσουμε τον τόπο μας».
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης τα τοπικά ζητήματα που έχουν προκύψει από το προσφυγικό πρόβλημα και συζητήθηκαν τρόποι για την ασφάλεια και αξιοποίηση των κειμηλίων της Μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, αυτού του σπουδαίου μνημείου της Ορθοδοξίας, που συνδέεται άμεσα με τις τύχες του Ελληνισμού κατά τη βυζαντινή και νεότερη ιστορία.