Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,πλαισιωμένος από πλειάδα Κληρικών μας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών της περιοχής μας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους πιστών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή εορτή είναι μεγίστη για τους Ορθοδόξους, αλλά πρωτίστως για εμάς τους Έλληνες και την πατρίδα μας. Οι πατέρες μας επέλεξαν τούτη την ημέρα για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, που κατέστησε όλους μας ελεύθερους και την Ελλάδα με εξασφαλισμένα σύνορα, γιατί ακριβώς εκείνοι, μέσα στη σκλαβιά, δεν σταμάτησαν ποτέ να γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για θαύμα το γεγονός ότι οι πατέρες μας κατάφεραν, ύστερα από 400 ή και 500 χρόνια σκλαβιάς, να παραμείνουν ακραιφνείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να μην αναμειχθούν με τους κατακτητές, να κρατήσουν την ιδιοπροσωπία και την πίστη τους, γιατί είχαν υπόδειγμα ζωής την Παναγιά μας. Κι έτσι, αυτά που φαίνονταν στα μάτια των ανθρώπων αδύνατα, έγινα δυνατά. Η Παναγία, με την εκούσια υπακοή της, άνοιξε τον δρόμο της επανένωσης του ανθρώπου με τον Θεό, καθώς έφερε τον Θεό ανάμεσά μας. Και η δυνατότητα της σωτηρίας μας έγινε πια γεγονός. Η Παναγία μας έδειξε έναν δρόμο κοινωνίας και αγάπης, για τον οποίο είμαστε γεννημένοι, όχι για θλίψη και κατάθλιψη. Η Παναγία είναι το πρότυπο αυτής της κοινωνίας, που είναι η Εκκλησία, αυτή που έσωσε τους προγόνους μας, ύστερα από τόσους αιώνες σκλαβιάς. Μέσα στην Εκκλησία διασώθηκε η ελληνική τους συνείδηση, η γλώσσα, η Παιδεία, που μεταδόθηκε από παπά σε παπά, από ψάλτη σε ψάλτη. Και όπου δεν υπήρχε σχολείο, γινόταν η Εκκλησία σχολείο, φανερό ή κρυφό, που κράτησε ζωντανή την φλόγα της ελευθερίας».
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η Επανάσταση έγινε για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Πάνω σ΄ αυτές τις αρχές θεμελιώθηκε το νεοσύστατο Κράτος, από την πρώτη στιγμή της ελευθερίας. Αυτές τις αρχές υπερασπιζόμαστε και στα διακόσια περίπου χρόνια ελευθέρου βίου, με κόπους, με θυσίες, με λάθη, με ένδοξες σελίδες ιστορίας, που μαρτύρησαν σ’ όλο τον κόσμο τί σημαίνει Έλληνας και Ορθόδοξος. Οι θυσίες των πατέρων μας μάς χάρισαν μία πίστη και μία πατρίδα. Κανείς δεν μπορεί ν’ αναιρέσει αυτήν την αλήθεια, που διασώζουν, μέχρι σήμερα τα Συντάγματα, με προμετωπίδα το όνομα της Αγίας Τριάδος…».
Καταλήγοντας, ο Ποιμενάρχης μας σημείωσε ότι, «σε τούτην την κρίσιμη εποχή πρέπει όλοι ν’ αντιληφθούμε ότι όπλο μας είναι η ενότητα και η συνοχή μας, γύρω από μια κοινή πίστη και μια πατρίδα ελεύθερη, που υπερασπιζόμαστε ακόμα και με το αίμα μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ένοπλες Δυνάμεις μας και ελπίζουμε ότι οι ηγέτες μας θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις, για να κρατήσουν το λαό μας ενωμένο. Έναν λαό ενωμένο ουδείς μπορεί να φοβίσει και να τρομοκρατήσει…».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, την επίσημη Δοξολογία, επί τη Εθνική εορτή, παρουσία της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ηγεσίας των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σωμάτων τόπου. Ακολούθως, μετέβη στο μνημείο των Ηρώων, στην παραλία του Βόλου, όπου τέλεσε Τρισάγιο για τους Αγωνιστές του ΄21 και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση.