Την τροπολογία για την Εκκλησία της Κρήτης θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την τροπολογία που αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 19 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης με την οποία επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Αμανατίδης σήμερα στη Βουλή.
Dogma Newsdesk
Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την τροπολογία που αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 19 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης με την οποία επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Αμανατίδης σήμερα στη Βουλή.
Στην ομιλία του για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία», ο κ. Αμανατίδης έκανε εκτενή αναφορά στην τροπολογία σχετικά με την Εκκλησία της Κρήτης δηλώνοντας στο τέλος πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός ως προς την τροπολογία αυτή.
Συγκεκριμένα, η ομιλία του κ. Γιάννη Αμανατίδη έχει ως εξής:
«Η τροπολογία αυτή έπρεπε να είχε έρθει και να είχε διευθετηθεί το ζήτημα πολύ πιο μπροστά. Γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία της Κρήτης από τις αρχές του περασμένου αιώνα είναι ημιαυτόνομη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κορυφαίο της όργανο είναι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος την οποία αποτελούσαν οι επίσκοποι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κρήτης. Με αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1962 οι επίσκοποι έγιναν μητροπολίτες και το 1967 ο Μητροπολίτης Κρήτης έγινε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Με βάση τα ισχύοντα για την Εκκλησία της Ελλάδος όφειλε να περιληφθεί στις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης και εκείνη που θα προέβλεπε ότι στην εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης τον πρώτο λόγο θα έχει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και την τελική έγκριση των επιλογών της θα είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν είχαν γίνει. Είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή ήταν απαράδεκτη από κάθε άποψη. Ήταν αντίθετη προς τους κανόνες της Εκκλησίας, δεδομένου ότι ένα πρόσωπο που δεν ήταν καν ιερωμένος επέλεγε τρεις από τους οκτώ εν ενεργεία μητροπολίτες και τους πρότεινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πέρα, όμως, απ’ αυτό, περιόριζε και τις επιλογές της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και, βέβαια, άφηνε χώρο για παρεμβάσεις.
Με την τροποποίηση του άρθρου 19 του Καταστατικού Χάρτη μέσω της κατατεθείσας Τροπολογίας επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Ειδικότερα, καταργείται η πρόβλεψη για πρόταση από τον υπουργό Παιδείας τριών εν ενεργεία μητροπολιτών της Κρήτης από τους οποίους εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος. Πλέον η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα καταρτίζει το τριπρόσωπο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου και το αποστέλλει στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ώστε να προβεί στην εκλογή. Για τυπικούς λόγους ενημερώνεται για το τριπρόσωπο και ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας.
Αναφορικά με τη Νομική Προσωπικότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, μέσα από την τροπολογία προστίθεται εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 131 σύμφωνα με το οποίο αποδίδεται νομική προσωπικότητα στην Εκκλησία της Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατ’αντιστοιχία με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της.
Συνεπώς, είμαστε θετικοί στην τροπολογία αυτή και θα την υπερψηφίσουμε».