Ξεκάθαρο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κατά του ρατσισμού
Γευματισε με ανήλικους μετανάστες και υπενθύμισε στην κοινωνία πως και ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας και έζησε ως ξένος.
Θεοδώρα Αβαγιανού
Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατέστησε σαφές πως στην Εκκλησία όπως και στην κοινωνία δεν χωρούν οι φυλετικές διακρίσεις και τα φαινόμενα ρατσισμού.
«Ο Χριστός δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μάς και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα» τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας που τόνισε ότι «Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα, είναι να στηρίζει τον άνθρωπο».
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έμεινε όμως μόνο στα λόγια. Μια μέρα πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την μέρα που συγκεντρώνονται οι οικογένειες για να υποδεχθούν το νέο έτος, ο κ. Ιερώνυμος επέλεξε να γευματίσει με ανήλικους μετανάστες.
Πρόκειται για ανήλικα παιδιά τα οποία βρέθηκαν στην χώρα μας ασυνόδευτα χωρίς δηλαδή τους γονείς τους ή συγγενείς, τα οποία φιλοξενούνται από τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» στον ξενώνα «Εστία».
Απευθυνόμενος προς τα παιδιά και μέσω αυτών στο μέρος της κοινωνίας που εξακολουθεί να υιοθετεί ρατσιστικές απόψεις ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πως «Ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας και έζησε ως ξένος» για να συμπληρώσει πως «μας δίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη την αγάπη για τον διπλανό μας που ταυτίζεται με τον ξένο, και μάς διαβεβαίωσε ότι η στάση μας απέναντι τους είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη δικαίωση και σωτηρία μας» τονίζοντας ότι «Ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου!».
Στο γεύμα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τους προσκεκλημένους του, παρακάθισαν ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωστής Δήμτσας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Αρχιεπίσκοπο είχαν οι προσωπικές ιστορίες των παιδιών και οι προσπάθειες που καταβάλουν προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειες τους.