Dogma

Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: «Η Παναγία μας δείχνει την πραγματική εν Χριστώ ζωή»

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος επί τη αναμνήσει της 61ης ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.

Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος αναφέρθηκε στην διδασκαλία του Μυστηρίου της Θεοτόκου στην ζωή της Εκκλησίας και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Παναγία γίνεται το κέντρο της κοινότητος των Ιεροσολύμων, μία κοινωνία σχέσης, η οποία οικοδομείται στο όνομα του Ιησού Χριστού, μία κοινωνία σχέσης από τότε μέχρι σήμερα που την έχει ανάγκη η Εκκλησία και θα πρέπει όλοι μας να οικοδομούμε αυτή τη σχέση εις το πρόσωπον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στην Τριαδική Θεότητα με την Παναγία Μητέρα, με τους Αγίους της πίστεως μας, αλλά κυρίως μεταξύ μας, για να μπορούμε πράγματι εν ταπεινώσει να διατηρούμε όλα αυτά τα χαρίσματα και το Μυστήριο της Παναγίας στη ζωή μας και να είμαστε και εμείς Παναγιοσκέπαστοι, να μπορεί και σε εμάς να παρουσιάζεται η κυρία Θεοτόκος, να μπορεί και σε μας να κατευθύνει τη ζωή μας και να επιβεβαιώνει αυτό το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου εν τω προσώπω του Ιησού Χριστού μοιράζοντας τα χαρίσματα εκείνη ως Μητέρα του Θεού αλλά και μητέρα ολόκληρου του κόσμου. Αφού κατέστη μητέρα του Δημιουργού του κόσμου, γίνεται και μητέρα των πλασμάτων, του Δημιουργού Θεού, όλων ημών δηλαδή, οι οποίοι προστρέχουμε στα Ιερά της Εικονίσματα, στις Θεοφάνειες της, στη Δόξα της, στη μεγαλοσύνη της, στην απέραντη αγάπη της και θα πρέπει αυτά τα βήματα να μάθουμε να ακολουθούμε στη ζωή μας.

Κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα και στην Παναγία Μητέρα του Θεού και την αποκαθιστά ως δευτέρα Εύα, ως δευτέρα πηγή ζωής μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, για να χορηγεί χαρίσματα και ιάματα πολλά και δόξα και Θεοφάνεια και για να επιβεβαιώνει ότι αυτή, αυτή, μόνον αυτή δεν περιμένει την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου Ιησού Χριστού. Όλος ο κόσμος την περιμένει, όλοι οι Άγιοι της πίστεως μας, ακόμη και οι Άγιοι που έχουν τα σώματα τους άφθορα και αλώβητα και είναι δοχεία του Αγίου Πνεύματος χαριτόβρυτα, τα οποία ευωδιάζουν και θαυματουργούν, περιμένουν την Δεύτερη Ένδοξη παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η Παναγία ζει εσχατολογικά αυτή την κατάσταση μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας με τις δυο καθόδους του Αγίου Πνεύματος εντός της, που πληροί το είναι της και δημιουργεί την επιβεβαίωση της παρουσίας του Ιησού Χριστού εις την ζωή της. Να λοιπόν πόσο θα πρέπει και εμείς να μάθουμε στη ζωή μας να είμαστε αγιοπνευματικοί, γιατί παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος από το Άγιο Βάπτισμα και από το Ιερό Χρίσμα κατά την ώρα που μας βάζουν μέσα στην πνευματική μήτρα της Εκκλησίας, που είναι η κολυμβήθρα και αναγεννιόμαστε εξ ύδατος και πνεύματος και χαριζόμαστε στην Εκκλησία του Θεού και πορευόμαστε, γιατί ο Θεός χαρίζει σε μας δρόμους για την σωτηρία μας.

Ζούσε μία ζωή ανώτερη από τη φύση της. Αυτή η νέα Εύα, η δεύτερη Εύα, αυτή η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις της εν Χριστώ ζωής μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αλλά και όλοι οι μεγάλοι Πατέρες, ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και άλλοι πολλοί μας ομιλούν περί της ζωής την οποίαν εκείνη ζούσε, η οποία ζωή στα μάτια μας είναι υπέρ φύσις ζωή, αλλά στην πραγματικότητα είναι η πραγματική εν Χριστώ ζωή, την οποία καλούμαστε όλοι μας να ζούμε στην καθημερινότητά μας, στον κοινωνικό μας βίο, στις σχέσεις μας με τους άλλους, μία ζωή πραγματική, ουσιαστική, ευπρεπή, αληθινή, προσφορά και δοξολογία στον Ζώντα Τριαδικό Θεό και ως φανέρωση στη ζωή μας της Παναγίας μητέρας του Κυρίου, η οποία θα δοξάζεται δια των δικών μας ενεργειών και των δικών μας προσπαθειών».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος ανέφερε:

«Ήρθαμε ταπεινοί προσκυνητές και χθες και σήμερα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και εγώ σε αυτήν την πνευματική όαση, όπου η αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως κ. Συμεών, η αγάπη του, η ευγένεια του, ο προσηνής χαρακτήρας του μας έφερε εδώ ανάμεσα στον πνευματικό γέροντα αυτής της ιεράς μάνδρας αλλά και σε όλους εσάς τους προσκυνητές για να είμαστε ταπεινοί προσκυνητές και εμείς του Ιερού Εικονίσματος και της χάρης της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου, να δούμε τα θαυμάσια της, την δόξα της, να την μεγαλύνουμε μέσα από την καρδιά μας και να αγωνιστούμε πνευματικά, να αποκτήσουμε και εμείς μέσα στον χώρο της Εκκλησίας πραγματική εκκλησιαστική σχέση, ζωή και κοινωνικότητα, να έχουμε μια αγιοπνευματική ζωή και να μάθουμε να ζούμε την κατά Χριστόν ζωή όχι την υπερφύση ζωή γιατί δεν υπάρχει υπερφύση ζωή, υπάρχει να ξεπερνάμε τη ζωή μας, αλλά να ζούμε κατά Χριστόν».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προεχείρησε αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως δύο ιεροψάλτες, οι οποίοι διακονούν στο Αναλόγιο της Μονής και στην περιοχή του Δομοκού και προσφωνώντας τους Αγίους Αρχιερείς τους ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την τιμητική τους παρουσία στην Πανήγυρη, συγχαίροντας τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο για την άριστη προετοιμασία και διεξαγωγή της Πανηγύρεως, ευχαριστώντας συνάμα και τους χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι και τις δύο ημέρες συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν την Χάρη της Παναγίας και να καταθέσουν την προσευχή τους και την ευλάβειά τους.

Τέλος, οι Άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδείες τους, καθώς και όλοι οι προσκυνητές γεύθηκαν την αβραμιαία και αρχοντική φιλοξενία του γέροντος Καθηγουμένου της Μονής π. Αθανασίου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου