Το ιστορικό συλλείτουργο και η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου

  • Dogma
συλλείτουργο

Όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στο ιστορικό πλέον, συλλείτουργο που τέλεσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στον  Ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε  επίσημα τον Μητροπολίτη Κιέβου, καθώς στο Συλλείτουργο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε για πρώτη φορά επί ελληνικής επικράτειας τον Επιφάνιο .

Μάλιστα,ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εισήγησή του στην Ιεραρχία σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στον ιστορικό ιερό ναό Παναγίας Αχειροποιήτου παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» τονίζοντας πως «τούτος ο τόπος εκφράζει όλο τον Ελληνισμό από αρχαιοτάτους χρόνους» και μιλώντας για την ιστορία του ναού και τις εργασίες αποκατάστασής του ανέφερε πως «με πολύ πόνο, προσπάθεια και κόπο η αρχαιολογική υπηρεσία, με τη συμπαράσταση των ιερέων και την συμμετοχή μου, φέραμε εις την προτέρα δόξα την Εκκλησία αυτή, η οποία είναι καύχημα για όλη την Μακεδονία και όχι μόνο».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε πως «η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα για τα πνευματικά μας προβλήματα, για τα ιστορικά μας θέματα και για το φρόνημα μας που πρέπει να είναι ενωτικό και αφιερωμένο στην Ελλάδα».

Κατόπιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό και στην εικόνα της Παναγίας της Ρευματοκρατόρισσας, ενώ τόνισε πως «το μεγαλείο της ιστορίας έγκειται κυρίως στο μέλλον και η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος, αλλά απαιτείται ο σεβασμός στο παρελθόν».

Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το αγέννητο παιδί, την άνοδο του ποσοστού της υπογεννητικότητας και τις εκτρώσεις, ενώ τόνισε πως «καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του αγέννητου βρέφους» και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Πανορθόδοξης Διάσκεψης στην Κρήτη για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας πως «το δικαίωμα στην γέννηση είναι το πρώτο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Απευθυνόμενος, ακόμη, προς κάθε κατεύθυνση έστειλε το εξής μήνυμα: «Προστατέψτε την μητρότητα και στηρίξτε την οικογένεια», ενώ εξήρε την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διακήρυξη της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αγέννητου παιδιού.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο που με την εισήγηση του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα «ταυτίστηκε αδελφικώς και εναρμονίστηκε με τις κανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανέγραψε στα δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου» σημειώνοντας πως «πρόκειται για την ικανοποίηση ενός δικαίου αιτήματος που εκκρεμούσε χρόνια και κρατούσε εκατομμύρια ανθρώπους εντός ενός σχίσματος. Αναμένουμε με χαρά την επίσκεψη του Μητροπολίτη Κιέβου για να δουν οι Ουκρανοί αδελφοί μας ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες σε αυτούς την πίστη και τα γράμματα, ανοίγουν τις αγκαλιές τους και πάλι σε αυτόν τον λαό ως αδελφοί προς αδελφούς, για να ενωθούν εν αληθεία και αγάπη με εμάς».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και όλους τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, αλλά και για την αγάπη τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

TOP NEWS