Dogma

Το Spiegel «θυμήθηκε» τη διεφθαρμένη Εκκλησία

«Επίθεση» στα φορολογικά και άλλα προνόμια της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαπέλυσε το γνωστό για τις επιφανειακές και λαϊκίστικες παρεμβάσεις του στην ελληνική κρίση, γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Λουδάρος Ανδρέας

«Επίθεση» στα φορολογικά και άλλα προνόμια της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαπέλυσε το γνωστό για τις επιφανειακές και λαϊκίστικες παρεμβάσεις του στην ελληνική κρίση, γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Βατοπέδι, Παντελεήμων Μπεζενίτης, εκκλησιαστική περιουσία, Θεσσαλονίκης Άνθιμος και οι απόψεις του, με σχολιαστή τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γρηγόρη Ψαριανό, συνθέτουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ που, όπως και τα περισσότερα του ίδιου περιοδικού, δεν μας έκανε σοφότερους.

Το κείμενο ξεκινά με περιγραφή του γραφείου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με τον συντάκτη του, Daniel Steinvorth, δίπλα σε μια στοίβα από θρησκευτικά κείμενα και εικόνες των αγίων υπήρχε και μια δισέλιδη επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που τον καλούσε να πληρώσει 1.350 ευρώ.

Ο Άνθιμος χαρακτηρίζεται από τον συντάκτη του Spiegel «… ένας από τους πιο συντηρητικούς πνευματικούς ηγέτες στην Ελλάδα, πασίγνωστος για φραστικές επιθέσεις του για τους μουσουλμάνους, τους αριστερούς και τους ομοφυλόφιλους».

Σημειώνει επίσης πως δήλωσε ότι «…νιώθει να απειλείται από τους πιστωτές που καιροφυλακτούν κατά της χώρας του, από τους λαθρομετανάστες, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πια και από τους διανοούμενους που επιτίθενται στην Εκκλησία»

Κατά τον κ. Daniel Steinvorth, η μισθοδοσία της Εκκλησίας κοστίζει στους Έλληνες φορολογουμένους περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ενώ μέχρι το 2010 κατέβαλλε ελάχιστα σε φόρους. Μάλιστα σημειώνει πως οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με την Εκκλησία.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ:

«Τα πολλά φορολογικά οφέλη της Εκκλησίας δεν έχουν ακόμη διαλυθεί τελείως, όμως. Μη ενοικιαζόμενα ακίνητα εξακολουθούν να είναι αφορολόγητα. Και μόνο από το 2010 και μετά, υπήρξε ένας φόρος επί του εισοδήματος από την ακίνητη περιουσία. Πριν από αυτό, η Εκκλησία είχε τη δυνατότητα να φτιάξει σημαντική περιουσία από τα πολλά ακίνητα χωρίς να πληρώσει τίποτα».

Επίσης αναφέρεται ότι η Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων και γης στην χώρα με περισσότερα από 320.000 στρέμματα γης, δασικής και καλλιεργήσιμης, εκτός από την ακίνητη περιουσία σε κάθε μεγάλη ελληνική πόλη στην ιδιοκτησία της.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός βλέπει πως το πραγματικό πρόβλημα, είναι ο μη διαχωρισμός μεταξύ Εκκλησίας και κράτους και σημειώνει πως πολλοί πολιτικοί εξαρτώνται από την ευλογία του Κλήρου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο συντάκτης του κειμένου έκανε τη δική του έρευνα για την πηγή της ισχύος της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν η απάντηση βρίσκεται στην Ιστορία:

« Για αιώνες η Εκκλησία ήταν ο θεματοφύλακας της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, ιδιαίτερα όταν η χώρα είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς. Τότε πολλοί γαιοκτήμονες χάρισαν τις περιουσίες τους στην Εκκλησία».

Τα σκάνδαλα

Μπορεί στην Ελλάδα να το έχουμε «ξεχάσει» αλλά ο συντάκτης του Spiegel το θυμήθηκε. Θέλοντας να μιλήσει για σκάνδαλα στην Εκκλησία υπενθύμισε την καταδίκη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη σε έξι χρόνια στη φυλακή το 2008 για υπεξαίρεση, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ίδιου του μητροπολίτη πως τα χρήματα ήταν «οικονομίες για τα γηρατειά».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υπάρχει ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για σχέση Επισκόπου με το καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών.

Ως το πιο εντυπωσιακό πάντως αναφέρει το Βατοπέδι.

«Η συμφωνία λέγεται ότι έφερε στο μοναστήρι περίπου 100 εκατομμύρια. Μετά το σκάνδαλο που εκδηλώθηκε αρχικά το 2008, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός παραιτήθηκε και η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες εκλογές τις οποίες έχασε» γράφει το Spiegel.

Το κείμενο κλείνει με την δήλωση του Γ. Ψαριανού πως πρέπει να γίνει χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους κάτι το οποίο θέλει το κόμμα του αλλά δεν προωθούν οι άλλοι δυο της συγκυβέρνησης, και την απάντηση του Μητροπολίτη Άνθιμου πως αυτές οι ιδέες είναι σατανικές: «Υπάρχει ένας ιερός δεσμός μεταξύ του ελληνικού λαού και της Εκκλησίας. Κανείς δεν πρέπει να τον διαρρήξει».