Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα, ημέρα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη και τον Αν. Πρόεδρο του Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Π.Ε. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα. Παρών στην υπογραφή ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε.
Αντικείμενο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της έρευνας, της επιμόρφωσης και της δια βίου μάθησης των φοιτητών, εκπαιδευτικού προσωπικού και μελών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., καθώς και των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους δύο φορείς, στην βελτίωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας των δύο φορέων ,δια μέσου της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των στελεχών της, στην αξιοποίηση της λειτουργίας των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.), καθώς και των προγραμμάτων δια βίου μάθησης που εκπονεί το Ίδρυμα, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς Λειτουργίας τους.
O Αναπλ. Πρόεδρος, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ευχαρίστησε τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Ελλογιμ. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη για την προσπάθεια του, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της συνεργασίας υπογραμμίζοντας την συμβολή και την αγωνία της Εκκλησίας, ώστε ο πλούτος της γνώσης, της ιστορίας και της παράδοσης να γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων του τόπου και κυρίως των νέων παιδιών. Η συνεργασία αυτή αφορά σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων της Θεολογίας, στις αντίστοιχες κοινωνικές, ανθρωπιστικές επιστήμες, και βασίζεται στην τεχνογνωσία που διαθέτουν οι δύο φορείς. Επιπρόσθετα αποσκοπεί στην αξιοποίηση της λειτουργίας των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που σχεδιάζει και υλοποιεί το Πανεπιστήμιο, καθώς και των προγραμμάτων δια βίου μάθησης που εκπονεί το Ίδρυμα.
Ο Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης τόνισε το ενδιαφέρον της Σχολής για συμμετοχή στα εξέχοντα και ευφήμως γνωστά επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε., στο πλαίσιο της αγαστής και αρμονικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης αναφέρθηκε στη Σχολή και στις επιστημονικές ειδικεύσεις των μελών της , τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους μέσω της αμφίδρομης συνεργασίας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, στα 30 και πλέον πιστοποιημένα και μοριοδοτούμενα προγράμματα που υλοποιεί το Ι.Π.Ε, με τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων του Πανεπιστημίου.
Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα πολύ σημαντική για το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως τονίζοντας ότι: «Μέσα από τη συνεργασία που ξεκινά σήμερα το Ι.Π.Ε. με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αποδεικνύουμε την αγωνία μας και την μέριμνα μας για την ακριτική Θράκη. Ανοίγουμε ένα δρόμο γνώσης, επιστήμης, πολιτισμού με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Θράκης με δράσεις που συμβάλλουν στην εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα ανθρωπιστικών σπουδών και κλασικών εφαρμογών στην σύγχρονη πραγματικότητα, στην ανάπτυξη και εκπόνηση επιστημονικών ερευνών και μελετών στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, σε δράσεις δικτύωσης, στην ενίσχυση της έρευνας, της επιμόρφωσης και της Δια Βίου Μάθησης των φοιτητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μελών του της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. , καθώς και των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας και στην εν γένει αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται τόσο από το Ι.Π.Ε. όσο και από τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει ήδη ενταχθεί και βρίσκεται προς υλοποίηση από κοινού το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ», που στοχεύει να εισαγάγει τους επιμορφούμενους στις βασικές αρχές της σπουδής της γλώσσας των εκκλησιαστικών κειμένων, για να αποκτήσουν τις ειδικές και αποκλειστικές εκείνες γνώσεις και τεχνικές σωστής ανάγνωσης, απαγγελίας ψαλτικής και ομιλητικής και περιλαμβάνει τις επιμέρους ενότητες:
Εισαγωγή στην γλώσσα των εκκλησιαστικών κειμένων – Συνοπτική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας
Μεθοδολογικά εργαλεία γλωσσικής προσέγγισης της εκκλησιαστικής γραμματείας.
Αγία Γραφή και Ελληνική Κοινή.
Η γλωσσική ταυτότητα των υμναγιολογικών κειμένων
Πρακτικές ορθής ανάγνωσης, εκφώνησης και ψαλτικής των εκκλησιαστικών κειμένων.
Εκκλησιαστικά κείμενα και η ομιλητική τους αξιοποίηση.
Εκκλησιαστικές εκφράσεις και αποσπάσματα στον λαϊκό λόγο και στη νεοελληνική λογοτεχνία.