Η συνδρομή της Εκκλησίας και της «Αλληλεγγύης» στις πυρκαγιές του 2007
Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από την πρόσφατη καταστροφή και τις πλημμύρες στη χώρα μας, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, καταστροφή του περιβαλλοντικού πλούτου και της φυτικής και ζωικής παραγωγής και άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν περισσότερο επισιτιστικά στο Χειμώνα που έρχεται!
Ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε ανήμπορος να διαχειριστεί τέτοιας κλίμακος φυσική καταστροφή. Και η Εκκλησία, όμως, παρά, τις φιλότιμες προσπάθειες σχεδόν του συνόλου των ιερών μητροπόλεων της επικράτειας, να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς, σαν να άργησε να λίγο! Ασφαλώς και δε μηδενίζεται η όποια, εκ των πραγμάτων, αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια συνδρομής και συμβολής της απέναντι στην καταστροφή. Ό,τι γίνεται, σαφέστατα και είναι θεμιτό και άξιο θαυμασμού! Πλην, όμως, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι φιλανθρωπικές δομές της καί μπορούσαν καί έπρεπε να τρέξουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα!
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Υπήρχε προηγούμενο και η Αρχιεπισκοπή, όσο και να θέλει να το λησμονεί, «οι λίθοι κεκράξονται», ο κόσμος θυμάται, η Ιστορία έχει καταγράψει λεπτομερώς! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Καλοκαίρι του 2007. Κλιμάκια της «Αλληλεγγύης» κατόρθωσαν να καλύψουν τις πρώτες επείγουσες ανάγκες των πληγέντων συνανθρώπων μας σε περισσότερα από πενήντα (50) χωριά των πυρόπληκτων περιοχών. Πέντε φορτηγά και δυο νταλίκες μετέφεραν και διένειμαν 60 τόνους ανθρωπιστικού υλικού στους πληγέντες, καθώς και σε όσους έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση του μετώπου, μεταξύ αυτών σε πυροσβέστες, διασώστες, στρατιώτες, ακόμη και στα μέλη τηλεοπτικών συνεργείων, που επί ημέρες έδιναν τη μάχη από το δικό τους πόστο για να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Έτοιμα γεύματα, εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, κλεινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης και υπόδησης…! Μόνο στον Πύργο Ηλείας παραδόθηκαν 1.008 τεμάχια κουβέρτες, 500 τ. σεντόνια, 854τ. ρούχα και 200τ. παπούτσια, καθώς και 60 τόνοι ζωοτροφές σε γειτονικούς δήμους, με τη σύμπραξη και των τοπικών μητροπόλεων! Όλη η Ελλάδα τα θυμάται, οι πληγέντες ακόμη ευγνωμονούν τους υπευθύνους του Οργανισμού. Άραγε, η Αρχιεπισκοπή τα ξέχασε; Αδυνατεί ή δεν θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;
Την ίδια περίοδο, στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως παραδόθηκαν 2.322 μερίδες προπαρασκευασμένου φαγητού, 230 κιλά γάλα εβαπορέ, 660 κιλά μακαρόνια, 100 κιλά ρύζι, 144 κιλά παιδικές τροφές, 36 κιλά σάλτσα ντομάτας και, αλλού, στην Καρίταινα Αρκαδίας, στους Αγριανούς και στο Πολύδροσο Λακωνίας διανεμήθηκαν πρόχειρα γεύματα στους πυροπαθείς, στους πυροσβέστες και στο στρατό που επιχειρούσε.
Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μπροστά σε τέτοιες καταστροφές, άφηνε το γραφείο του και έτρεχε πρώτος στις πληγείσες περιοχές. Το ανθρώπινο δυναμικό της «Αλληλεγγύης» αλλά και όλα τα μέλη των φιλανθρωπικών δομών της Αρχιεπισκοπής υπερέβαιναν εαυτούς, όχι εκ του ασφαλούς, αλλά επί του μετώπου, παρόντες στις περιοχές που είχαν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και γίνονταν ένα με τον κόσμο, μέσα στις φωτιές και στις πλημμύρες! Αλλά, υπήρχε και ένας ηγέτης, υπήρχε ένας Χριστόδουλος που ενέπνεε και καθοδηγούσε με ασφάλεια το πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κάθε προσπάθεια που έχει απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων συνανθρώπων μας, σήμερα από τις πλημμύρες, εχθές από τις φωτιές, απ᾿ όπου και αν προέρχεται, είναι άξια συγχαρητηρίων και επαίνου. Και η Εκκλησία, εν γένει, ως Φιλόστοργος Μητέρα, πάντοτε σκέπαζε και διακονούσε τα παιδιά Της.
Η Ιστορία όμως, γράφεται για να μάς θυμίζει και να παραδειγματιζόμαστε. Και, σήμερα, κοιτώντας πίσω στο παρελθόν, έχουμε παράδειγμα, έχουμε πρότυπο να ακολουθήσουμε και να αντλήσουμε δύναμη και θάρρος! Και ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν ηγέτης, ένα πρότυπο, που η Εκκλησία πρέπει να θυμάται, δε μπορεί να τον ξεχάσει!
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»