Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000 εκκλησίες της χώρας
Η μέχρι τώρα αρνητική θέση της κυβέρνησης, ο φόβος διασποράς του φονικού ιού, τα αιτήματα και άλλων Εκκλησιών στην Ελλάδα και το σενάριο για χιλιάδες αστυνομικούς φρουρούς των ναών
Σε «μείζον» θέμα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εξελίσσεται το ζήτημα με το διαρκές-επίμονο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ζητά από την Πολιτεία να επιτραπεί στους κληρικούς να τελούν, την περίοδο του Πάσχα, τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών.
Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, μετά από συστάσεις των υπευθύνων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι προ 10 ημερών είχε αποφασισθεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και να υπάρχουν λειτουργίες με την παρουσία ενός-δύο ιερέων και ψαλτών σε ορισμένους μόνο ναούς όπου θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη.
Παράγοντες της Εκκλησίας για να αιτιολογήσουν αυτό το αίτημα τους αναφέρουν ότι «δέχονται χιλιάδες τηλεφωνικά μηνύματα, επιστολές και άλλου είδους ασφυκτικές πιέσεις από πιστούς αλλά και από ιερείς, να υπάρξουν λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα και να μην μείνουν οι εκκλησίες σφραγισμένες».
Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό αφορά κυρίως το 15ημέρο 5-19 Απριλίου, δηλαδή τις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα.
Μάλιστα από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράζονται οι φόβοι ότι αυτή η πίεση και η κυβερνητική άρνηση «ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανώτερους κληρικούς να προχωρήσουν μέχρι και σε Περιφορά Επιταφίων ή Αναστάσιμων Ακολουθιών όπου θα υπάρχει μαζική παρουσία πιστών και αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να επέμβει».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» παρόμοιο αίτημα έχουν υποβάλει και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (σσ. με την επίκληση του επιχειρήματος ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Βατικανό) αλλά και σύλλογοι μουσουλμάνων στην χώρα μας.
Κλειστές οι Συναγωγές
Υπήρξε προηγούμενη αναφορά ότι σχετικό αίτημα υπέβαλε και η εβραϊκή κοινότητα της χώρας. Εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας ωστόσο, σε επικοινωνία με την εφημερίδα μας, το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Υπογραμμίζει δε ότι κάτι όχι τέτοιο όχι μόνον δεν συμβαίνει αλλά και ότι οι συναγωγές θα παραμείνουν κλειστές για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι οδηγίες της κυβέρνησης για την αποφυγή συναθροίσεων.
Επιπλέον, ακόμα και τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα στις 8, 9, 10 Απριλίου, οι συναγωγές θα παραμείνουν κλειστές, τόσο για τους πιστούς όσο και για τους ραβίνους ιερουργούς.
Αντιδρά το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου όμως να είναι αντίθετο και να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει «εσωτερικές λειτουργίες» σε εκκλησίες αλλά και μοναστήρια προς το παρόν. Ωστόσο συζητά το ενδεχόμενο να επιτρέψει για κάποιες ημέρες την Μεγάλη Εβδομάδα να γίνουν «κλειστές λειτουργίες». Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος γύρω από αυτές να συγκεντρωθούν δεκάδες ή εκατοντάδες πιστοί, κάτι που μπορεί να κλονίσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε μια δραματική κατάσταση -α λα Ιταλία- με την πανδημία.
Με εκπροσώπους, όμως, της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναφέρουν ότι θα μπορούσε η ΕΛ.ΑΣ να έχει ένα αστυνομικό έξω από τους 13.000 περίπου ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς για να αποτρέπει τη προσέλευση των πολιτών.
Κάτι που ωστόσο σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι για πολλές ημέρες την περίοδο του Πάσχα θα αναλωθεί ένα μεγάλο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ στην επιτήρηση των εκκλησιών όλης της χώρας και το οποίο είναι σχετικά ανέφικτο για αρκετές επαρχιακές περιοχές και ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες. Με την κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη και να συμπληρώνει ότι πρέπει παράλληλα να συνεκτιμηθεί ένα δεκαήμερο πριν το Πάσχα ποιός θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και ο βαθμός εξάπλωσης του ιού.
Πηγή: Εφημερίδα το Βήμα/ Βασίλης Λαμπρόπουλος
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης