Τύρναβος: Πανηγυρίζει τον Πολιούχο του Άγιο Γεδεών – Δαμάσι: παραμένουν οι σεισμόπληκτοι στα κοντέινερ

  • Δόγμα

Ο ισχυρός σεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 8,5 χιλιόμετρα, γεγονός που συνετέλεσε να γίνει πολύ αισθητός και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης

Με επίκεντρο τον Ι. Ναό του Αγίου Γεδεών, πολιούχου Τυρνάβου, ξεκίνησαν στην ομώνυμη πόλη οι εορτασμοί προς τιμήν του Αγίου, το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου. Στον εορτάζοντα Ναό διασώζεται ο τάφος και η χαριτόβρυτη Κάρα του Αγίου, που αποτελούν τόπο προσκυνήματος για πολλούς χριστιανούς, όχι μόνο κατοίκους της πόλης του Τυρνάβου και της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Οι φετινοί εορτασμοί, όμως, πραγματοποιούνται με δισταγμό, δεν έχουν τον πανηγυρικό τόνο και την ορμή άλλων χρόνων. Η έξαρση της πανδημίας και η προσπάθεια τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ασφαλώς, έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση.

Ταυτόχρονα όμως, μέσα σε κοντέινερ συνεχίζουν να παραμένουν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους, όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών (κατ᾿ άλλους 6,3) της κλίμακας  ρίχτερ, στις 3 Μαρτίου 2021. Ο ισχυρός σεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 8,5 χιλιόμετρα, γεγονός που συνετέλεσε να γίνει πολύ αισθητός και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού ήταν να βρει τραγικό θάνατο ένας ηλικιωμένος άνδρας, να τραυματιστούν άλλοι τρεις και να συντελεστούν πολλές υλικές καταστροφές σε δυο ναούς, ένα σχολείο και πολλές κατοικίες, ειδικότερα στις περιοχές Μεσοχώρι, Δαμάσι, Ελασσόνα, Ζάρκο, Δομένικο, Αμούρι και Λάρισα.

Σήμερα, σχεδόν 10 μήνες μετά, περίπου 150 άνθρωποι είναι εκείνοι που διαμένουν σε κοντέινερ, γύρω στις 75 οικογένειες, που παρά τις υποσχέσεις, ως υποστηρίζουν, για ταχεία αποζημίωση από πλευράς της Πολιτείας, δεν έχουν λάβει την αναμενόμενη αποζημίωση που θα τους επιτρέψει και πάλι, να ξεκινήσουν να φτιάχνουν τα σπίτια τους.

Από την άλλη, ο Δήμος Τυρνάβου, πέρα από το οικονομικό βοήθημα, με το οποίο συνέδραμε τους πληγέντες στις πρώτες δύσκολες ώρες, προσπάθησε και οργάνωσε μια φιλανθρωπική εκστρατεία για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους σεισμόπληκτους, μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού προς ενίσχυσή τους.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι, όσοι παραμένουν ακόμη στα κοντέινερ, αν και έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα ξεχειμωνιάσουν μέσα σε αυτά, ευελπιστούν, δεν παύουν να αισιοδοξούν και να αναμένουν ότι δεν θα αργήσει η τελική κατάθεση ενός μέρους της αποζημίωσής τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις παλαιές συνήθειες και στην προηγούμενη καθημερινή τους ζωή.

Στην ουσία, ευελπιστούν πως, τον επόμενο χρόνο, σαν τέτοιες ημέρες, θα γιορτάσουν και θα πανηγυρίσουν τον πολιούχο τους Άγιο Γεδεών και πάλι στα σπίτια τους.

 

Δυο λόγια για τον Άγιο Γεδεών, Πολιούχο Τυρνάβου:

Ο Άγιος Γεδεών γεννήθηκε στο χωριό Κάπουρνα της Δημητριάδος (Νομός Μαγνησίας) και κατά κόσμον ονομαζόταν Νικόλαος. Οι ευσεβείς γονείς του, ονομάζονταν Αυγερινός και Κυράτζα ενώ είχε άλλους τρεις αδελφούς και τέσσερις αδελφές.

Δώδεκα χρονών, με την οικογένειά του ήλθε στο χωριό Γιερμή και από ‘κει στο Βελεστίνο, όπου εργαζόταν κοντά στο θείο του. Τον άρπαξε όμως κάποιος Τούρκος και τον εξισλάμισε με το όνομα Ιμπραήμ. Μετά από δυο μήνες, ο Νικόλαος, κατόρθωσε και δραπέτευσε και επανήλθε στην οικογένειά του. Ο πατέρας του τον φυγάδευσε στο χωριό Κεραμίδι, όπου κοντά σε κάποιους οικοδόμους πήγε στην Κρήτη. Εκεί εξομολογήθηκε σε κάποιο Ιερέα και βρήκε άσυλο στο εξωκλήσι του.

Μετά τον θάνατο του ιερέα, ο Νικόλαος έφυγε για το Άγιον Όρος. Εκεί πάλι εξομολογήθηκε, έλαβε των αχράντων μυστηρίων και στη Μονή Καρακάλου, εκάρη μοναχός με το όνομα Γεδεών. Οι πατέρες της Μονής του ανέθεσαν το διακόνημα του Εκκλησιάρχου.

Την 6η Ιουνίου 1797 μ.Χ. ο Γεδεών με την ευλογία των Πατέρων διωρίσθηκε μετοχιάρης με τον προηγούμενο Γαβριήλ, στο Μετόχιο της Μεταμορφώσεως, στην περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης. Μετά από έξι έτη παραμονής στο μετόχι, επέστρεψεν στην μονή της μετανοίας του.

Με τον πόθο όμως του μαρτυρίου, ήλθε στο Βελεστίνο, στον τόπο που αρνήθηκε την πίστη του, όπου μέσα στην αγορά με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό.

Διωκόμενος από τους Τούρκους, ήλθε στην Αγιά, όπου συνελήφθηκε. Οι Τούρκοι, αφού τον διαπόμπευσαν στους δρόμους του Τιρνάβου, κατόπιν του έκοψαν τα πόδια και τα χέρια και στη συνέχεια τον έριξαν στα αποχωρητήρια. Εκεί, μέσα σε φρικτούς πόνους, παρέδωσε το πνεύμα του στις 30 Δεκεμβρίου 1818 μ.Χ.

TOP NEWS