Του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κυρού Δημητρίου, αιωνία η μνήμη
Γράφει ο Τρύφων Τσομπάνης, Καθηγητής Θεολογικής Θεσσαλονίκης
Εκοιμήθη την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Δημήτριος ο οποίο νοσηλεύονταν, για ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο Μητροπολίτης Δημήτριος (κατά κόσμον Μιχαήλ) Γρόλλιος γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1939 στην Όσσα Θεσσαλονίκης, και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Όσσα, την οποία υπεργαπούσε και αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζει κοντά της, στο ταπεινό ησυχαστήριό του στην Όσσα, αλλά και σε όλη την πόλη του Λαγκαδά με την οποία είχε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αγάπης.
Ο αείμνηστος π.Δημήτριος, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα (Παπαγεωργίου) και υπηρέτησε επί οκταετία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη την πνευματική ευθύνη της περιοχής Λαγκαδά, που διοικητικά υπάγονταν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, είχαν οι αρχιμανδρίτες Ιάκωβος Παυλάκης (από τον Αγ.Βασίλειο – Λαγκαδά), ο π. Γρηγόριος Μιχαηλίδης, και ο π. Αλέξανδρος Καλπακίδης, ιερείς με δυνατό ποιμαντικό φρόνημα και δραστηριότητα. Δίπλα σ’ αυτούς ο τότε διάκονος π. Δημήτριος είχε αναλάβει το έργο της νεότητας στην πόλη του Λαγκαδά και πρωτοστάτησε στην ανέγερση του πνευματικού κέντρου της αγίας Παρασκευής, που σε λίγο καιρό κατέστησε πραγματική πνευματική κυψέλη με την οργάνωση των κατηχητικών σχολείων και εντευκτηρίου για τους νέους. Οι τότε νέοι θυμούνται με τις καλύτερες αναμνήσεις τον π. Δημήτριο, άνθρωπο μειλίχιο, ευγενή και γλυκύτατο στους τρόπους.
Το 1969 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με υποτροφία του Γαλλικού κράτους αναχώρησε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Τον Ιούλιο του 1970 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο. Στο διάστημα των σπουδών του υπηρέτησε στην ενορία του Στρασβούργου και στις κοντινές πόλεις της Μητροπόλεως Γερμανίας. Το 1974 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας στο Μόναχο. Τόσο στο Στρασβούργο όσο και στο Μόναχο η προσφορά του υπήρξε αξιόλογη, κυρίως στον τομέα της νεότητας. Δεν έχασε όμως ποτέ την επαφή του με τις ρίζες του και βοήθησε σημαντικά στην προβολή της τοπικής αγίας της Όσσης, αγ.Κυράννας, καθώς εξέδωσε την πρώτη ακολουθία της αγίας. Στήριξε τις προσπάθειες των Οσσαίων στην προβολή της παράδοσής τους και συνέβαλλε στην οργάνωση της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας που πήρε την επωνυμία ΝΕΣΤΩΡ ΟΣΣΗΣ προς τιμήν του αγίου Νέστορος μαθητού του αγίου Δημητρίου.
Με την οξυδέρκεια που τον διέκρινε είδε ότι το μέλλον της Εκκλησίας στη διασπορά είναι οι νέοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν την πίστη μας, τον πολιτισμό μας, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, ίδρυσε πενταθέσιο ελληνικό Νηπιαγωγείο, το πρώτο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο και υπό την εποπτεία του για δύο έτη λειτούργησαν προγράμματα σπουδών χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.
Τον Οκτώβριο του 1980 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εκλέγει επίσκοπο με τον τίτλο της επισκοπής Θερμών, και στις 9 Νοεμβρίου 1980 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό της Βόννης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.
Εργάστηκε με ζήλο, έχοντας ως κέντρο το Μόναχο, την Βαυαρία, αλλά και όπου τον καλούσαν οι ποιμαντικές ανάγκες της Μητροπόλεως. Αγάπησε τον Ελληνισμό, στάθηκε κοντά στον απλό Έλληνα και τον στήριξε στις δύσκολες στιγμές. Υπηρέτησε με αγάπη στα εκπαιδευτήρια ως καθηγητής στην Γερμανία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δογματική θεολογία.
Για τη συνολική του προσφορά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε επίσημη επίσκεψη στο Μόναχο τον τίμησε με το Μεγαλόσταυρο παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
Ήταν αυτός που διέθεσε την περιουσία του στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, όπου ίδρυσε, έκτισε και λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος, για να βρίσκουν στοργή, φροντίδα και αγάπη παιδιά ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή προερχόμενα από οικογένειες με δυσκολίες και προβλήματα.
Στις 31 Αυγούστου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βλέποντας την προσφορά του στην Εκκλησία και το λαό, κατόπιν προτάσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων για την πολύπλευρη και πολυετή διακονία του.
Πέρασε τη ζωή του με απλότητα και ταπείνωση, ευεργετώντας παντοιοτρόπως και σιωπηλώς. Η κοίμησή του ήταν ανάλογη της αθόρυβης βιοτής του. Διατηρούσε μέχρι τέλους τις παλιές του φιλίες, λειτουργούσε απλά και ταπεινά στο ησυχαστήριό του στην Όσσα, και τον έβλεπες συχνά στην πόλη του Λαγκαδά μόνος να κυκλοφορεί στην αγορά για τα απαραίτητα της καθημερινότητάς του.
Η αγάπη που έσπειρε θα συνεχίσει να βλασταίνει και να καρπίζει, αλλά και να θυμίζει το πέρασμά του από την επαρχία μας.
Δημητρίου τοῦ Σεβασμιώτατου καὶ Θεοπροβλήτου Μητροπολίτουτῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Μετρῶν καὶ Ἀθύρων, Ὑπερτίμου καὶ Ἐξάρχου Προποντίδος, ἡμῶν δὲ Πατρὸς καὶ Ἱεράρχου, αἰωνία ἡ μνήμη.