«Τι κάνουμε εμείς για την βία… Πρωτοβουλίες της Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κατά της βίας»

  • Dogma
ιλίου

Σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και εύπλαστη κοινωνική πραγματικότητα η βία αποτέλεσε παράγοντα εξέλιξης και μετασχηματισμού των καταστάσεων, που ως πρόσφατα θεωρούσαμε δεδομένες.

Η έξαρση της βίας σε όλες τις μορφές της αποτελεί σήμερα ένα γεγονός, που στα πλαίσια της δεύτερης νεωτερικότητας που διαμορφώθηκε πάνω στην κοινωνία του ρίσκου, μπορεί να δράσει καταλυτικά, ανατρέποντας τις ισορροπίες σε κάθε πτυχή του σύγχρονου βίου, από την καθημερινότητα στην γειτονιά, το σχολείο και τους χώρους εργασίας, έως την πολιτική και την θρησκεία.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η βία υπάρχει όσο και ο κόσμος και δεν αποτελεί σύγχρονο, αλλά διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα, που συνεχώς αποκτάει νέα προσωπεία, η Εκκλησία έχει κληθεί πρακτικά κι όχι θεωρητικά να την αντιμετωπίσει στο πεδίο της κοινωνικής δράσης, αναγνωρίζοντας ότι η αντί-βία αποτελεί θεμελιώδη χριστιανική επιταγή και μια εκ των βάσεων της διδασκαλίας του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού [«Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις» (Ματθ. 5,3)] και μεταγενέστερα των Πατέρων της Εκκλησίας [«Και Θεώ τοίνυν ου το ηναγκασμένον φίλον, αλλά το εξ αρετής κατορθούμενον. Αρετή δε εκ προαιρέσεως, και ουκ εξ ανάγκης γίνεται. Προαίρεσις δε των εφ’ ημίν ήρτηται» (Μ. Βασιλείου, «Ότι ουκ εστιν αίτιος των κακών ο Θεός»), «Το γαρ βία γινόμενον ου καλόν ουδέ αρετή» (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Κατά Μανιχαίων διάλογος»).

Δεν θα ήταν πλεονασμός να υπενθυμίσουμε  πως στο σύγχρονο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας μας έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της βίας, μέσα από προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, του trafficking, της παιδικής κακοποίησης, της κοινωνικής, ρατσιστικής, αθλητικής και εργασιακής βίας, της έμφυλης βίας, του σχολικού εκφοβισμού (bullying) κ.α. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αντιληπτή η πρόταση για συμβολή της χριστιανικής κοινωνικής ηθικής στα σύγχρονα κοινωνικά τεκταινόμενα και  όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος: «Χρέος των Ορθοδόξων είναι, αντλώντας από τον πλούτο της παραδόσεως, των βιωμάτων και των αρχών της Ορθοδοξίας, να συμμετάσχουν στην οικουμενική προσπάθεια αναζητήσεως των ενδεδειγμένων λύσεων προς μια παγκόσμια κοινωνία αγάπης».

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της βίας ήδη από το έτος 2017, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και μέσω της συμμετοχής της σε κοινωνικά και Εκκλησιαστικά δίκτυα που εργάζονται για τον σκοπό αυτό, προωθώντας ουσιαστικά τις συνέργιες μεταξύ Εκκλησίας, Πολιτείας, ΟΤΑ και δημοσίων και ιδιωτικών φορέων προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανθρώπων από την βία και τα επακόλουθά της.

Έτσι λοιπόν:

Λειτουργεί από το έτος 2017 ειδική υπηρεσία (ΔΙΚΤΥΟ) στην Ι. Μητρόπολή μας, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και του trafficking, η οποία από το έτος 2021 έχει συμπεριλάβει στις πρωτοβουλίες της και άλλες μορφές βίας, διοργανώνοντας τακτικές επιμορφώσεις των Κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ι. Μητροπόλεώς μας (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλους φορείς), ώστε να μπορούν να στηρίζουν και να συμβουλεύουν αποτελεσματικότερα τα θύματα της βίας που απευθύνονται στην Εκκλησία μας (σε ενοριακό επίπεδο), ζητώντας φροντίδα και προστασία. Η υπηρεσία μας πλην των επιμορφώσεων, διοργανώνει τακτικά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά της βίας, έχοντας κινητοποιήσει μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητας του πολιτικού, καλλιτεχνικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού και πνευματικού κόσμου της Χώρας μας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες μας και αποτελούν στενότατους συνεργάτες και «αποστόλους» του έργου μας. Χαρακτηριστικά η Ι. Μητρόπολή μας διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2022, σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής,  την μεγαλύτερη εκδήλωση κατά της βίας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει η Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, με τίτλο: «#ΒΙΑ… Όψεις – Απόψεις – Αποτυπώσεις», με την συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων, η οποία προκάλεσε πανελλήνια αίσθηση και της οποίας τα πρακτικά θα εκδοθούν εντός της επόμενης χρονιάς. Έχει εκδώσει σχετικό ηλεκτρονικό υλικό (σποτ, φυλλάδια κλπ) τα οποία μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο διαδίκτυο.
Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και ειδικότερα με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων Φυλής και Ιλίου για την υποστήριξη των δράσεων αντι-βίας.
Έχει σταθερή επικοινωνία και υποστηρίζει το έργο των Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΟΠΙΦ.
Συνεργάζεται στενά με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (εντός του έτους 2023 θα πραγματοποιηθεί δράση μεγάλης κλίμακας κατά του trafficking, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος) και με οργανώσεις που εργάζονται για τον σκοπό αυτό όπως η A21 Greece.
Έχει σταθερή συνεργασία με αρμόδια υπουργεία για την καταπολέμηση της βίας, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων.
Είναι ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».
Συμμετέχει δια εκπροσώπων της στις ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων κατά της ενδοοικογενειακής βίας, συνδιοργανώνοντας πανελλήνιες δράσεις και προγράμματα κατά του φαινομένου.
Δρα καθοριστικά κατά της ρατσιστικής βίας μέσω του προγράμματός της, με την ονομασία: «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά» και μέσω της υποστήριξης των δράσεων της ΜΚΟ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετέχει με εκπροσώπους της και υποστηρίζει ποικιλοτρόπως όλα τα σχετικά συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Εκκλησία μας τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι θεατής των καταστάσεων, αλλά διαμορφωτής τους. Διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, την κατάρτιση και κυρίως την πίστη και την αγάπη ώστε να αποτελέσει το κύριο εμπόδιο στην επέλαση και την ισχυροποίηση της βίας, η οποία βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος έχει εδραιώσει την παρουσία της σε όλους τους χώρους κοινωνικής δράσης, ως αρχέγονη δύναμη επιβολής της θέλησης του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο και έχει πλέον διαβρώσει κάθε προσπάθεια υγιούς εξέλιξης των κοινωνιών. Εμείς οφείλουμε να αναχαιτίσουμε την βία, δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλεγγύης, και ηθικής της ευθύνης, που θα προστατεύει τα θύματα και θα περιορίζει αισθητά την δράση των θυτών.

TOP NEWS