Dogma

Θεσσαλονίκη: Υπαίθρια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μια υπαίθρια έκθεση αποτελούμενη από οκτώ τεράστια πανό που διηγούνται σε μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες, την ιστορία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή «ξεφύτρωσε», σήμερα το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα πανό, όπου επάνω τους απεικονίζονται στιγμές από τη Μικρασιατική εκστρατεία, τη Μικρασιατική καταστροφή και όλη η ιστορία της προσφυγιάς, τοποθετήθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας, πίσω από το άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης και είναι οι «πρωταγωνιστές» της υπαίθριας έκθεσης, με τίτλο «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι».

Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος. Την επιλογή του ιστορικού υλικού έκανε η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα, τα κείμενα έγραψε ο επίσης ιστορικός Γιώργος Σκαλτσογιάννης, οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και τη συλλογή του συνταγματάρχη ε.α. Βασίλη Νικόλτσιου, ενώ ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Μάνου.

Η προσέλευση του κόσμου από τις πρώτες ώρες που στήθηκαν τα τεράστια πανό είναι μεγάλη, ενώ αρκετοί γονείς κοντοστέκονται με τα παιδιά τους προκειμένου να τους εξηγήσουν, μέσω των πληροφοριών και της εικόνας, όλη την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος της έκθεσης Βασίλης Νικόλτσιος.

«Ο κόσμος εντυπωσιάζεται, αλλά και αιφνιδιάζεται για όλη αυτή την πληροφορία που υπάρχει δίπλα του, στον δρόμο. Στέκεται όση ώρα έχει στη διάθεσή του, ενώ φωτογραφίζει πτυχές της ιστορίας», είπε ο κ. Νικόλτσιος, τονίζοντας πως η υπαίθρια έκθεση μπορεί να αποτελέσει και ένα σημείο επίσκεψης των σχολείων της περιοχής του κέντρου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκθεση θα έχει διάρκεια «ζωής» περίπου έναν μήνα, με στόχο στη συνέχεια να μεταφερθεί σε κάποιον άλλον υπαίθριο χώρο της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «όποιος γνωρίζει ιστορία, την παρουσιάζει για να μην υπάρξουν ξανά εγκλήματα και άλλες εθνικές απώλειες», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φύλαξης της υπαίθριας έκθεσης, συμπλήρωσε πως ζητήθηκε να περιφρουρείτε από την Ελληνική Αστυνομία.

Α. Καρυπίδου/ ΑΠΕ- ΜΠΕ