Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα λόγω της σχέσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ιδίως με τη Θεολογική Σχολή, όπου έχει φοιτήσει στο προπτυχιακό πρόγραμμα και έφτασε σε διδακτορικές σπουδές, ενώ από το 2011 έχει διδάξει ως διδάσκων καθηγητής.
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ως μέλος της οικογένειας του πανεπιστημίου το οποίο τιμά το Αριστοτέλειο μέσα από τη θέση την οποία κατέχει.
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος και όλη η οικογένεια του ΑΠΘ θα είμαστε πάντα αρωγοί και θα είμαστε δίπλα σας για να ενισχύσουμε το έργο σας σε οτιδήποτε χρειαστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής», δήλωσε αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Πρύτανης του Α.Π.Θ.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρύτανη αλλά και τους συναδέλφους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για το θερμό καλωσόρισμα που του επιφύλαξαν τονίζοντας πως «μπορεί να είμαι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αλλά εδώ αισθάνομαι ως ένας από εσάς. Αισθάνομαι ότι αυτή η τιμή που γίνεται σήμερα στο πρόσωπό μου με κάνει να ντρέπομαι και να κοκκινίζω. Αλλά ίσως είναι η ευκαιρία να προβληθεί το πανεπιστήμιο μας διότι πρέπει να ομολογήσω δημόσια ότι ό,τι έγινα και όπως καταρτίστηκα και όπως μορφώθηκα το οφείλω στους δασκάλους μου και το οφείλω στο πανεπιστήμιό μου».
Επίσης ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους αποφοίτους της.
Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε το αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, περιγράφοντάς το ως «μία τεράστια πρόοδο και μία τεράστια συμβολή στα παιδιά μας στην Αμερική, γιατί μπορούν να έρχονται εδώ, σε ένα περιβάλλον ελληνικό, να ενισχύσουν περισσότερο την ελληνική ταυτότητά τους και ταυτόχρονα να σπουδάσουν ιατρική και να επιστρέψουν αργότερα στην Αμερική και να ασκήσουν το επάγγελμα, να πάρουν την ειδικότητά τους».
Τόνισε δε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ήδη παράσχει και θα συνεχίσει να προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά Ελληνοαμερικανών προκειμένου να φοιτήσουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.