Dogma

Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων στην Ι. Μονή Παναγίας «Η Πάντων Χαρά»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε χθές Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, το απόγευμα, τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Ι. Μονή Παναγίας «Η Πάντων Χαρά» Καλετζίου.

Κατά την ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναφέρθηκε στον Μεγάλο Κανόνα, ο οποίος ψάλλετε τμηματικά την Α΄ Εβδομάδα των Νηστειών και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε΄ Εβδομάδας προκειμένου να ενισχύει τους Χριστιανούς στον πνευματικό αγώνα που δίδουν καθ’ όλη την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Μεγάλος Κανόνας είναι ποίημα του Αγίου Ανδρέου, επισκόπου Κρήτης και στους στίχους του υπάρχουν παραδείγματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τα οποία προτρέπουν τον άνθρωπο να μιμείται τα αγαθά και να αποφεύγει τα φαύλα, υπενθυμίζοντας ότι πάντοτε οφείλουμε να προστρέχουμε στον Θεό με δάκρυα μετανοίας και συγχωρήσεως.

Ο Μεγάλος Κανόνας στην μορφή του έχει μια χαρακτηριστική ιδιορρυθμία. Η ιδιορρυθμία του συνίσταται στο ότι συγκρινόμενος προς τους άλλους ομοίους του κανόνες, είναι «μέγας». Μέγας στην απόλυτη του έννοια. Μεγαλύτερος δεν μπορούσε να υπάρξει· και τούτο γιατί ο ποιητής θέλησε να συνθέσει όχι τρία ή τέσσερα τροπάρια για την κάθε ωδή, όπως συνήθως έχουν οι άλλοι κανόνες, αλλά πολύ περισσότερα: τόσα, όσα είναι και όλοι οι στίχοι των ωδών, έτσι ώστε στον καθένα στίχο να αντιστοιχεί και να παρεμβάλλεται κατά την ψαλμωδία από ένα τροπάριο. 250 είναι οι στίχοι των ωδών, 250 και τα τροπάρια του Μ. Κανόνα, ενώ οι συνήθης κανόνες έχουν γύρω στα 30. Σήμερα τα τροπάρια του Μ. Κανόνα είναι κατά 30 περίπου περισσότερα από τα αρχικά. Μεταγενέστεροι υμνογράφοι πρόσθεσαν τροπάρια για την οσία Μαρία την Αιγυπτία και για τον ίδιο τον Ανδρέα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος εγκαρδίως στον ασθενούντα Γέροντα της Ι. Μονής Παν/τον Αρχιμ. κ. Προκόπιο Μερτύρη, υγεία, μακροημέρευση και φώτιση υπό του Αγ. Πνεύματος, ώστε να συνεχίσει να δίδει στους πιστούς την ευλογία και την χάρη του Θεού μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας και μέσω των μεστών και θεολογικών κηρυγμάτων του.