Λουδάρος Ανδρέας
Ανίκανο να διοικήσει την Μητρόπολή του, έκρινε η επιτροπή των ιατρών που εξέτασε τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, σύμφωνα με το πόρισμα που κατατέθηκε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Με βάση το πόρισμα των ιατρών, που κατά τον Καταστατικό Χάρτη είναι δεσμευτικό για την Δ.Ι.Σ. ο θρόνος κηρύχθηκε εν χηρεία και ορίσθηκε Τοποτηρητής ο μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, ύστερα από την άρνηση που του αρχαιότερου εκ των ομόρων μητροπολίτη Τρίκκης κ. Αλεξίου ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.
ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΙΛΛΟ
Την ίδια στιγμή που η απόφαση της Δ.Ι.Σ. αποστέλλεται προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα της απαλλαγής του κ. Κυρίλλου από τα καθήκοντά του, ο ίδιος ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την απόφαση.
Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Δ.Ι.Σ. δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Νικολάου Καλλιούρη, ο κ. Κύριλλος θέτει θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κύριλλος, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αντισυνταγματική, αφού σε αυτήν συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενάντια στα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα, (σ.σ. άρθρο 89 παρ. 3 όπως προέκυψε από την Ζ΄ Αναθεωρητική Βουλή το 2001), που απαγορεύει την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εν ενεργεία δικαστικοί δεν συμμετέχουν πλέον σε Μητροπολιτικά Συμβούλια.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην πλευρά του κ. Κυρίλλου είναι η δήλωση του νομικού συμβούλου του, κ. Ν.Καλλιούρη στο dogma.gr, σύμφωνα με τον οποίο «Ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. προκλητικά φερόμενοι και αδιαφορούντες για τις συνέπειες, παραβίασαν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και δυστυχώς σε αυτή τους την ενέργεια είχαν συνεργό τον πρόεδρο του ΣτΕ. Γι αυτούς τους λόγους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος θα προσφυγει στα αρμόδια Δικαστήρια της χώρας προσκειμένου να προστατευτεί στο μέλλον η Εκκλησία απο τέτοιες έκνομες ενέργειες».
ΘΕΜΑ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ
Εκτός της συνταγματικής παραμέτρου την οποία όπως φαίνεται θα κληθεί να εξετάσει η Δικαιοσύνη, η πλευρά του κ. Κυρίλλου θέτει θέμα στο πρόσωπο του προέδρου του ΣτΕ εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αμεροληψία του.
Μάλιστα γίνεται σαφής αναφορά στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται από τον Κ.Χ. τα οποία δεν τηρήθηκαν ενώ αφήνονται αιχμές για «προειλημμένη απόφαση».
Η Σύνοδος απέρριψε την προσφυγή του κ. Κυρίλλου ως εκπρόθεσμη, θεωρείται όμως βέβαιο πως η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η προσφυγή του κ. Κυρίλλου, ανοίγει για μια ακόμη φορά τον διάλογο για το θέμα της συγκεκριμένης διαδικασίας που προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτές ο Κ.Χ. αλλά και γι αυτό του ορίου ηλικίας των μητροπολιτών .