Τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο τίμησε το ΚΕΜΧ Ναυπλίου

  • Dogma

Το προστάτη του Άγιο Γεώργιο τίμησε την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 το στρατόπεδο του Μηχανικού στο Ναύπλιο παρουσία του διοικητή του Συν/χη μηχανικού Λεωνίδα Κακαβά ,των αξιωματικών και οπλιτών του στρατοπέδου καθώς και του Ιερού κλήρου.

Μπουγιώτης Βαγγέλης

Το προστάτη του Άγιο Γεώργιο τίμησε την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 το στρατόπεδο του Μηχανικού στο Ναύπλιο παρουσία του διοικητή του Συν/χη μηχανικού Λεωνίδα Κακαβά ,των αξιωματικών και οπλιτών του στρατοπέδου καθώς και του Ιερού κλήρου.

Της εορτής προηγήθηκε δοξολογία στο ηρώο του στρατοπέδου . Κατόπιν ο διοικητής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών και ακολούθησε παρουσίαση όπλων από μόνιμα στελέχη του ΚΕΜΧ.

Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Φ. Στεφανόπουλος ,η διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ Α. Μαντά, ο υποψήφιος για την θέση του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδος με την Ελληνική Αυγή Δ. Δημούλης , εκπροσώποι των σωμάτων ασφαλείας κα.

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων.

Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας.

Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας το δράκο. Πρώτος τη βιογραφία του έγραψε ο Πάπας Γελάς στο Acta Sancti Georgii (496), ενώ ακολούθησε ο Άγιος Ανδρέας από την Κρήτη.

Η συριακή Εκκλησία από τον 4ο αιώνα τον κρατούσε σε μεγάλη εκτίμηση. Λόγω της ιπποτικής του συμπεριφοράς, ο Άγιος Γεώργιος έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη κατά το 10ο αιώνα, με αποτέλεσμα κατά το 15ο αιώνα η γιορτή του να είναι ίση σε σημασία και δημοφιλία με αυτή των Χριστουγέννων.

Στο Συμβούλιο της Οξφόρδης το 1222, η ημέρα του Αγίου Γεωργίου κηρύχθηκε επίσημη αργία και το 14ο αιώνα έγινε προστάτης Άγιος της χώρας.

Είναι επίσης ο προστάτης Άγιος της Μόσχας, της Αραγονίας, της Γεωργίας και της Καταλονίας, ενώ μέχρι το 18ο αιώνα ήταν και της Πορτογαλίας. Ο Άγιος Γεώργιος, όντας προστάτης Άγιος της Αγγλίας και έφιππος, θεωρείτο από το σχετικό θρύλο και ως προστάτης Άγιος των ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας.

TOP NEWS